خبرگزاری شبستان _ فرهنگ و ادب: چندی است وضعیت کاغذ در ایران به دلیل گرانی بحث برانگیز شده است و مشکلات زیادی را برای ناشران، نویسندگان و چاپخانه داران ایجاد کرده است مشکلاتی که اگر به آن رسیدگی نشود تبعات فرهنگی بسیاری را در پی دارد.
افزایش نرخ کاغذ به اضافه هزینه های دیگر سبب شده که صدای بسیاری از افراد فعال در این حوزه بیرون آید و نویسندگانی که در انتظار چاپ اثرشان هستند زمان بیشتری را در صف انتظار سپری کنند، شمارگان کتاب کمتر از گذشته شود و از طرفی دیگری درصد بیشتری به قیمت پشت جلد کتاب اضافه شود که با قدرت خرید بسیاری از افرادعلاقه مند به مطالعه اثر هستند جوردر نمی آید.
نوسانات بازار کاغذ به حدی است که برخی افزایش نرخ کاغذ تا 250 درصد تخمین می زنندو بر این باور که این افزایش موجب افت 50 درصدی فعالیت نشر شده است که بیکاری برخی از کارگران حوزه نشرنیز از پیامدهای این آشفته بازار است.
از درددلهای ناشران هم که بگذریم در مسئله کاغذ نمی توان حرف دل نویسندگان و شاعران وپژوهشگران که با هزار امید به تالیف اثر می پردازند را نادیده گرفت در این زمینه پای درد دل برخی از نویسندگان وناشران نشسته ایم .
محمد علی گودینی، نویسنده کتاب تالار پذیرایی پایتخت در این باره عنوان می کند: ما در حال حاضر در تحریم به سرمی بریم و اقتصاد مقاومتی اقتصادی توصیه شده است که درباره کاغذ هم با وجود اینکه گرانی آن مشکلات بسیاری را برای ما پدید آورده است اماباید با روحیه انقلابیگری این مشکلات را هم پشت سر بگذاریم.
مریم صباغ زاده نویسنده و مدیرمرکز آفرینش های ادبی کانون پرورش فکری کودک و نوجوان نظرش را چنین بیان می کند : مشکلات کاغذ باید هرچه زودتر برطرف شود وگرنه حوزه فرهنگی جامعه به شدت دچار آشفتگی می شود و در این زمینه واقعا باید تیمی از افراد آگاه و مدیران این عرصه ریشه مشکلات کاغذ را بررسی کنند و حتی افرادی آگاه به مسایل اقتصادی در این باره راهکارهای کاربردی ارایه دهندچرا که اگر وضع به همین منوال ادامه یابد دیگر نمی توان اوضاع بازار کاغذ را جمع و جور کرد.
سید احمد نادمی نیزبا بیان اینکه افراد مسول باید در زمینه کاغذ راهکاری ارایه دهند عنوان می کند: مسئله کاغذ یک مسئله فرهنگی است که حل آن همت وافر می طلبد ودست اندر کاران باید بیشتر به این مسئله توجه داشته باشندوراهکارهای کاربردی ارایه دهند.
رضا رسولی نویسنده وعضو انجمن قلم ایران با بیان اینکه افزایش قیمت کاغذ باعث افت کتابخوانی در کشور می شود،عنوان کرد: این مسئله حتی سبب می شود که کتابهای که در گذشته هم منتشر شده تجدید چاپ نشود و ناشر رغبتی به انتشار کتابهای جدید نداشته باشد و همچنین سرعت و دقت در انتشار کتابها کمتر شود.
رسولی ادامه داد: مسولیت وضعیت کاغذ در کشور تنها وزارت فرهنگ نیست که ما همه انتقادها را متوجه این وزارت خانه می کنیم بلکه وزارت صنعت و معدن و تجارت نیز مسول است و باید بیشتر به این مقوله بپردازد .
وی به ارایه راهکارهایی اشاره کرد و ادامه داد: تقویت سیستم نظارت بر واردات ، توزیع مناسب کاغذ، جلوگیری از احتکار کاغذ، تزریق منطقی و حساب شده می تواند به متعادل شدن بازار کاغذ در ایران کمک کند.
این نویسنده با اشاره به این نگاه فرهنگی ناشران و چاپخانه دارن باید تقویت شود،اضافه کرد: اثرات گرانی کاغذ در نمایشگاه کتاب سال آینده خودش را به صورت جدی نشان می دهد اگر در این زمینه چارگری صورت نگیرد.
بالا بودن نرخ کاغذ مشکلات فراوان برای حضور در نمایشگاهها در سالهای آتی را به همراه دارد
اما ناشران هم درباره گرانی کاغذ نظراتی دارند که باید شنیده شود مثلا علیرضا سبحانی مدیر انتشارات جمال از عدم توجه به ارتباط مستقیم بعد اقتصاد نشر و آثار فرهنگی انتقاد کرد و در این باره می افزاید: افزایش قیمت کاغذ تنها مشکل کاهش سود و درآمد ناشر را ندارد، بلکه تبعات فرهنگی این موضوع حداقل تا یک سال بعد باید در نظر گرفته شود.
وی ادامه می دهد :بسیاری ناشران از چاپ آثاری که باید در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران عرضه میشد، جلوگیری کردهاند و ما نیز جز انتشاراتهایی بودیم که بسیاری از آثار خود را در نمایشگاه تهران عرضه نکردند و البته عدم ثبات قیمت کاغذ از مشکلات فراوان برای حضور در نمایشگاهها در سالهای آتی را به همراه دارد.
مدیر انتشارات جمال ضمن بیان اینکه مدیران باید با احساس مسئولیت قبل از ایجاد بحران کاغذ با هشیاری موضوع را کنترل میکردند تا الان شاهد این نباشیم که فروشنده کاغذ هر روز به یک نرخی کاغذ را به متقاضی عرضه کند، گفت: در سالهای قبل هم افزایش قمیت ایجاد شده است اما بازار با کنترل به موقع و مناسب تعدیل پیدا کرده است.
سید صادق اشکوری مدیر انتشارات مجمع ذخائر اهل بیت(ع) ضمن بیان اینکه این انتشارات در طول 6 ماه گذشته تیراژ کتابهای خود را از 1000 عدد برای هر کتاب به 100 تا 200 رسانده است، گفت: قمیت کاغذ ممکن است در طول یک سال بارها تغییر کند اما مسئولیت مدیران است که این موضوع را کنترل کنند تا بازار دچار بحران نشود، افزایش قیمت کاغذ موجب افزایش قیمت کتاب میشود و بسیاری از مخاطبین و خریداران قدرت خرید لازم برای خرید محصولات چاپی گران قیمت ندارند.
وی اضافه می کند:قطعا میتوان گرانی کاغذ را کنترل کرد، هم اکنون شاهد هستیم که کنترل و مدیریت به خوبی صورت نمیگیرد و شعار دادن در مورد توجه به برنامهها و محصولات فرهنگی به شکل یک عادت در کشور ما در آمده است.
وی به نقش واسطه های شاره می کند و می افزاید:واسطهها به عنوان یکی از مهمترین عاملین بیثباتی در هر زمینهای، اینجا نیز وارد ماجرا میشوند و ناشران از تاثیرات منفی فعالیت این گروهها در بازار کاغذ شکایتها دارند که باید به این مسئله نیز رسیدگی شود.
سید محمدکاظم شمس مدیر موسسه کتاب ناب و عضو هیات مدیره مجمع ناشران انقلاب اسلامی اسلامی با اشاره به مشکلات پیش آمده برای ناشران در نتیجه گرانی کاغذ در این باره عنوان می کند :گرانی کاغذ بر وضعیت فعالیت ناشران به ویژه ناشران خصوصی تاثیر منفی گذاشته است.
وی با بیان این که این گرانی کاغذ را می توان از مهم ترین بحران های پیش آمده در صنعت نشر پس از انقلاب اسلامی دانست، اظهار می کند :اگر صنعت نشر ما فربه و مستقل باشد در چنین شرایطی می تواند مقاومت کند و به این شکل از پا نیافتد. وضعیت امروز به درستی نشان می دهد که اقتصاد نشر ما شکل مناسبی ندارد و به محض کوچکترین تغییری از پا می افتد.
مدیر انتشارات «کتاب ناب» خاطر نشان می کند: تحریم های اقتصادی، مدیریت ضعیف مسئولان و وضعیت نشر همه دست به دست هم داده و چنین بحرانی را برای صنعت نشر رقم زده است. از سویی محتکران نیز اوضاع را بدتر کرده اند.
شمس برای حل فوری معضل گرانی کاغذ چند پیشنهاد داد و گفت: به اعتقاد من دولت باید ارز مرجع را به بازار نشر تزریق کند و به شکل فوری آن را در اختیار تعاونی ها قرار دهد تا کاغذ با قیمت پایین به بازار وارد شود و در ادامه این کار، محتکران خود مجبور می شوند قیمت را پایین بیاورند و یا از بازار کنار روند. راه دیگر این است که در سال «تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی» کارخانه های کاغذ احیا و همچنین کارخانه های دیگری تاسیس شود تا با استفاده از مازاد نیشکر در کشور، تولید کاغذ داخلی را افزایش دهیم و برای همیشه در این عرصه به خودکفایی برسیم.
و در نهایت درباره وضعیت نشر درکشور باید، گفت: اگر به صورت اورژانسی در این زمینه تمهیدات ریشه ای صورت نگیرد در آینده ای نزدیک شاهد بحرانهای بیشتری در این باره خواهیم بود و امید است با پیگیری مسولان عرصه فرهنگی مشکلات کاغذ و به طور کلی صنعت نشر برطرف شود.
پایان پیام/
نظر شما