به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان، آیین اختتامیه رویداد توانمندسازی مدیران، مربیان و فعالان قرآنی و تربیتی (طرح شهید اسداللهی) صبح امروز (جمعه، ۲۷ بهمن ماه) در حرم مطهر امام خمینی(ره) برگزار شد.
بنابر این گزارش، حجت الاسلام والمسلمین «محمد حاجابوالقاسم» در این آیین با اشاره به آیه ۱۱۴ سوره بقره، اظهار کرد: بنابر تصریح این آیه بدترین ظلم آن است کسی مانع ذکر خدا در مساجد شود و تلاش کند که مساجد را ویران کند.
عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: ظلم نقطه مقابل عدل است. عدالت یعنی هر چیزی در جای خودش قرار بگیرد و ظلم این است که چیزی در جایی باشد که نباید در آنجا قرار بگیرد. به عنوان مثال اگر فرد ناتوانی وزیر شود، این ظلم است چون جایگاه او آنجا نیست اما بدترین ظلم و جابجایی این است که مکانی را که خداوند خواسته تا ذکر و یاد او در آنجا جاری و ساری باشد این اتفاق در آن مکان نیفتد و ما امروز این ظلم را مرتکب شده ایم.
مشاور رییس جمهور در امور روحانیت با اشاره به فعالیت بیش از ۷۰ هزار باب مسجد در سطح کشور، بیان کرد: خدا ۷۰ هزار خانه فرهنگ و مرکز نورانی با هزینه مردمی به ما عطا کرده است، ۷۰ هزار مرکز فرهنگی که ما آنها را به تعطیلی کشیدیم و تخریب کردیم.
وی با بیان اینکه تخریب مسجد فقط به بلدوزر و ویران کردن نیست، گفت: تخریب در مقابل عمران و آبادانی است؛ بر اساس آیات سوره توبه، آبادانی مسجد به حضور و رفت و آمد مردم است، اینکه خمس و زکات مردم در مسجد جمع شود و مجاهدان خدا در آن رفت و آمد کنند؛ مسجد اینچنین آباد می شود حتی اگر قدیمی و فرش و در و دیوارش کهنه و فرسوده باشد اما مسجد با فرش های زربافت اگر مح حضور مردم و گره گشایی از آنها نباشد، آباد نیست!
مسجد با حضور جوانان است که احیا می شود
وی ادامه داد: اینکه امروز مساجد ما آباد نیستند یک حقیقت انکارناپذیر است. بخشی از این معضل مربوط به برنامه ریزان کشور است اما به هر حال باید کاری کرد. امروز تعدادی از برادران ما در وزارت کشور و کانونهای فرهنگی هنری مساجد، به دنبال این هستند که این مساجد را احیا کنند. احیای مسجد به این است که نسل جوان در مسجد رفت و آمد داشته باشد. برنامههای دینی برنامههای قرآنی و جلسات دعا در مسجد زیاد شود. برای اهل محل و ساکنان آن آوردهای ارزشمند داشته باشد.
ویژگیهای مسجد زنده
مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت تأکید کرد: ما مساجدی داریم که امام جماعت آن در نقش مربی محله ظاهر میشود، در شبانه روز کلاسهایی برای نوجوانان، برای جوانان و حتی بانوان دارد یا فرصتهایی برای تفریح سالم جوانان فراهم میکند. این مسجد یک مسجد زنده است .
حجت الاسلام حاج ابوالقاسم با تاکید بر این نکته که بهترین کار بازگرداندن مسجد به جایگاه خود است، ابراز کرد: بهترین عدالت ورزی این است که مساجد را احیا کنیم به خصوص در مناطقی که مستضعفین در آنجا زندگی میکنند. امام خمینی(ره) فرمودند: «من یک تار موی این کوخ نشینان را با کاخ نشینان عوض نمیکنم». آنها (کاخ نشینان) نوعاً به دنبال لذت خود یا فرزندانشان هستند. این مستضعفین هستند که با پولهای کوچک و کم خود، کارهای بزرگ انجام میدهند. مستضعفینی که در نگاه و دید برخی از افراد جامعه گمنام هستند اما تبدیل به افراد بزرگی میشوند که حتی مشاهیر هم به گرد پای آنها نمیرسند مانند محسن حججیها و سردار سلیمانیها سردار سلیمانی در کرمان در یک محله محقر خانه داشت.
ما در مساجد برای نظام سرباز و سردار تربیت می کنیم
وی بابیان خاطره ای از مقام معظم رهبری گفت: به ایشان عرض شده بود ما در مساجد برای نظام سرباز و سردار تربیت میکنیم و این کاملا درست است. اگر تاریخ انقلاب را مرور کنید میبینید کسانی که به این انقلاب خدمت کردند همین افراد کم برخوردار و مستضعف بودند کسانی مانند شهیدان رجایی و باهنر. این انسانها معادن طلای جامعه ما هستند و این کاری که امروز به همت کانونهای فرهنگی هنری مساجد و سازمان اجتماعی وزارت کشور در حال انجام است استخراج طلا است. طلایی که میتواند استمرار راه رجاییها و باهنرها باشد.
بیرون بردن کارویژهها از مسجد فاجعه است
حاج ابوالقاسم ادامه داد: رهبری معظم انقلاب در دیدار با جامعه قرآنی فرمودند: مساجد پایگاه قرآن شوند؛این یک راهبرد عظیم الهی و فرهنگی است. ما حتی فعالیتهای قرآنی را هم از مسجد بیرون بردهایم و این یک فاجعه است. مسجد خانه خدا و قرآن کتاب خداست. چرا مساجد به جایی رسیده که فعالان قرآنی ترجیح میدهند در هر جایی غیر از مسجد کار قرآنی انجام دهند؟ چون در مسجد چوب لای چرخ آنها میگذارند. مسجد تبدیل به یک شبه اتوبوس شده که ۵۰ نفر از افراد مسن در آن نماز میخوانند و مسجد تعطیل میشود تا فردا. بهانه میکنند که در مسجد سروصدا میشود و... بگذارید سر و صدا بشود.
این کارشناس مباحث دینی به آماده سازی طرح قرآنی «زندگی با آیهها» اشاره کرد و افزود: این طرح در ماه مبارک رمضان و به صورت ملی در سراسر کشور اجرا میشود از شما نیز میخواهیم که در اجرای این طرح ما را یاری کنید ماه رمضان این امتیاز را دارد که ۳۰ روز آن شمارش میشود یعنی روزبه روز آن در ذهن مردم است مردم مترصد هستند که در هر روز فعالیت آن روز را انجام دهند. به عنوان مثال اگر امروز روز پنجم ماه مبارک رمضان است دعای روز پنجم را بخوانند، جز پنجم قرآن را بخوانند و از این قبیل مسائل. قرآن هم ۳۰ جزء است و با ۳۰ روزرمضان هماهنگ است. اصولاً افرادی که قرآن را به ۳۰ بخش یا جز تقسیم بندی کردند با همین رویکرد این کار را انجام دادند و این کار از سوی اهل بیت (علیهم السلام) نیز تایید شد. به عبارت دیگر آنها به دنبال این بودند که ۳۰ سفره آسمانی برای ۳۰ روز ماه مبارک رمضان فراهم کنند ما هم تلاش کنیم که از این سفره بهره ببریم.
تدبر قرآن را جدی بگیریم
حجت الاسلام حاج ابوالقاسم گفت: در کنار جزء خوانی، تدبر و فهم قرآن هم بسیار مهم است. مقام معظم رهبری فرمودند« من سال ۵۳ در مشهد تفسیر میگفتم، بعد قاری میآمد و آیات قرآن را میخواند حالا چه خوب است که یک توضیحی هم داده شود» طرح ما در ماه مبارک رمضان هم در همین رابطه است. رهبر انقلاب کتابی دارند به نام «طرح کلی اندیشه اسلامی» ما مطالب این کتاب را تبدیل به ۳۰ درس کردیم، ۳۰ درس متناسب با نگاههای روز جامعه. یعنی برای هر جزء یک آیه که متناسب با مفاهیم آن جزء باشد انتخاب شده و با ادبیات روز و سطوح مختلف مخاطب یعنی (نوجوان، نخبگان، بانوان و...) متناسب سازی شده است. محتوای این ۳۰ روز که برگرفته از کتاب «طرح کلی اندیشه اسلامی» از مقام معظم رهبری و بر پایه بنیانهای اعتقادی است آماده شده که شما این را تبیین میکنید.
وی ادامه داد: رسانهها هم پای این کار هستند و درباره این سیآیه کلیپها، موشن گرافیها و حتی فیلمهایی در حال آمادهسازی است شهرداریها نیز اعلام کردهاند که این آیات را در بیلبوردهای شهری نصب میکنند تا از این طریق بعد از ۳۰ روز باورهای ایمانی که بر پایه دیدگاههای رهبری آماده شده برای مردم تبیین شود. فصل دوم طرح هم در تابستان اجرا میشود تا بتوانیم بخشی از آیات مهم قرآن را که میتواند در زندگی ما تحول ایجاد کند در دل و جان جوانان و نوجوانان نهادینه کنیم.
حاج ابوالقاسم در پایان خاطرنشان کرد: محتوای فایل و کتابچه آیات و شرح و توضیح آنها از طریق کانونهای مساجد در اختیار شماقرار می گیرد. این طرح یک طرح جامع و فراگیر و ملی است طرح یک شخص یا یک موسسه و سازمان نیست. معلم آن رهبر انقلاب هستند که سال ۵۳ مطالبی را بیان فرمودند و مجری آن همه دغدغهمندان عرصه قرآن در کشور هستند.
نظر شما