پیام احمدی به نشست هماندیشی این مجموعه فرهنگی با مسئولان شهرداری بروجن به منظور بررسی امکان پرداختن به جایگاه ادبی حیدرعلی طالبپور شاعر برجسته بروجنی در هفته فرهنگی این شهر اشاره کرد و به خبرنگار خبرگزاری شبستان در استان چهارمحال و بختیاری گفت: با توجه به اینکه این شاعر گرانقدر از قلههای ادبی و ظرفیتهای شاخص استان در بعد ملی محسوب میشود و اشعار گویشی وی به دلیل برخورداری از غنای ادبی و پرداختن به مضامین اجتماعی و فرهنگی دارای اعتبار و شهرت ویژهای است، پایهگذاری جایزه ادبی اختصاصی به یاد این شاعر برجسته مدنظر قرار گرفته است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: تعریف و پایهگذاری این جایزه در حوزه شعر و ادبیات محلی و گویشی میتواند مسیر بهتری را برای پژوهش در آثار این شاعر استانی باز کند و فرصت را برای خلق آثار جدید و پررنگ شدن خردهفرهنگها در حوزه نظم و نثر فراهم نماید.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه این جایزه ادبی در مرحله نخست با تشکیل دبیرخانه تخصصی در این اداره کل و با پشتیبانی شورا و شهرداری بروجن و همکاری فعالان، انجمنها و مؤسسات فرهنگی به صورت استانی تعریف خواهد شد، گفت: پس از قوت گرفتن دبیرخانه و تثبیت شرایط اجرایی، جایزه ادبی مرحوم طالبپور به صورت منطقهای برگزار میشود تا در ادامه زمینه برای طرح آن بهعنوان یک جایزه ملی شکل گیرد.
احمدی همچنین با قدردانی از تلاشهای شهرداری بروجن در پرداختن به مسئله هویت شهری و فرهنگی یادآور شد: ثبت جایزه شعر و ادبیات محلی به نام حیدرعلی طالبپور بروجنی به عنوان بخشی از برنامههای دائمی هفته فرهنگی بروجن و پشتیبانی شورا و شهرداری این شهر از این اقدام ادبی، امیدبخش توسعه فعالیتهای فرهنگی و مطرح شدن بیش از پیش بروجن به عنوان شهری فرهنگی در سطح ملی است که میتواند به عنوان الگویی برای دیگر مناطق استان نیز به کار رود.
وی در ادامه به موضوع فرهنگزدایی، نفی هویتهای بومی و محلی و همسانسازی بشر در جریان موج جهانیسازی اشاره کرد و اظهار داشت: برای مقامت در مقابل هجمههای فرهنگی و کاهش اثرات زیانبار جهانیسازی مبتنی بر تهاجم فرهنگ بیگانه لازم است، ظرفیتهای داخلی و تقویت بنیه فرهنگی، هویتی و اعتقادی بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد که در این راستا مجموعه فرهنگ و ارشاد اسلامی در سطح ملی و استانی برنامههایی را در دست اجرا دارد.
احمدی با اشاره به برگزاری جشنوارههای موسیقی مناطق زاگرس نشین و شعر داوار و میزبانی از جشنواره نمایشهای آیینی و جشنواره موسیقی نواحی و همچنین برنامههای بزرگداشت مفاخر ملی و استانی در سال ۱۴۰۲ در چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: این برنامهها و جشنوارهها با هدف برجستهسازی و توجه ویژه به ظرفیتهای اقوام و مناطق به اجرا درآمد و نظیر اینگونه برنامهها برای سال جدید نیز پیشبینی شده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری یادآور شد: ظرفیتهایی همانند استاد طالبپور در دیگر مناطق استان نیز وجود دارد که در این میان میتوان به عمان سامانی در حوزه ادبیات و شعر آیینی و یا سید ضیاءالدین امامی دهکردی در بخش تصویرسازی دینی (مکتب نور) اشاره کرد که بناست جوایزی برای این بزرگان فرهنگی و هنری نیز در نظر گرفته شود.
وی با تأکید بر اینکه تعریف جوایز هنری و ادبی و طرح آن در سطح ملی نیازمند همراهی مجموعههای فرهنگی، هنری، علمی و اداری است، اظهار داشت: در صورت وجود اراده تحقق این موضوع در مناطق مختلف و پای کار آمدن مجموعه مدیریت شهری مرتبط، امکان تعامل و عملیاتی کردن این برنامهها در کوتاهترین زمان وجود دارد.
خاطرنشان می شود: مرحوم حیدرعلی طالب پور با نام هنری «حیدر آقا» از شاعران و غزلسرایان معاصر چهارمحال و بختیاری است که به سال ۱۳۰۹ در بروجن دیده به جهان گشود و در عمر ۸۳ سالهاش، آثاری قابل توجه در حوزه شعر به ویژه شعر گویشی از خود برجای گذاشت.
وی با سرودن اشعار به لهجه و گویش بروجنی و متداول کردن این لهجه در اشعار فارسی به عنوان یکی از زیر شاخههای گویش رایج فلات مرکزی ایران، جایگاه ویژهای را در حوزه ادبیات فولکلور به خود اختصاص داد.
«قله نشین قاف» و «فالگوش» مجموعه اشعار به چاپ رسیده از حیدرعلی طالبپور بروجنی است که بخشی از تواناییهای وی در تسلط بر اصول زیربنایی ادبیات فاخر ایرانی را نشان میدهد.
حیدر آقا در ۱۹ مهر ۱۳۹۲ به دلیل کهولت سن دارفانی را وداع گفت و در زادگاهش آرام گرفت.
نظر شما