به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، در چارچوب برنامههای سبک زندگی اسلامی و خانواده، نشست تخصصی «آسیبهای اجتماعی؛ گرایش به مواد مخدر» به منظور بررسی چالشها، خطرات و دغدغههای اجتماعی با حضور خانم روله الصیداوی، استاد دانشگاه و مسئول بخش سلامت روانی دانشگاه بینالمللی الحکمه در دمشق و محمد ملاعلی، کارشناس حقوقی کاخ دادگستری دمشق به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در سوریه برگزار شد.
مهدی خالقیراد، سرپرست رایزنی فرهنگی کشورمان در سخنانی، برگزاری این قبیل نشستها را باعث تحکیم همکاریها و تقویت ارتباط دو جامعه دوست و برادر ایران و سوریه در همه جوانب عنوان کرد و گفت: کشورهای غربی همواره تلاش کردهاند تا ایجاد معضلات اجتماعی و فرهنگی جوامع اسلامی را دچار بحران کنند و تاریخ صد سال گذشته ایران نشان میدهد چگونه دولتهای غربی به ویژه آمریکا و انگلیس تلاش کردهاند تا فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی را از جامعه ایران با فرهنگ بدون ریشه خود عوض کنند.
وی افزود: مسأله اعتیاد یکی از بزرگترین معضلات جوامع امروزی محسوب میشود که در هیچ زمانی و در هیچ جامعهای نمیتوان آسیبهای اجتماعی آن را نادیده گرفت، اعتیاد به مواد مخدر به عنوان جدیترین مسأله اجتماعی، وجوه مختلف جامعه شناسی، روان شناسی، حقوقی، سیاسی و ... دارد که به اعتقاد تحلیلگران اجتماعی، به عنوان یکی از مسایل پیچیده جامعه در عصر حاضر است و میتواند زمینه ساز بروز بسیاری از آسیبها و انحرافات اجتماعی شود.
خالقیراد گرفتار کردن نسل جوان در دام اعتیاد را یکی از سیاستهای اصلی دشمن در قالب جنگ نرم دانست و اظهار داشت: اغراض پلید دشمنان، جوانان و آینده سازان ما را هدف اصلی ترویج این پدیده شوم قرار دادهاند، آنان در تلاش هستند تا با ایجاد انحراف در اعتقادات و باورهای فکری و ذهنی جوانان و نوجوانان به عنوان نیروهای خلاق، مولد و کارآمد جامعه اسلامی را به نیرویی بی هویت و مخرب تبدیل کنند.
خانم الصیداوی نیز با تأکید بر اهمیت و تأثیر تربیت ایمانی و اعتقادی و کانون گرم خانواده در مصونیت بخشیدن به نوجوانان در مقابله با آسیب و ناهنجاریهای اجتماعی گفت: خانواههایی که فرزندانشان با سبک زندگی ایمانی و قرآنی تربیت شده و اهل معنویت و اخلاق هستند، بسیار کمتر از فرزندانی که خانوادهشان نسبت به این امور بی تفاوت هستند، به بلای شر اعتیاد گرفتار میشوند.
این استاد دانشگاه دمشق افزود: لذا در پیشگیری از ابتلای به اعتیاد، تربیت دینی و پایبندی به آموزههای اسلامی و عبادات نقش تعیین کنندهای دارد.
وی توجه به علل و ریشه یابی مسایلی که جوانان و نوجوانان را به سمت مواد مخدر سوق میدهد را ضروری دانست و اظهار داشت: جوان و نوجوان با توجه به اقتضائات سنی بعضا بخاطر کنجکاوی یا فرار از اضطراب و نگرانی به این سمت میروند، پس بنابه مقوله معروف «پیشگیری بهتر از درمان است» باید بدرستی این انگیزهها و اسباب شناسایی و ریشه یابی شود و عوامل آن از بین برود و راههای پیشگیری مدبرانهای برنامهریزی کرد.
تأکید بر توجه بیشتر به سواد رسانهای و آموزش شیوههای خودمراقبتی در فضای مجازی
خانم الصیداوی در بخش دیگری از سخنانش به راهکار مهم مقابله با وسوسه مجدد ترک اعتیاد به مواد مخدر اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلاتی که ممکن است هر فردی در دوره درمانی ترک اعتیاد با آن مواجه می شود، ایجاد احساس وسوسه و استفاده مجدد از مواد مخدر است و تنها افرادی میتوانند از این دوره حساس عبور کنند که شناخت کافی نسبت به آن و راههای مقابله با این احساس را داشته باشند.
وی توجه بیشتر به سواد رسانهای و آموزش شیوههای خودمراقبتی در فضای مجازی را ضروری برشمرد و افزود: آگاهسازی و نشان دادن پیامدهای سوء و مخرب موادمخدر یکی از راههای موثر برای کاهش این معضله است. امروزه به واسطه گسترش تکنولوژی های ارتباط جمعی و اثر بخشی آنها آموزش و پیشگیری از اعتیاد سهل تر شده و رسانهها میتوانند نقش بسزایی در مقابله با اعتیاد را ایفا کنند.
محمد ملا علی، وکیل دادگستری و کارشناس حقوقی نیز در سخنانی، با تفکیک و تقسیمبندی میان مواد سنتی و گیاهی با مواد شیمیایی و صنعتی، به معرفی انواع مخدرها و روانگردانها، گستردگی و پراکندگی مصرف آنها در کشورهای مختلف عربی و جامعه مصرفکننده پرداخت.
در پایان این مراسم، تعدادی از حاضران مواضع و دیدگاههای خود در خصوص این موضوع و راهکارهای پیشگیری از مصرف مواد مخدر را بیان کردند.
نظر شما