غروب  غم انگیز خورشید هنر قلمزنی در اقلیم مشرق زمین!

هنر قلمزنی از صنایع دستی و میراث های گرانبهاست که اگرچه خورشید آن در مشرق زمین طلوع کرده اما امروز شاهد غروب آن در همین اقلیم هستیم.

به گزارش خبرگزاری شبستان ازاصفهان، این استان آمیزه ای از میراث های فرهنگی باشکوه و طبیعت زیباست که پیشینه ای به قدمت تاریخ تمدن و فرهنگ ایران دارد.

 

قلمزنی یکی از این صنایع دستی و میراث های گرانبهاست که خورشید آن با طلوع در مشرق زمین، در همین اقلیم نیز غروب کرده است و از نمونه های آثار برجسته قلمزنی، در مرصع مدرسه چهارباغ است که در آن، هفت هنر؛ نجاری، زرگری، قلمزنی، برجسته کاری، شبکه کاری قابلمه و ملقمه به کار رفته است.

 

صنایع دستی بیانگر صنعت و هنر نیاکان و نمایشگر ذوق و هنر مردم هر کشوری است، صنایع دستی ایران با بکارگیری استعداد و روحیه خلاق و قدرت ابتکار صنعتگران و علاقه آنان به تولید آثار هنری و ذوقی، موجب شده است که کشور ما از گذشته های بسیار دور تا به حال در تولید محصولات صنایع دستی از شهرتی عالم گیر برخوردار باشد.

 

در این میان، هنر حکاکی ابتدا به صورت حجاری در بدنه کوهها و  عاقبت روی فلزات از جمله طلا و نقره و مس و برنج و فولاد زمینه اصلی این حکاکی زیبا و دلپسند قرار گرفته و هنر «قلمزنی» نام گرفته است.

 

قلمزنی در حقیقت نوعی حکاکی بر روی فلزات است که در این صنعت دیرپای دستی، نقوش یا طرح هائی بر سطح اشیاء فلزی کنده می شود و ابزار کار هنرمند قلمزن، تعدادی قلم های مخصوص و چکش است.

 

صنایع دستی و قلمزنی اصفهان در طول قرن های متمادی به عنوان نماینده هنر اصیل قوم ایرانی در جهان معرفی شده است و این هنر زیبا و جذاب از دیرباز در اصفهان رواج کامل داشته و اشیاء قلمزده قدیمی از دوران های مختلف زینت بخش موزه ها و مجموعه های خصوصی است.

 

استاد منصور حافظ پرست، عضو هیات رئیسه اتحادیه صنایع دستی اصفهان  که سابقه نیم قرن فعالیت در هنر قلمزنی دارد، از برجسته ترین هنرمندان در این رشته است و با سبک های مختلف قلمزنی آشنایی داشته و خود ابداع کننده سبک جدیدی در زمینه قلمزنی است در گفتگو با خبرنگار شبستان اصفهان با اشاره به برگزاری جلسات متعدد با دانشگاه هنر اصفهان در زمینه بهبود وضعیت صنایع دستی خاطرنشان کرد: اگر دانشگاه هنر وسایر متولیان به وظایف واقعی خود عمل کنند، باید پایان نامه های دانشجویان به سمت صنایع دستی هدایت شود و پایان نامه ها با کار علمی و عملیاتی به بهتر شدن حال بد صنایع دستی کمک کنند.

 

استاد حافظ پرست افزود: در این دنیای مدرن، شناخت مشتریان و سلیقه های آنان، شناخت بازارهای جدید و تعامل با آنها می تواند کمک کننده باشد و معاونت های فرهنگی سفارت خانه های ایران در این جهت بسیار ضعیف عمل کرده اند.

 

وی برپایی صرفا یک نمایشگاه صنایع دستی در کشورهای خارجی را کافی ندانست و گفت: این نوع فعالیت ها یک عملکرد نامناسب است و رایزن فرهنگی ایران باید با شناخت بازار خارجی و سلیقه های آنها، کار ارشادی برای هنرمندان صنایع دستی انچام دهد تا آنان طبق درخواست و نیاز مشتری تولید کنند.

 

بازرس اتحادیه صنایع دستی اصفهان گفت: اگر به جای تبلیغ کالاهای بی ارزش و گاهی مضر همچون پفک با کمی مدارا و صرف نظر از بعد تجاری تبلیغات، صنایع دستی را تبلیغ و اطلاع رسانی کنند اثر فوق العاده آن را خواهیم دید.

 

عضو هیات رئیسه اتحادیه صنایع دستی اصفهان برگزاری دوره های آموزشی، آموزش روش های نوین بسته بندی صنایع دستی و استاندارد سازی صنایع دستی را از نیازهای مبرم صنایع دستی عنوان کرد.

 

وی با تاکید بر اینکه صنایع دستی ویترینی و هنری با مشکل جدی مواجه نیست، چرا که همیشه مشتریان خاص خود را دارد، اظهار داشت: حاکمیت باید بتواند صنایع دستی را مصرفی کند و آن را در سبد کالای خانوار و صادرات قرار دهد.

 

حافظ پرست با اشاره به رکود صنعت گردشگری به زیان های وارده از این افول به صنایع دستی نیز اشاره کرد و گفت: نیاز دنیای پیشرفته امروز بیش از فروش در یک زمان خاص و مکان خاص است و باید با حمایت سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی وگردشگری فروش اینترنتی و سهولت در ارسال کالا به آدرس خریدار در دستور کار قرار بگیرد.

 

وی همچنین ارائه خدمات بانکی و برطرف نمودن مشکل پول نقد برای مشتریان و فراهم نمودن زمینه های تبلیغات بین المللی را از دیگر نیاز های مهم این صنعت دانست.

  

وی با اشاره به برگزاری نمایشگاه ها و برنامه های فرهنگی ایران به مناسبت های مختلف در برخی از کشورها اظهار داشت: دولت باید در تفاهم نامه ها وقرار دادهایی که با کشورها امضا می کند مواردی از جمله پذیرش سفارشات در رشته های مختلف هنری و صنایع دستی و یا برگزاری نمایشگاه و بازارچه های هنری در کشورهای خارجی را پیشنهاد نماید.

 

* 3 هزار هنرمند اصفهانی در رشته قلمزنی فعال هستند

 

احمد ادیب، معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری استان اصفهان نیز بابیان اینکه 3 هزار هنرمند اصفهانی با ظرافت تمام دراین رشته برروی فلز نقش زنی می کنند، گفت: این هنرمندان در سبک های مشبک، قلمزنی برجسته، ریزه زنی، سیاه قلم و شبکه زنی به خلق آثاری چشم نواز در این هنر می پردازند.

 

ادیب معتقد است: صنایع دستی فقط برای تبلیغ در یک روز مشخص نیست و نباید به آن نگاه تفننی داشت.

 

معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری استان اصفهان معتقد است با نگاهی جدی و کارآفرین، ارز آور و اشتغال زا باید به صنایع دستی نگریست و این نگاه مگر با همکاری و همیاری مردم و همچنین تعامل ویژه مسئولان و نمایندگان مجلس حاصل نمی شود.

 

وی بر این باور است که اگر نگاه مان را به صنایع دستی عوض کنیم می توانیم علاوه بر ایجاد اشتغالزایی در توسعه اقتصادی و تولیدات ناخالص ملی اثر گذار باشیم.

 

به اعتقاد وی، صنایع دستی نه ارز می خواهد و نه آلودگی محیط زیست دارد و از همه مهم تر می تواند به عنوان هدف گردشگری مطرح شود.

 

وی صنایع دستی را یکی از بهترین گزینه های جذب گردشگر می داند که یک گردشگر می تواند به قصد دیدن و تجربه دیدن صنایع دستی به ایران سفر کند و از تنوع صنایع دستی ایران بهره مند شود.

 

پایان پیام/

کد خبر 176191

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha