به گزارش خبرگزاری شبستان، محمد مخبر در نوزدهمین اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد، گفت: بسیار خرسندم که توفیق یافتم، ضمن سفر به کشور زیبای اوگاندا، در نشست ارزشمند «سران جنبش عدم تعهد» شرکت نمایم. فرصت را مغتنم شمرده و از جمهوری آذربایجان برای پیشبرد امور جنبش در دوران دشوار همه گیری کرونا قدردانی می نمایم و از میزبانی گرم دولت و ملت عزیز اوگاندا نیز تشکر نموده و ریاست این کشور را بر دو گروه بسیار مهم و تأثیر گذار بین المللی یعنی "جنبش عدم تعهد" و "گروه ۷۷ و چین" تبریک می گویم.
معاون اول رئیس جمهور افزود: امیدوارم در این دوره شاهد دست یابی به اهداف سازمانی و حرکت به سمت عدالت و انصاف در محیط بین المللی باشیم.جنبش عدم تعهد در زمانه ای به ظهور رسید که دنیا در معرض آسیب های ناشی از فضای دو قطبی جنگ سرد قرار داشت. روح حاکم بر جنبش عدم تعهد، همگرایی برای مبارزه با انحصار قدرت و عدم وابستگی است. امروز با گذشت چند دهه، هنوز نشانه های تهدید و دخالت از سوی قدرت های سلطه گر بر مناسبات جهانی سایه افکنده است. بنابراین فعال سازی ائتلاف هایی نظیر جنبش عدم تعهد برای عبور از چالش ها بیش از پیش ضرورت دارد.
مخبر ادامه داد: ما معتقدیم فعالتر کردن جنبش عدم تعهد در مجامع بین المللی به نفع جامعه جهانی است زیرا هدف اصلی این جنبش تلاش برای تحقق عدالت و گسترش حاکمیت قانون به جای حاکمیت زور در نظام بین الملل است. وقوع دهها جنگ خانمان سوز، سلطه نامبارک غرب بر مناطق مختلف دنیا در قالب استعمار نوین، غارت منابع مادی ملتها، رواج تبعیض در روابط بین الملل و مانع تراشی در حل و فصل عادلانه مشکلات جامعه بین المللی از جمله مصادیق بارز بی عدالتی و ناکارآمدی این نظام بین الملل محسوب می شود. تلاش غرب برای سلطه سیاسی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی بر سایر ملت ها، بسیاری از ارزش های اخلاقی و بومی ما را در معرض تهدید قرار داده است. در صورت عدم انسجام لازم برای پشتیبانی از اصول مندرج در منشور عدم تعهد، هر روز بر دامنه نفوذ و چیرگی فرهنگ غرب و نابودی ارزش های بومی و ملی افزوده خواهد شد.
معاون اول رئیس جمهور تاکید کرد: به رغم تلاشهای صورت گرفته برای برپایی صلح و توسعه پایدار میان کشورها، هنوز جهان ما درگیر جنگ و خشونتهای پی در پی است. تحولات جاری در غزه و شهادت هزاران کودک، زن و افراد بی گناه به دست رژیم جنایتکار صهیونیستی در کنار بسیاری از اقدامات تروریستی صورت گرفته نظیر ترور رهبران گروه های مقاومت فلسطینی، و یا حادثه ناگوار اخیر در شهر کرمان ایران وشهادت جمعی از هموطنان ما در این واقعه تروریستی، قلب هر انسان آزاده ای را اندوهگین می سازد.
وی گفت: امروز منطقه غرب آسیا، شرایط حساسی را سپری می کند؛ هر گونه تلاش برای جلوگیری از گسترش آتش افروزی و بازگشت امنیت در سرزمین های فلسطینی، به صورت آشکار و پنهان توسط رژیم صهیونیستی و یا دولت های حامی آن با شکست مواجه خواهد شد. اقدمات رژیم صهیونیستی در به خاک و خون کشیدن انسان های بی گناه، و کشتار دیوانه وار بیش از ۲۴ هزار نفر که بیش از ۱۰ هزار نفر آنها کودک هستند و بمباران بی وقفه و شدید خانه ها و زیرساخت های شهری در غزه، روایت نسل کشی و خشونت افسار گسیخته ای است که علیه یک ملت با هویت مشخص در حال انجام است.
وی ادامه داد: عمق بحران غزه و قساوت به کار رفته در این جنگ نابرابر خارج از توصیف است. این وضعیت در حالی جریان دارد که سازمان ها و بسیاری از سازوکارهای بین المللی، به دلیل نفوذ و مداخله آمریکا از حل آن عاجز مانده اند. رژیم صهیونیستی برای فرار از شکست و عبور از این بحران خود خواسته و فراگیری خشم جهانی ایجاد شده علیه خود، به دنبال گسترش دامنه جنگ به سایر کشورها و درگیر کردن عوامل بیرونی با بحران غزه و تحریف افکار عمومی است.
معاون اول رئیس جمهور تصریح کرد: جای بسی تأسف است که مدعیان دروغین حقوق بشر، منافع خود را بر حقوق انسانی مقدم داشته و به دور از هرگونه انسانیت و موازین بین المللی و میراث حقوق بشر، پشتیبان این تراژدی انسانی شده اند و تمامی راههای بین المللی برای پایان این جنایت بی سابقه را بسته اند. واضح است که ریشه های بحران را باید در بیش از ۷۰ سال خشونت، غصب سرزمین و به کارگیری سیاست های تبعیض آمیز علیه مردم فلسطین جستجو کرد. محاصره طولانی مدت غزه و تبدیل این باریکه به بزرگترین زندان روباز جهان، زمینه ساز خروش نیروهای مقاومت علیه دشمنان شان و اقدام برای بازپس گیری حقوق از دست رفته خود شد. به همین دلیل هرگونه اقدام فلسطینیان تحت اشغال، حق ذاتی آنها برای مقاومت در برابر اشغال به هر وسیله ممکن شامل مبارزات مسلحانه است که بارها توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد و نیز نشست های سران و وزرای خارجه این جنبش مورد تأکید قرار گرفته است. بنابراین، هر گونه تلاش رژیم صهیونیستی و حامیان غربی آنها برای معرفی مبارزه فلسطینی ها به عنوان اقدامی تروریستی، نه تنها فاقد وجاهت قانونی است بلکه یک خدعه و فریب کاملاً ناجوانمردانه است.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران از اعضای جنبش عدم تعهد می خواهد برای مقابله با رژیم آپارتاید صهیونیستی از همه ظرفیتهای سیاسی و اقتصادی خود استفاده کنند و تمام تلاش خود را در راستای به رسمیت شناختن حق ذاتی فلسطینیان به کار گیرند. برقراری فوری آتش بس، ارسال فوری کمک های بشردوستانه به تمامی مناطق نوار غزه، قطع کامل اجرای سیاست کوچ اجباری ساکنان، و نیز شروع فوری روند بازسازی غزه و سایر مناطق اشغالی فلسطین باید در دستور کار قرار گیرد. صلح پایدار و عادلانه در فلسطین تنها از طریق پایان اشغال تمامی سرزمین های فلسطین، سوریه و لبنان، بازگشت آوارگان فلسطینی و تضمین حق تصمیم گیری آزادانه تمامی فلسطینی های اصلی ساکن در فلسطین و یا رانده شده از زادگاه خویش برای آینده خود از طریق یک همه پرسی عمومی میّسر است.
معاون اول رئیس جمهور اظهار کرد: در همین جا لازم می دانم از اقدام شجاعانه و ابتکار عمل کشور آفریقای جنوبی در طرح شکایت بین المللی علیه این رژیم غاصب در دادگاه لاهه تشکر نمایم.
وی افزود: معتقد هستیم بسیاری از سازوکارهای مهم ایجاد شده در روابط میان کشورها از جمله جنبش عدم تعهد میتواند نقش مهم و سازندهای را در جلوگیری از جنگ و توسعه صلح پایدار ایفا کند. چالشهای نظیر جنگها، مخاطرات زیست محیطی، بحرانهای اقتصادی، جرایم سازمان یافته، قاچاق مواد مخدر، افزایش موج پناهندگان به تنهایی توسط یک دولت قابل حل نیست.
مخبر ادامه داد: مواجهه با این تهدیدات و چالشها نیازمند اتخاذ تدابیر قاطع و همکاری در سطح گسترده جهانی است.
وی افزود: تحریمهای یک جانبه آمریکا و برخی دیگر از کشورها از جمله مصادیق نقض آشکار اصول سازمان ملل متحد نمونهای آشکار از تروریسم اقتصادی است. از طرفی از آنجا که این تحریمها ضعیفترین اقشار جامعه را بیشتر از سایرین تحت تاثیر قرار میدهد بنابراین کاملاً غیر انسانی و ضد حقوق بشری است.
معاون اول رئیس جمهور تاکید کرد: جنبش عدم تعهد مخالفت خود را با آنها تشدید و اقدامات خود را برای بیاثر ساختن آن تقویت کند. عصر یک جانبه گرایی و تحمیل سیاستها سرانه و منفعت طلبانه پایان یافته است. ملتهای مستقل و آزاده جهان زور، تحمیل و تحقیر را بر نمیتابند. فلسفه وجودی این جنبش به عنوان صدای رسای ملتهای مستقل جهان حفظ استقلال ملتهای در حال توسعه و حمایت از حق تعیین سرنوشت ها است.
مخبر تصریح کرد: متاسفانه امروز انفعال و بیاعتنایی به آشکار در قبال بیعدالتی و جنگ سالاری در سطح جهان به یک ویژگی بارز نظام بینالملل تبدیل شده است که ناکارآمدی شورای امنیت ملل متحد مصداق آشکار آن است در شرایط حساس کنونی جنبش عدم تعهد به عنوان بزرگترین تشکل مرکب است اعضای سازمان ملل متحد باید با الهام از اندیشههای متعالی بنیانگذاران خود نقش تاریخی خود را ایفا کنند. از این نوع همکاری دسته جمعی کشورها در نظام بین الملل و در راستای ایجاد یک نظام نوین اقتصاد محور با شعار امنیت برای همه ناامنی برای هیچکس ضرورت مییابد.
معاون اول رئیس جمهور اظهار کرد: تحقق این هدف رسالتی بزرگ برای جامعه بین الملل به ویژه دولتهای عضو جنبش عدم تعهد است. جمهوری اسلامی ایران با رد یک جانبهگرایی بر ایجاد شبکههای نوین از همکاریهای فراگیر با اولویت همسایگان و آسیا محوری تاکید دارد.
وی گفت: تعیین ساز و کارهای امنیتی مشترک، توسعه زیرساختهای ترانزیتی زمینی، هوایی و دریایی و حفظ محیط زیست جز اولویت منطقه ما است. جمهوری اسلامی ایران در مسیر ایفای نقش خود در جنبش عدم تعهد و با پایبندی به اصول مندرج در این پیمان پیوسته به عنوان کنشگری فعال در مسیر حفظ صلح و امنیت و روابط دوستانه میان کشورهای منطقه بوده است و نیز در مقابله با پدیدههای شرورانه از جمله تروریسم، قاچاق مواد مخدر و اشغال خارجی در سطح منطقه نقش آفرینی کرده و بارها ارائه ابتکارات منطقی در زمینه ترویج صلح و دوستی در منطقه فعال بوده است.
مخبر ادامه داد: ما ضمن تاکید بر حفظ وضعیت جغرافیایی منطقه و مخالفت با هرگونه تغییر در مرزهای بینالمللی خواهان اولویت دادن به توسعه روابط اقتصادی، بازرگانی و تجاری میان کشورهای منطقه از جمله از طریق تکمیل و توسعه راههای مواصلاتی هستیم و آمادگی خود را برای همکاری جهت تحقق منافع پایدار اقتصادی همه کشورهای منطقه اعلام میکنیم.
معاون اول رئیس جمهور خاطرنشان کرد: معتقدیم با حفظ و احترام به اصل حاکمیت مستقل کشورها سرنوشت ملتهای منطقه باید به دست خود آنها رقم بخورد. این معنای عملی دموکراسی است.
مخبر در پایان گفت: آمادگی کامل جمهوری اسلامی ایران برای همکاری با اوگاندا توکلیه دولتهای عضو جنبش عدم تعهد جهت ارتقای کارایی آن منظور پیشبرد علایق و منافع مشترک اعلام میکنم.
نظر شما