خبرگزاری شبستان-خراسان جنوبی: زینب روحانی مقدم- مساجد از ابتدای صدر اسلام تاکنون، پایگاه هایی برای ترویج و گسترش فرهنگ قرآنی بوده اند و در برخی از زمان ها این نقش آنان کم رنگ شده بود.
اما طی یکسال اخیر بسیاری از نهادهای فرهنگی به این موضوع توجه ویژه ای کردند تا هر مسجد را به یک پایگاه قرآنی تبدیل کنند چرا که متوجه شدند تنها مسیر هدایت و پیشرفت و تعالی انسان در قرآن کریم است.
کتاب انسان سازی که حتی در جامعه اسلامی ایران با مهجوریت مواجه شده و گاهی در مجالس ترحیم و گاهی برای استخاره و یا در روزهای ماه رمضان به قرآن کریم به آن رجوع می شد اما با اجرای طرح هر مسجد یک پایگاه قرآنی می توان به این موضوع امید داشت که از مهجوریت قرآن کریم کاسته شود و نوجوانان و کودکان زندگی و آینده خود را بر اساس آموزه ها و فرهنگ قرآنی پایه ریزی کنند.
دشمن طی چند سال اخیر تمام تلاش خود را کرده بود تا کودکان و نوجوانان ایرانی را از مساجد و قرآن کریم و آموزه های اسلامی دور کند و کمی متاسفانه موفق شد اما هوشیاری مسئولان فرهنگی و خانواده های ایرانی قطعا می تواند جلوی نقشه دشمن را بگیرد، در صورتی که به طرح هر مسجد یک پایگاه قرآنی توجه ویژه ای شود.
مسجد جایگاهی است که آرامش روحی و روانی نوجوانان و جوانان را تضمین میکند پس اگر کودک و نوجوان امروز به مسجد رفتوآمد داشته باشند تندرستی روحی و روانی آنها تضمینشده خواهد بود همانطور که حضرت رسول اکرم (ص) میفرمایند: «مَنْ کَانَتِ الْمَسَاجِدُ بَیْتَهُ ضَمِنَ اللَّهُ لَهُ بِالرَّوْحِ وَ الرَّاحَة؛ هرکسی مساجد خانهاش باشد خداوند آسایش و آرامش را برای او ضمانت میکند.»
*مسجد حضرت ولیعصر(عج)؛پایگاهی قرآنی برای کودکان و نوجوانان
در خراسان جنوبی مساجد بسیاری وجود دارند که به طرح هر مسجد یک پایگاه قرآنی پیوسته اند و اجرای محافل انس با قرآن کریم، آموزش روخوانی و روانخوانی، تجوید و ... را در دستور کار خود قرار داده اند و محلی برای پرورش نیروهای انقلابی و مسجدی شده اند.
به سراغ یکی از این مساجد می رویم که در شهرستان بیرجند قرار دارد و به نام حضرت ولی عصر(عج) مزین شده است. برای حضور در این مسجد باید به خیابان معلم بیرجند برویم؛ محله ای که از حساسیت بالایی به خاطر موقعیت خود برخوردار است و از لحاظ فرهنگی نیاز به توجه بیشتری دارد.
از ابتدای ماه مبارک رمضان این مسجد محلی برای کودکان و نوجوانان بیرجندی شده است که قرآن به دست و با لب خندان راس ساعت ۱۶ به مسجد می آیند تا روح و جان خود را با قرآن کریم مانوس کنند.
نیم ساعت زودتر به مسجد ولی عصر(عج) می روم تا حال و هوای کودکان و نوجوانان بیرجندی را در این محفل نورانی از نزدیک روایت کنم. هنوز در مسجد باز نشده است که پنج نفر از کودکان منتظر نشسته اند تا گوش به آموزش های استاد خود بدهند و کلام زیبای قرآن کریم را در دل های خود بنشانند.
نزدیک ساعت ۱۶ که می شود کودکان و نوجوانان بیشتری در محل حضور می یابند و عده ای به سمت وضوخانه می روند تا تجدید وضویی داشته باشند.
فرمانده پایگاه بسیج مسجد و استاد «حسین زیبا» راس ساعت ۱۶ درب مسجد حضرت ولیعصر(عج) را برای حضور کودکان و نوجوانان در این کلاس آموزشی و محفل قرآنی باز می کنند و کودکان با شوق و سر و صدای کودکانه که دارند وارد مسجد می شوند و هر کس رحلی برای خود بر می دارد و مرتب در یک صف جلوی استاد می نشینند.
استاد حسین زیبا قاری و مربی قرآن کریم از کودکان و نوجوانان در ابتدا می خواهد که سکوت را رعایت کنند و به قرائت دعای فرج بپردازند. با صلوات کلاس قرآن و این محفل نورانی شروع می شود.
در گوشه ای از مسجد می نشینم و کودکان و نوجوانان را می بینم که با آرامش و سکوتی دلنشین گوش و جان خود را به تلاوت قرآن کریم و آموزش های استاد سپرده اند و انگار حال خوشی دارند که تاکنون تجربه نکرده اند.
*آرامش؛ ثمره شنیدن قرآن کریم
به سراغ تعدادی از کودکان و نوجوانان می روم. علی آقا هشت ساله در گفتگو با خبرنگار شبستان می گوید: آموزش قرآن کریم را دوست دارم به همین دلیل با تشویق پدر و مادرم در این کلاس شرکت کرده ام.
وی با بیان اینکه شنیدن آیات قرآن کریم آرامش خوبی دارد، ادامه می دهد: در این کلاس دوستان بسیاری پیدا کرده ام و هر روز در مورد قرآن کریم و چگونه تلاوت کردن آن صحبت می کنیم.
علی آقا عنوان می کند: در زمان مدارس هم تلاش خواهم کرد تا در این کلاس ها شرکت کنم و ارتباط خود را با قرآن کریم و دوستانم قطع نکنم.
*احترام به والدین؛ مهم ترین درس قرآن کریم
آقا میلاد یکی دیگر از نوجوانان بیرجندی است که در این محفل قرآنی و نورانی شرکت کرده است و در تلاوت آیات قرآن کریم دستی به آتش دارد در گفتگو با خبرنگار شبستان می گوید: پدر و مادرم از کودکی مرا تشویق کردند تا به سمت تلاوت قرآن کریم و اذان گفتن حرکت کنم و خودم نیز علاقه هستم تا در این زمینه پیشرفت کنم.
وی می افزاید: قرآن کریم سبب شده تا به موفقیت های بسیاری چه در زمینه درس و مدرسه و چه در زمینه های دیگر بدست آورم و مهمترین درسی که از قرآن کریم گرفته ام این است که به والدین خود احترام بگذرام و قدردان زحمات آنان باشم.
میلاد در خصوص کلاس قرآن عنوان می کند: استاد در این کلاس آموزش ها و نکات خوبی را بیان می کنند تا در زمینه تلاوت و زندگی کردن با قرآن کریم مورد توجه قرار دهیم.
*تربیت نسل انقلابی؛نتیجه برگزاری محافل قرآنی در مساجد
استاد حسین زیبا-قاری و مربی قرآن کریم- هم در گفتگو با خبرنگار شبستان درخصوص اهمیت برگزاری این نوع محافل برای کودکان و نوجوانان می گوید: در بلند مدت به نظر می رسد که اولویت همه برنامه های آموزشی باید برای کودکان و نوجوانان باشد.
وی ادامه می دهد: در این محافل سعی شده است تمامی برنامه ها متناسب با سن کودک و نوجوان طراحی شود و مطالب بیان شده اکثر ساحت های تربیتی و آموزشی قرآنی را در نظر بگیرد و نوجوانان در این جلسات علاقهمند به امور قرآنی شوند و متناسب با سطح خود، مطالب آموزشی را دریافت کنند.
زیبا با بیان اینکه قرآن برای زندگی است، می افزاید: محافل قرآن نیز باید در راستای رسیدن به هدف نزول قرآن فعالیت کنند و نوجوانان علاوه بر فرا گرفتن علم قرائت، متناسب با سن خود با مفاهیم قرآنی (بخوانیم راه زندگی) آشنا میشوند.
قاری و مربی قرآن کریم عنوان می کند: تربیت نسل قرآنی که پایبند به ارزش های والای انسانی و اسلامی هستند از همین محافل آغاز میشود و اگر به قبل انقلاب برگردیم، به جلساتی که آیت الله خامنهای در مسجد امام حسن مجتبی علیه السلام در مشهد مقدس برگزار می کردند کاملا با یک محفل تراز مواجه می شویم.
وی با بیان اینکه استقبال کودکان و نوجوانان از این محفل خوب بوده است، می افزاید: استمرار در برگزاری محافل در طول سال و نگاه چند ساحتی به امور آموزشی و پرورشی موجب افزایش کیفیت خواهد شد.
زیبا می گوید: از مسئولان فرهنگی درخواست داریم تا در طرح های خود به کمیت فعالیت ها و جمعیت ها توجه بیش از حد نداشته باشند و اگر ما فقط یک کار فرهنگی و تربیتی را مستمر و صحیح انجام دهیم از چند فعالیت پر سر و صدا و ابتر، بهتر خواهد بود.
*شرکت ۵۰ نفر در محفل انس با قرآن کریم مسجد حضرت ولیعصر(عج)
حسن مهرور-فرمانده پایگاه بسیج بقیه الله بیرجند- هم در گفتگو با خبرنگار شبستان میگوید: برای برگزاری محفل انس با قرآن کریم در مسجد حضرت ولیعصر(عج) بیرجند بیشتر سعی کردیم تا متکی به مردم باشیم ولی در عین حال مساعدت هایی از طرف برخی از مسئولان انجام شده است.
وی با بیان اینکه حدود ۵۰ نفر از نوجوانان و کودکان بیرجندی در محفل انس با قرآن کریم مسجد حضرت ولیعصر(عج) شرکت میکنند، می افزاید: لزوم برگزاری این محافل در جامعه امروز بسیار احساس می شود و نباید اجازه دهیم دشمن بین نسل آینده انقلاب و قرآن کریم فاصله بیاندازد.
مهرور در ادامه بیان می کند: برای جذب بیشتر نوجوانان و و کودکان به مسجد در کنار محتواهای آموزشی به بحث اردوهای تفریحی یک روزه و برنامه های ورزشی در این مسجد توجه شده است.
فرمانده پایگاه بسیج بقیه الله بیرجند می گوید: برگزای محافل انس با قرآن کریم بعد از ماه مبارک رمضان در دستور کار این مسجد خواهد بود و هر هفته طی روزهای دوشنبه و چهارشنبه ادامه همین محفل را خواهیم داشت.
نظر شما