به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه اطلاع رسانی حج، کفایت احرام در محاذات فضایی میقات و عدم کفایت آن محور نشست همافزایی حجتالاسلام والمسلمین سیدعبدالفتاح نواب و نمایندگان بیوت مراجع عظام تقلید بود که در سالن جلسات ساختمان نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت در قم برگزار شد.
پیش از پرداختن به موضوع نشست و ارائه دیدگاه نمایندگان بیوت مراجع عظام تقلید درباره آن، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت درباره آمادهسازی مقدمات سفر حج پیش رو در ایران و عربستان، گفت که موضوع تفویج و مقدمات معرفی روحانیان به کاروانها در حال انجام است.
وی افزود: برنامه انتقال ارز به سبب تحریمهای ظالمانه با سختی اما در حال انجام است، مشکلاتی درباره پروازها و هواپیماهای ایرانی وجود دارد که برطرف میشود. هتلها نیز اجاره شدهاند.حجتالاسلام والمسلمین نواب درباره سفر عمره با اشاره به اعتمادسوزی که در این زمینه رخ داد، اظهار داشت: در دورهای که همه مقدمات در دو کشور فراهم شده بود و میتوانستیم زائران را طبق برنامه به سرزمین وحی اعزام کنیم و استقبال خوبی هم نسبت به آن صورت گرفته بود متأسفانه به دلیل مبهم اشکال فنی این فرصت مناسب از زائران انتظار کشیده چند ساله و زمینه افتخار دو کشور گرفته شد.
در ادامه حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین فلاح زاده عضو دفتر استفتائات مقام معظم رهبری با اشاره به موضوع جلسه گذشته نشست درباره حدود منا براساس روایات حد منا عقبه است، افزود: گرچه در برخی فتاوا درباره جمره عقبه مطالبی مطرح شده اما صحیح عقبه است و جایی که جمره باشد عقبه هم هست، اما در حال حاضر مسجد عقبهای که برای عبادت و زیارت میرویم با جمره فاصله دارد.
عضو دفتر استفتائات مقام معظم رهبری گفت: آیا خود عقبه خارج منا است یا داخل منا؟ شبههای که برخی قائل شدهاند دو طرف حد منا است، از یک طرف ابتدای وادی و از یک طرف هم ابتدای عقبه و گردنه که اگر این باشد جمره عقبه باید ابتدای عقبه باشد.وی درباره کفایت احرام در محاذات فضایی میقات و عدم کفایت آن نیز اظهار داشت: برخی زائران پاکستانی و افغانستانی که نمیخواهند یا نمیتوانند به جده بروند در هواپیما محرم میشوند که مورد ابتلا در این زمینه موضوع میقات قدرالمنازل است.
حجتالاسلام والمسلمین فلاح زاده با اشاره به اینکه توسعه در میقات مسجد شجره محدودیت دارد، وادی عقیق و جحفه نیز توسعه یافته است، تصریح کرد: شبهه برخی فقها در این زمینه آن است که احرام با توجه به سرعت و ارتفاع هواپیما امکان ندارد. وی با بیان اینکه احرام در محاذات فضایی میقات جایز نیست، یادآور شد: جواز احرام از محاذات فضایی در فتاوای برخی فقها وجود دارد، یکی از بزرگان گفتهاند که امکان ندارد و برخی هم به طور مطلق فرمودهاند و از مراجع نیز در این زمینه فتوایی نداریم.
عضو دفتر استفتائات مقام معظم رهبری خاطرنشان کرد: اگرچه کسی نمیتواند بدون احرام وارد سرزمین وحی شود، اما بر فرض اینکه زائر معذور باشد و نتواند برای احرام به میقات برود و بخواهد در فضا محرم شود، باید بررسی کنیم که حکم آن چیست.
در ادامه نشست، نمایندگان بیوت مراجع عظام تقلید به بیان دیدگاه و ارائه راهکارهای خود درباره موضوع کفایت احرام در محاذات فضایی میقات و عدم کفایت آن پرداختند که پس از بررسی دقیق این موضوع گفته شد احرام در محاذات فضایی میقات به سبب مشکل فقهی، تشخیص محاذی و القای تلبیه بعد از تشخیص در همانجا، امکان ندارد.
نظر شما