اسطرلاب 1000 ساله و تعامل علمی ادیان ابراهیمی در اروپای قرون وسطی

روزنامه تایمز در گزارشی از تعامل قرون وسطایی میان دانشمندان مسلمان، یهودی و مسیحی به واسطه تحقیقات جدید بر روی یک اسطرلاب هزارساله در ایتالیا خبر داد.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از «iflscience»،روزنامه تایمز در گزارشی از تعامل قرون وسطایی میان دانشمندان مسلمان، یهودی و مسیحی به واسطه تحقیقات جدید بر روی یک اسطرلاب هزارساله در ایتالیا خبر داد.

ابزاری که زمانی ستاره شناسان برای اندازه گیری زمان و فاصله بر اساس موقعیت ستارگان استفاده می کردند، دهه هاست در موزه ای در «ورونا» به نمایش گذاشته شده است.

اما مواجهه تصادفی آنلاین یک مورخ با این دستگاه که مدت ها تصور می شد ساختگی است، نظریه های جدیدی را در مورد تعاملات اجتماعی و علمی بین پیروان مذاهب مختلف در اروپای قرون وسطی باز کرده است.

«فدریکا گیگانته» از دانشگاه کمبریج در یک پست آنلاین با تصویری از اسطرلاب مواجه شد و برای بررسی آن به به موزه «ورونا» رفت.

اسطرلاب 1000 ساله و تعامل علمی ادیان ابراهیمی در اروپای قرون وسطی

گفته می‌شود که این دستگاه در اندلس، پادشاهی تحت فرمان مسلمانان شبه جزیره ایبری که اسپانیا و پرتغال امروزی را در برمی گرفت، تولید شده است.

گیگانته در این موزه اسطرلاب را زیر نور خورشید نگه داشت و مجموعه ای از حکاکی های پنهان عربی، عبری و مدرن غربی را کشف کرد.

او گفت: مسئولین موزه نمی‌دانستند که این اسطرلاب چیست و فکر می‌کردند که ممکن است یه وسیله جعلی باشد، اما اکنون این اسطرلاب مهم ترین شی در مجموعه آنهاست.

گفته می شود که این دستگاه متعلق به قرن یازدهم تولدو است، در دوره ای به نام « Convivencia » به معنای تعایش یا همزیستی است؛ زمانی که اعضای هر سه دین ابراهیمی در هماهنگی با هم  زندگی می کردند.

اسطرلاب 1000 ساله و تعامل علمی ادیان ابراهیمی در اروپای قرون وسطی

«همزیستی» اصطلاحی آکادمیک است که برای نخستین توسط واژه‌شناس اسپانیایی به نام «آمریکو کاسترو» برای دوره‌ای از تاریخ اسپانیا از زمان فتح اندلس توسط مسلمانان تا قرن ۱۵ میلادی و بیرون راندن یهودیان از اسپانیا به کار رفت. بر اساس این اصطلاح در پادشاهی‌های «مورو» مسلمانان،مسیحیان و یهودیان به‌طور مسالمت‌آمیز و در صلح در کنار یکدیگر می‌زیستند.

اولین علامت‌هایی که روی این اسطرلاب وجود دارد به زبان عربی است و به اوقات نماز مسلمانان در «تولدو» و «قرطبه» اشاره دارد.یک صفحه برنجی که بعدا به دستگاه اضافه شد به کاربران اسطرلاب اجازه داد تا اوقات نماز را در شمال آفریقا تعیین کنند.حکاکی‌های عربی دیگر حاوی دو نام یهودی است که نشان می‌دهد این وسیله بعدا توسط جوامع عبری در اندلس مورد استفاده قرار گرفت.

گیگانته در این باره گفت: متن عبری نیز بر روی اسطرلاب حک شده است، به این معنی که در زمانی خاص این شیء از اسپانیا یا شمال آفریقا خارج شد و در میان یهودیان در ایتالیا مورد استفاده قرار گرفت.

گیگانته معتقد است که اسطرلاب ممکن است در قرن دوازدهم به ایتالیا رسیده باشد و اعداد غربی توسط یک سخنران لاتین یا ایتالیایی به دستگاه اضافه شده است.

کد خبر 1753317

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha