آثار روانشناسانه انتظار فرج

دکتر امیدی با بیان اینکه خود سازی یکی از آثار مهم انتظار است افزود: در شرایط انتظار، منتظر واقعی باید با بکار گیری بهترین برنامه های اخلاقی، فکری و اجتماعی به خود سازی بپردازد و این سازنده ترین شرایط برای ظهور حضرت ولی عصر (ع)می باشد.

دکتر «روزبه امیدی» استاد دانشگاه و عضوء سابق هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان با اشاره به آثار اجتماعی انتظار فرج در مقابله با یاس و نا امیدی در جامعه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: انتظار ظهور موجب شناخت بیشتر حضرت مهدی (عج) می شود. با انتظار فرج، ظهور مقام ولایت حضرت ولی عصر (عج) در روح و جان انسان تثبیت و تقویت می شود ضمن اینکه انتظار ظهور همراه با اعتقاد و باور به معارف اسلامی است و باعث رشد و نمو بذر معرفت در ذهن منتظران می شود و ظهور منجی عالم بشریت ولایت استعمار جهانی را به خاک نشانده و پرچم ولایت الهی را به دست مصلحان جهان می سپارد.

وی با بیان اینکه خود سازی یکی از آثار مهم انتظار است افزود: در شرایط انتظار، منتظر واقعی باید با بکار بستن بهترین برنامه های اخلاقی، دینی، فکری و اجتماعی به خود سازی بپردازد و این سازنده ترین شرایط برای ظهور حضرت ولی عصر (ع) می باشد.

دکتر امیدی بر معرفت و شناخت امام زمان (عج) تاکید کرد و گفت: شناخت امام و شناخت شخصیت و مقام امام بسیار مهم است. چون معرفت امام بابی برای معرفت الهی است و امام معصوم (ع) جانشین خدا در زمین می باشد ضمن اینکه حضرت مهدی (عج) نیز در بالاترین سطح معرفت قرار دارند و منتظران می توانند با اتصال به منجی عالم بشریت به معرفت دست یابند که یکی از وظایف اصلی و مهم امام در زمان ظهور نیز همین مساله می باشد.  

 این استاد دانشگاه در ادامه بیان کرد: قطعا "انتظار" حس امیدواری، انرژی و هدفمندی در انسان ایجاد می کند. همیشه امید همراه با یک روان سالم است . هیچ گاه در یک روان سالم، ناامیدی شکل نمی گیرد ضمن اینکه عکس آن هم حاکم است، وقتی احساس ناامیدی می کنیم در شرایط روانی ناسالمی به سر می بریم، چرا که که مولفه امید، فقط یک مولفه مجرد و مستقل در ذهن نیست بلکه همراه با انرژی، همراه با مثبت اندیشی و حتی همراه با یک سری ویژگی های فیزیولوژیک سالم است.

امیدی در ادامه اظهار کرد: فردی که امیدوار است، خواب، اشتها و تغذیه بهتری هم دارد و حتی این حس امیدواری و تغذیه سالم در باروری و روابط جامعه منتظر نیز اثرگذار است. بنابراین نا امیدی یکی از مولفه های عدم سلامت روان و از نشانه های افسردگی است. ضمن اینکه افسردگی هم همراه با مشکلات هیجانی، خلقی، ذهنی، شناختی و احساس غمگینی می باشد.

این استاد دانشگاه اظهار کرد: لذا ارزش های اطلاعاتی در ذهن افراد سالم، متفاوت از ارزش های اطلاعاتی افراد ناسالم است. فرد ناسالم اتفاقات بد را اغراق و حوادث ناگوار ذهن خود را گلچین می کند و در روابط خود زیاد نمی تواند حس صمیمیت داشته باشد، بنابراین نیاز است بحث امید را بیشتر در جامعه مورد بررسی قرار دهیم.

وی با بیان اینکه امیدواری علاوه بر پشتنوانه، مساله اقتصادی، اجتماعی و احساس امنیت هم می خواهد تصریح کرد: وقتی ما احساس امنیت می کنیم، می توانیم امید وار باشیم. وقتی احساس ناامنی می کنیم همه مولفه های مثبت روانی ما دچار آشفتگی می شوند.

امیدی با بیان اینکه قطعا انتظار فرج بسیار امید بخش و امید آفرین است اظهار کرد: اما امید بدون عمل دوام ندارد و پایدار نیست. امید نیاز به عمل دارد. وقتی من امید این را دارم که شب می خواهم شام بخورم ولی پول ندارم که آن را تهیه کنم چه فایده. ممکن است امروز و فردا را با امیدواری سر کنم ولی وقتی زمان گذشت و هیچ اتفاق مثبتی رخ نداد و هیچ تغییری در زندگی من ایجاد نشد این امیدواری تبدیل به ناامیدی می شود. بنابراین در چنین شرایطی امیدواری مجدد سخت است، چون فردی که ناامید شده، سخت تر امیدوار می شود تا فردی که قرار است امیدوار شود.

این روان شناس بیان کرد: بنابراین احساس امیدواری در صورتی خوب است که با امنیت و سایر مولفه های سلامت روان توام باشد ولی این هم نیاز به پشتیوانه رفتاری دارد. لذا امید یک جنبه ذهنی است و بیشتر از جنس هیجان و احساس می باشد اما انسان یک سیستم است و این فضای روانی، پشتوانه رفتاری هم می خواهد و اگر این پشتوانه رفتاری نباشد این فضای روانی هم به تدریج محو می شود بنابراین امیدواری باید همراه با حرکت باشد.

کد خبر 1751532

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha