بیست و یکمین پیش نشست ملی پنجمین کنگره جهانی حضرت رضا(ع)

بیست و یکمین پیش نشست ملی پنجمین کنگره جهانی حضرت رضا علیه السلام با محوریت زن و خانواده در محل سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، کنگره جهانی امام رضا (ع) ذیل اندیشه تمدنی امام رضا (ع) در استقرار عدالت جهان شمول و مبارزه با انواع ظلم و تبعیض و با شعار«عدالت برای همه، ظلم به هیچکس» و با هدف گردهم آمدن اندیشه‌های کانونی ذیل اندیشه توحید محور و عدالت گستر امام رضا (ع) برای استقرار حقیقت الهی به جای سلطه‌گری‌های شیطانی است و ایجاد مفاهمه و همگرایی در خصوص مفاهیم عام از جمله عدالت، حقیقت، کرامت تبعیض، ظلم، منازعه و حل منازعه آغاز به کار کرد. در راستای تحلیل هر چه بیشتر این مبانی پیش نشست هایی نیز در دستور کار قرار گرفت.

نخستین موضوع ماهیت و نگاه هستی شناختی توحیدی به حقیقت عقلانیت و علم در مسیر استقرار عدالت جهان شمول، موضوع دیگر مصادیق عینی و راهبردهای تقویت عدالت توحیدگرایانه در زندگی روزمره انسان موحد و در سطوح ملی و فراملی و سومین موضوع استقرار عدالت مبتنی بر مدارا و احترام با تقویت فرصت‌های همبستگی اجتماعی و دینی و انطباق پذیری فرهنگی در سطح ملی و فراملی است. همچنین شناخت سازوکارهای هنجارسازی و اشکال تبعیض ظلم و نفرت و اقدامات مناسب برای تقابل با آن و تکوین فرهنگ مقاومت برای استقرار عدالت و حقیقت با مرور تجربه‌های موفق و ناکام در جهان و پیوند آن با جهاد برای دفع ظلم و تبعیض اجتماعی از دیگر موضوعات این دوره از کنگره است.

از دیگر موضوعات می‌توان به استخراج تدبیر رضوی برای حل مسائل فکری و اجتماعی نوپدید مانند پوچ گرایی، تکثرگرایی و نسبیت‌گرایی معنازدایی و بحران هویت بحران ناپایداری نهاد خانواده و ترسیم افق‌های آینده و شناسایی ظرفیت‌ها و موانع پیشرو در توسعه و تحکیم عدالت و حقیقت با توجه به ویژگی‌های زمینه‌ای و زمان مکان محور و راهبردهای مداخله مطلوب در حمایت از تحقق آن اشاره کرد.

نیازمند نظریه‌پردازی در حوزه عدالت اسلامی

فریبا علاسوند، عضو هیئت علمی پژوهشکده زن و خانواده در بیست و یکمین پیش نشست ملی پنجمین کنگره جهانی حضرت رضا علیه السلام که امروز دوشبنه(۲۵دی ماه)با محوریت زن و خانواده در محل سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی برگزار شد اظهار کرد: عدالت در اسلام را مورد تأکید قرار گرفته است . در یک روایت، حضرت رضا(ع) عدالت را ملاک امامت و در روایت دیگر، ظلم را عامل خروج جامعه از عدالت دانسته‌اند.

وی با اشاره به دو روند متفاوت در نظریه‌پردازی عدالت در حوزه‌های اسلامی و غربی، افزود: در حوزه‌های اسلامی، عمدتاً به تبیین و توجیه عدالت پرداخته شده است و کمتر به نظریه‌سازی و ساختارسازی در این زمینه توجه شده است. در مقابل، در حوزه‌های غربی، به‌ویژه در دو قرن اخیر، پیشرفت‌های زیادی در نظریه‌پردازی عدالت صورت گرفته است.

عضو هیئت علمی پژوهشکده زن و خانواده عنوان کرد: در مباحث عدالت در حوزه‌های اسلامی، به‌ندرت به بحث معیارهای عدالت پرداخته شده است. همچنین، در این مباحث، معمولاً جنسیت به‌عنوان یک عامل مهم در نابرابری‌های اجتماعی دیده نشده است.

وی در ادامه، پیشنهاداتی برای نظریه‌پردازی عدالت با رویکرد جنسیتی در اسلام ارائه کرد و گفت: در نظریه‌پردازی عدالت با رویکرد جنسیتی در اسلام، باید به این نکته توجه داشت که عدالت مفهومی چندوجهی است که هم برابری و هم نابرابری را دربرمی‌گیرد. نابرابری‌ها یک واقعیت عینی هستند که باید به‌گونه‌ای مدیریت شوند که زمینه‌ساز ستم نشوند. در برخی موارد، نابرابری‌ها می‌توانند زمینه‌ساز تحقق عدالت باشند.

علاسوند تصریح کرد: در نظریه‌پردازی عدالت با رویکرد جنسیتی در اسلام، باید به منابع اسلامی، مانند آیات و روایات، توجه ویژه‌ای داشت.

وی در پایان عنوان داشت: نظریه‌پردازی عدالت جنسیتی در اسلام، می‌تواند به تحقق عدالت در جامعه اسلامی کمک کند.

بیست و یکمین پیش نشست ملی پنجمین کنگره جهانی حضرت رضا(ع)

نقش مهم زنان در مقاومت اسلامی

سیده هدی موسوی، خواهر دبیر کل سابق حزب‌الله لبنان نیز در این جلسه اظهار کرد: زنان نقش مهمی در پرورش نیروهای مقاومت اسلامی داشته اند و یکی از عوامل پیروزی امروز جریان مقاومت اسلامی همین مسئله است.

وی در این سخنرانی، به نقش زنان در مقاومت اسلامی اشاره کرد و گفت: زنان، نقش مهمی در عملیات تبلیغ دینی و پشتیبانی از رزمندگان مقاومت ایفا می‌کنند.

موسوی  عنوان کرد: زنان تحصیل‌کرده امروزی، نقش برجسته‌ای در همه میادین مقاومت دارند زیرا صبر و پشتوانه بودن زنان برای مقاومت، یکی از عوامل مهم پیروزی آن است.

وی در پایان، به نقش زنان فلسطینی در مقاومت اشاره کرد و گفت: زنان فلسطینی، با وجود همه سختی‌ها و مشکلات، قهرمانانی تربیت کرده‌اند که امروز شاهد پیروزی‌های مقاومت فلسطین هستیم.

گفتنی است، پنجمین کنگره جهانی حضرت رضا (ع) ۲۴ و ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ به همت سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی برگزار شد.

پایان پیام/

کد خبر 1744495

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha