حجتالاسلام والمسلمین مجید رضایی، عضو شورای فقهی بانک مرکزی در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد خبرگزاری شبستان، با تأکید بر رعایت الگوی مصرف صحیح طبق مبانی دینی و شرعی، اظهار کرد: اینکه مردم الگوی مصرف را رعایت کنند و از سوی دیگر طوری سبک زندگیشان را تنظیم کنند که دخل و خرج زندگی با یکدیگر هماهنگ باشند یک اصل دینی و شرعی است و در اسلام هم همواره مورد اشاره قرار گرفته است.
وی افزود: ولی نکتهای که باید به آن اشاره کرد این است که در شرایط تورمی کنترل هزینهها خواه ناخواه اتفاق میافتد و مردم مجبور به اصلاح الگوی مصرف و سبک زندگی خود خواهند شد، چرا؟ چون تورم هزینهها را افزایش داده، تورم از درآمدها پیشی گرفته و در نهایت فرد برای اینکه درآمدش با هزینههایش تطابق داشته باشد مجبور به کاهش هزینههایی است که قبلاً داشته و یا اینکه یک سری هزینهها را متوقف میکند تا از پسِ هزینههای ضروری برآید.
عضو شورای فقهی بانک مرکزی بیان کرد: اصلاً تورم شدید اجازه نمیدهد که مردم اضافه هزینه کنند. تورم آنقدر ارزش پساندازهای مردمی را کاهش میدهد که اگر آن را تبدیل به کالا نکنند در نهایت همین پساندازها هیچ خواهند شد. در شرایط تورمی همین که فرد بتواند هزینههای روزمره و ضروری را تأمین کند کار بزرگی انجام داده و به نوعی در کشورهایی با اقتصاد متورم مردم مدام در حال رعایت الگوی مصرف هستند چون شرایط این را به آنها تحمیل کرده است. معمولاً فرهنگسازی برای الگوی مصرف که اسلام آن را مورد تأکید قرار داده در مورد کشورهایی صدق میکند که اقتصاد باثباتی دارند.
رضایی با بیان اینکه باید برای مهار تورم چارهاندیشی شود، گفت: تورم به نفع قشر خاص و کوچکی است ولی بخش قابل توجه جامعه از تورم زیان میبینند. از سوی دیگر تورم برخی از مشاغل را متضرر میکند و موجب بیکاری عدهای خواهد شد و در چنین شرایطی اصلاً فرد درآمدی ندارد که بخواهد الگوی مصرف را رعایت کند. همچنین اگر بررسی کنیم متوجه خواهیم شد که در شرایط تشدید تورم به ویژه در دوره کرونا نهادهایی مانند کمیته امداد امام خمینی(ره) به شدت تحت فشار قرار گرفتند چون به تعداد افراد تحت پوشش آنها افزوده شد.
وی اضافه کرد: اگر میخواهیم دخل و خرج خانوادهها تطابق داشته باشد و الگوی مصرف در شرایط واقعی اتفاق بیفتد نه به طور مصنوعی باید تورم را مهار کرد. فرهنگسازی در شرایط تورم تقریباً ناممکن است و یا اگر هم انجام شود کماثر خواهد بود چون مردم مدام درگیر مسائل معیشتی هستند و ذهنشان و وقتشان درگیر تأمین مایحتاج ضروری زندگی است.
عضو شورای فقهی بانک مرکزی در پایان تأکید کرد: در شرایط تورمی فقط باید برای افراد پولدار و ثروتمند از رعایت الگوی مصرف سخن گفت نه برای افراد ضعیف و متوسط.
نظر شما