مسجد «سید» اصفهان در سایه سوءمدیریت‌ها تَرَک می‌خورد

مسجد صاحب آوازه سید در شهر اصفهان مدت‌هاست که به محمل وعده وعیدها، سوءمدیریت‌ها، خرابی‌ها و ترک گنبد و فرونشست‌ها تبدیل شده و اراده‌ای کارآمد برای رسیدگی و مرمت این مسجد تاریخی وجود ندارد!

خبرگزاری شبستان- اصفهان: زهره  سادات طالقانی: مسجد سید آخرین بنای باشکوه و معروف دوره قاجار در اصفهان است که در زمان محمد شاه قاجار توسط حجت الاسلام حاج سید محمد باقر شفتی که از روحانیون بزرگ اصفهان و از مراجع عالی قدر تشیع در زمان خود بود، پایه گذاری شد.

مسجدسید اصفهان اولین مسجدی است که دارای دو بخش مسجد و مدرسه به طور هم زمان است. این مسجد ساختمانی چهار ایوانی است که با انواع کاشی های پر نقش و رنگین پوشیده شده و کمال ظرافت و هماهنگی فضاهای معماری را می‌توان در آن دید.

صحن مسجدسید اصفهان از اطراف با غرفه‌ها و حجره‌های دو طبقه و ایوان‌ها محدود شده و در وسط آن حوضی تشکیل قرار دارد. بر بالای ایوان جنوبی، برج ساعتی با تزیین کاشی ساخته شده است.

مسجد سید اصفهان در غباری از سوءمدیریت و بلاتکلیفی ترک می‌خورد

حال سال‌هاست که مسجدسید اصفهان از این شکوه و زیبایی فاصله گرفته و درد و رنج فرونشست، بی سامانی و سوء مدیریت تن آن را رنجور کرده و ترک‌هایی بر گنبد و ساختمان این مسجد ایجاد کرده است.

هرازگاهی کاشی‌های باستانی و ارزشمند این مسجد از نشیمن‌گاه خود کنده شده و به چندین تکه روی زمین تبدیل شده و نهایت سر از زباله دان در می‌آورند.

عدم نظافت محیط مسجد، وجود ته سیگارها و لیوان‌های رها شده در مسجد، سرویس بهداشتی کثیف و شیرآلات خراب آن، شبستان های مملو از کتب ادعیه پاره و فرش‌های انباشته شده روی هم و کثیف و همچنین مرمت‌های غیر اصولی و نازیبا، داربست‌های فلزی که مدت‌هاست در مسجد جا خوش کرده به جای نوازش چشم گردشگران و نمازگزاران آنان را به این فکر فرو می‌برد که چرا مسجدی با این عظمت و قدمت باید به چنین روزگاری دچار شود!

مسجد سید اصفهان در غباری از سوءمدیریت و بلاتکلیفی ترک می‌خورد

اختصاص بودجه‌ یک میلیارد تومانی برای مرمت مسجدسید

اداره کل میراث فرهنگی و شهرداری اصفهان اعتباری را برای مرمت مسجد سید اختصاص داده‌اند. این آخرین خبری است که حمیدرضا محققیان، سرپرست وقت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان در فروردین ماه سال جاری اعلام کرد و با اشاره به ترک‌های ناشی از فرونشست در بناهای تاریخی اصفهان افزود: مسجد سید اصفهان به مرمت اساسی نیاز دارد.

حفظ و مرمت بناهای تاریخی با مالکان آن است

وی اظهار کرد: تاکنون اقداماتی به کمک مدیریت استان و شهر در این راستا انجام شده و اداره کل میراث فرهنگی بودجه‌ای یک میلیارد تومانی را برای این کار اختصاص داده است، اما حفظ و مرمت بناهای تاریخی با مالکان آن است.

پیرو مصوبه نشست شورای فنی استانداری اصفهان در زمینه معضلات بنای تاریخی مسجد سید کارگروهی با مدیریت اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری تشکیل شده تا درباره معضلات مسجد سید، برنامه‌ریزی و مسوولیت‌ها مشخص شود و با وجود تشکیل دو جلسه این کارگروه هنوز نتیجه مثبتی برای این مسجد در برنداشته است.

۵۰ میلیارد تومان  اعتبار مورد نیاز برای مرمت مسجدسید

 سید محمد حسین موسوی شفتی، دبیر هیئت امنای مسجدسید در خصوص آخرین تصمیمات اتخاذ شده برای مسجد سید اصفهان در گفتگو با خبرنگار شبستان در اصفهان گفت: مسجد سید از ۵۰ سال پیش جزو آثار ملی کشورمان ثبت شده است.

وی با اشاره به تشکیل کارگروهی برای رسیدگی به معضلات مسجدسید اظهار داشت: سال گذشته میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان با مبلغ یک میلیارد تومان قدم کوچکی در جهت مرمت سقف‌های ویران شده مسجد برداشت.

این نوه حجت الاسلام شفتی با بیان اینکه با نظر کارشناسان و متخصصان حوزه تاریخی و باستانی مبلغ ۴۰ الی ۵۰ میلیارد تومان برای مرمت اساسی و اصولی مسجد سید مورد نیاز است تصریح کرد: فرونشست ضلع جنوبی مسجد و ترک گنبد نیاز به تحکیم و تعمیر اساسی و فنی دارد و یک میلیون تومان اعتبار به هیچ کاری نمی‌آید.

موسوی شفتی با اشاره به اینکه مستندات کارشناسی و علمی آسیب‌های وارد شده به مسجد که در حال پیشروی نیز هست به معاونت عمرانی استانداری اصفهان ارائه شده است خاطرنشان کرد:  هنوز اعتبار مشخصی از طرف شهرداری یا میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان یا استانداری اصفهان برای مرمت مسجد سید تعیین نشده است.

وی با اینکه اداره اوقاف و امور خیریه اعلام کرده که هیچ کمک مالی برای این مسجد نمی‌تواند انجام دهد گفت: این مسجد هیچ موقوفه‌ای ندارد و نماینده اوقاف نیز اعلام کرده که موقوفات مسجد حدود ۳۰ باب مغازه در محله بیدآباد بوده که در زمان تولیت قبلی یعنی حدود ۷۰ سال پیش به صورت سرقفلی واگذار شده است و مسجد دیگر درآمدی از موقوفه‌های خود ندارد.

شفتی با بیان اینکه موقوفه‌های مسجد درآمد بسیار ناچیزی دارد به طوری که حتی نمی‌تواند حقوق یک خادم را برای مسجد تامین کند خاطرنشان کرد: مسجد در حال حاضر توسط نذورات بقعه مسجدسید و کمک هیئت امنا اداره می‌شود و تعمیر ترک گنبد مسجد با این مبلغ ناچیز و حتی کمک خیرین امکان‌پذیر نیست و  مکاتبه برای اینکه در صورت امکان منابع مالی از تهران برای تعمیر مسجد تامین شود نیز انجام شده است.

شفتی اضافه کرد: استادان دانشگاه‌های مختلف استان اصفهان به‌ویژه دانشگاه هنر درباره وضعیت فرونشست مسجد سید تحقیقات کاملی انجام دادند که گزارش آن از سوی هیات امنای مسجد به استانداری اصفهان ارائه شده است.

مسجد سید اصفهان در غباری از سوءمدیریت و بلاتکلیفی ترک می‌خورد

اراده‌ای برای رسیدگی و نگهداری مسجدسید وجود ندارد

سید مهدی شفتی، امام جماعت مسجدسید که خود از نوادگان حجت‌الاسلام سید شفتی است در گفتگو با خبرگزاری شبستان در اصفهان گفت: برای رسیدگی و نگهداری اصولی مسجدسید حرف خیلی زده شده ولی عمل در کار نیست.

وی با بیان اینکه مسئولین گوششان بدهکار نیست گفت: پس از فشارهای متعدد چند داربست برای تعمیر در مسجد زده شد و مدتهاست بدون اثر مثبتی رها شده است و روز به روز بر خرابی‌های مسجد نیز اضافه می‌شود.

شفتی با اشاره به وضعیت نامناسب پاکیزگی و نظافت مسجد اظهار داشت: حتی کاشی‌های تاریخی که بیش از ۱۵۰ سال قدمت دارند در قسمت پایین گلدسته بر اثر فرسودگی فرو می‌افتد به راحتی خورد، پراکنده و دورریز می‌شود.

وی گره کار را بی تعهدی مسئولین نسبت به نگهداری و مرمت مسجدسید دانست و افزود: مسئولین برای مرمت مسجد بودجه معین کرده‌اند ولی  خدا می‌داند این بودجه کجا صرف شده است!

امام جماعت مسجدسید با تاکید بر اینکه گره کار در تولیت مسجد است که رسیدگی نمی‌کند گفت:  اینکه ورثه این مسجد مانع کار هستند بهانه و شایعه‌ای بیش نیست ولی تولیت مسجد باید پاسخگو باشد که چرا درآمد موقوف‌های مسجد را صرف مسجد نمی‌کند!

شفتی با بیان اینکه مسجد از نظر نظافت و پاکیزگی در وضعیت نامناسبی قرار دارد و کسی نیست که به این موارد رسیدگی کند تصریح کرد:  این مسجد مدیریت دلسوز و متعهد ندارد و مسئولین با اشراف به این موضوع از رسیدگی و مرمت مسجدسید تعلل می‌کنند.

وضعیت نابسامان مسجدسید به قدری آزاردهنده شده که گردشگران و مسافران نوروزی در سال جاری در بازدید از این مسجد ابراز ناراحتی و ناخرسندی کرده و از گرد فراموشی نشسته بر این مسجد تاریخی گله‌مند بودند. حتی امکانات رفاهی مسجد نیز ظاهر مناسب و سالمی نداشت و مراجعان از این بازدید دلسرد و پشیمان می‌شدند

حال باید دید با انتصاب مدیرکل جدید میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان، وعده‌های مسئولان، همراهی معاون عمرانی استانداری اصفهان و شهرداری و وعده گره گشایی با برگزاری جلسات کارگروه تخصصی در سال جاری، آیا اتفاق مثبتی برای مسجد سید اصفهان رقم خواهد خورد یا این مسجد تاریخی همچنان در رنج تخریب و نابسامانی به سر خواهد برد!؟

کد خبر 1765978

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha