خبرگزاری شبستان: این روزها روزهای پرحادثه ای است؛ تداعی دوران جنگ و دفاع مقدس و گره ای که بسیاری از خاطرات به یادماندنی این دوران با مساجد خورده است. سال هایی نه چندان دور که این روزها بسیاری از هم نسل های ما حال و هوای آن را به خاطر ندارند. مسجد حضرت ابوالفضل(ع) یکی از این پایگاه های مهم و موثر در حمایت از جبهه های جنگ و رزمندگان اسلام است که با ساختمانی بسیار ساده و بی هیچ زرق و برق یا نشان و نمادی از تجمل در شهر حسن آباد حکایتی شنیدنی دارد.
این مسجد قدمتی به اندازه سال های پیروزی انقلاب اسلامی دارد و با ساختمانی دو طبقه و آجر نما در زمینی به مساحت 600 متر در بلوار امام خمینی(ره) و در منطقه حسن آباد بنا شده است. درب کوچک و سبز رنگ مسجد حضرت ابولفضل(ع) در کوچه ای به همین نام با تابلویی سبز و مزین به جمله «نماز نور چشم من است» هدایت گر نمازگزاران و مراجعین به داخل مسجد است؛ به حیاطی که وسعت چندانی ندارد و حوضی کوچک و سنگی با فواره های بی دریغ آبی زلال که برای وضو گرفتن مومنان ساخته شده است.
شبستان دو طبقه مسجد با پله هایی سنگی و مفروش به هم مرتبط می شوند. کف شبستان با فرش هایی قرمز رنگ پوشانده شده و محراب کاشی شده آبی رنگی در نهایتِ سادگی در آن خودنمایی می کند. این مسجد به دلیل قرار گرفتن در کنار جاده قدیم قم همیشه میزبان بسیاری از مسافران و زائرانی بوده که برای ادای نماز یا استراحت در این مکان توقف می کردند.
روح الله محسنی، جوان سی و چند ساله ای است که مسئولیت پایگاه شهید نوروزی را در مسجد حضرت ابوالفضل(ع) برعهده دارد. او چنان با هیجان و استحکام از شهدای شهرری و مسجد حسن آباد می گوید که لحظه ای گمان می رود روزهایی پرخاطره همراه با شهدایی که تصاویرشان بر دیوار شبستان مسجد آویخته شده است در این مسجد حضور داشته و پا به پای آنان برای جهاد و جانفشانی در راه عقیده تلاش می کرده است.
محسنی با اشاره به وجود 50 شهید در منطقه حسن آباد و 9 شهید گمنام دیگر از شنیده هایش درباره روزهای جنگ و اشتیاق مردمان آن روزگار برای رفتن به جبهه های نبرد یاد می کند و می گوید: منطقه حسن آباد از گذشته های دور محیطی مذهبی با جو بومی مغلوب محسوب می شده و همین امر باعث می شد مردم این محله در دوران جنگ و دفاع مقدس، مساجد را به عنوان سنگری همیشه پایدار برای اجرای مقدمات کار برای حضور در جبهه و در کل یاری رساندن به رزمندگان انتخاب کنند.
وی می گوید: تمام شهدای این منطقه افراد مسجدی بودند؛ یعنی همواره در مساجد حضور داشتند و اغلب فعالیت هایشان نیز معطوف به مسجد بود و از این جهت مسجد حضرت ابوالفضل(ع) در منطقه به عنوان مسجدی تاریخی محسوب می شود که با صبر و حوصله و بدون هیچ تبلیغی از دور شاهد حوادث بسیاری در جبهه های جنگ و دفاع مقدس بوده است.
محسنی با اشاره به شنیده هایش از قدیمی ترهای مسجد از اعزام نیرو در روزهای جنگ به جبهه ها می گوید که از حوزه بسیج ساماندهی و سپس از سپاه شهر ری به جبهه ها فرستاده می شدند. به گفته او برگزاری کلاس های آمادگی دفاعی و کلاس های رزمی با محوریت بسیج و جمع آوری کمک های مردمی برای رزمندگان و همچنین پشتیبانی از جبهه ها که اغلب با حضور زنان فداکار این منطقه انجام می شد از فعالیت های مسجد حضرت ابولفضل در دوران جنگ تحمیلی محسوب می شد.
کاش مسجد آرامگاه شهدای گمنام می شد
مسئول پایگاه شهید نوروزی مسجد حضرت ابوالفضل(ع) سپس به تقاضاهای پی در پی این مسجد برای پذیرا بودن از شهدای گمنام اشاره می کند و می گوید: این مسجد تاکنون جایگاهی برای تدفین شهدای گمنام نبوده است و مقبره 5 شهید گمنامی که اختصاص به شهر حسن آباد دارد در مصلی ساخته شده است.
وی بر وجود مزار شهدا در مسجد و پیامدهای آن تاکید می کند و اظهار می کند: برای انسان همواره باید نقطه و مسئله ای برای تلنگر زدن وجود داشته باشد. اکنون نیز با وجود گذشت چندین سال از جنگ تحمیلی ایران و عراق و جانفشانی شهدای مقدس این دوران هیچ مسئله ای نباید ما را از فرهنگ شهدا دور کند.
به اعتقاد محسنی وجود مزار یک شهید در مسجد حوادث قابل توجهی حول خود رقم می زند و فعالیت های مسجد را به خود معطوف می کند. او در این باره توضیح می دهد: این امر در انسان تداعی کننده این واقعیت است که تمام راحتی و آسایش کنونی ما در این جامعه مدیون شهدایی است که در دفاع از میهن خود خون خویش را تقدیم کردند.
وی در توضیح فعالیت های عمده مسجد حضرت ابولفضل(ع) در طول سال اظهار می کند: بسیاری از فعالیت های مسجد حضرت ابوالفضل(ع) حسن آباد در راستای پاسداشت خاطره و یاد شهدای گرانقدر دفاع مقدس است و این کار، دِینی است که مسئولین و فعالان مسجد در قبال این شهدا دارند.
مطابق گفته های محسنی، در مسجد حضرت ابوالفضل(ع) هر ساله یادواره هایی برای گرامیداشت شهدا برگزار می شود و افراد فعال مسجد نیز هر هفته با قرار دادن وصایا، عکس ها و بازگویی خاطرات یکی از شهدا در جایگاهی مخصوص یاد و خاطره آنان را زنده نگه می دارند.
همچنین در این مسجد در سالروز شهادت هر یک از این شهدا، برنامه بازدید از خانواده های آن ها با حضور امام جماعت، هیئت امنا و چند نفر از اعضای بسیج خواهران و برادران با برعهده گرفتن مسئولیت تدارکات لازم اجرا و گاهی نیز بازدید به صورت کلی و با حضور امام جماعت و مسئولین شهر انجام می شود.
گرامیداشت مناسبت های مذهبی همانند ولادت و شهادت ائمه و معصومین و منتسبین به آنان و برپایی مراسم جشن و سرور در تمامی اعیاد در راستای ترویج فرهنگ اهل بیت(ع) از فعالیت هایی است که محسنی از آن به عنوان فعالیتی دائمی و گسترده یاد می کند که از ابتدای سال 91 در مسجد حضرت ابوالفضل(ع) در حال اجراست.
وی سپس به فعالیت بسیج منطقه اشاره می کند و می گوید: طرحی با نام «طرح صالحین» به صورت کلاس ها و برنامه های متنوع در شب های دوشنبه و جمعه در هر هفته در حال اجراست که با حضور دو حلقه 22 نفری جوانان و نوجوانان و سه حلقه 50 نفری بزرگسالان برگزار می شود.
مسجدی روحانی محور
محسنی به اهمیت برگزاری باشکوه نماز مغرب و عشا اشاره می کند و توضیح می دهد: در حال حاضر تمامی فعالیت های مسجد حضرت ابولفضل(ع) بر روی برگزاری هر چه باشکوه تر نماز مغرب و عشا معطوف شده است. ما پس از اجرای شیوه آزمون و خطا پی بردیم که صحبت امام جماعت مسجد در بین دو نماز به مدت 3 دقیقه تاثیر بسیاری در حضور نمازگزاران در این مسجد و القای بسیاری از مفاهیم بنیانی دین در آنان دارد.
وی می گوید: در این مسجد هیچ گاه نمازی بدون حضور روحانی اقامه نشده است و همین امر باعث حضور گسترده و چشمگیر اهالی محل و حتی اهالی مناطق دیگر برای اقامه نماز در این مسجد می شود. همچنین اهالی محل برای رفع مسائل و مشکلات شخصی و یا غیر شخصی خود به روحانی مسجد مراجعه می کنند و در نهایت تمامی سعی ما بر این است که بتوانیم با ارشاد و راهنمایی امام جماعت مسجد مشکلات مردم این منطقه را حل و فصل کنیم.
روزآمدی فعالیت های مسجد یکی از مهم ترین مسائلی است که محسنی برای جذب جوانان و نوجوانان به مسجد به آن اشاره می کند. وی معتقد است: برنامه های سنتی مداوم در مسجد ممکن است در برخی از افراد احساس خستگی و دلزذگی ایجاد کند؛ برای حل این مسئله باید تمرکز تمام فعالیت ها و اقدامات بر روی اجرای خواسته های درست مردم و ساماندهی به افکار آنان باشد.
فعالیت هایی از یک جنس
وی ارتباط هیات امنا، امام جماعت و بسیج مسجد حضرت ابوالفضل(ع) را ارتباطی منطقی و اصولی می داند و تشریح می کند: فعالین و مسئولان یک مسجد باید از یک جنس باشند و این به این معنا نیست که از یک سمت و سو و یا طیف فکری باشند. بلکه باید شالوده فکری آنان مذهبی و عقیدتی باشد؛ چرا که تمامی این گروه ها باید حول مسئله عقیدتی اتفاق نظر داشته باشند.
محسنی در پایان بحث خاطر نشان می کند: از زمان انقلاب تاکنون در هیچ دوره ای مسئولان این مسجد از یکدیگر زاویه نگرفتند و همگی در یک سیر مشخص و واحد حرکت می کردند؛ به همین دلیل مسجد ابوالفضل(ع) از مساجد موفق و فعال در تمام مناسبت ها و در تمام دوره ها بوده و امیدوارم با همین روند سازش و هماهنگ شده بتواند همیشه در صحنه های مختلف حضور فعال و گسترده داشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما