خبرگزاری شبستان-کرمان، طاهره بادامچی
کانون فرهنگی هنری مسجد امام محمدباقر علیه السلام کرمان در بولوار جهاد از آن کانونهایی است که با فاصله گرفتن از کلیشههای جاری در برنامههای فرهنگی، سالها است که بر تربیت جوان و نوجوان متعهد انقلابی تمرکز کرده و سمت و سوی فعالیتهای خود را به این امر معطوف کرده است.
برگزاری کلاسها، کارگاهها، دورهها و حتی اردوهای آموزشی تربیتی رویکرد اصلی این کانون است که به موفقیتهای خوبی نیز در این زمینه دست یافته است.
از نکات قابل توجه آموزشهای به روز و جدید این کانون است که نه فقط برای نوجوانان و جوانان که حتی برای والدین هم انجام میشود.
امروز رسانه به طور عام و شبکههای مجازی به طور خاص بخش زیادی از وقت و انرژی افراد را در انحصار خود قرار داده که لازم است آموزشهای این حوزه به صورت مستمر و البته گسترده و برای اقشار مختلف باشد تا آسیبهای ناشی از تهدیدات آن در خانوادهها به حداقل ممکن برسد.
دست اندرکاران کانون فرهنگی هنری امام محمدباقر علیه السلام از فرصت حضور بیش از پیش خانوادهها در مراسم دهه اول ماه محرم استفاده کرده و کارگاه آموزشی با محوریت فضای مجازی و سواد رسانهای را طی روزهای اخیر برای والدین برگزار کردند.
اغلب مدعوین والدین نسبتاً جوان و بعضاً میانسالی هستند که از دوره کردن مدرس پس از اتمام کلاس و سئوالات زیادی که دارند، مشخص است که طرح این مباحث چقدر مورد نیاز است.
نقشی که رسانه در احساس نیاز به دیده شدن دارد!
حجتالاسلام محسن وافی، از مبلغان جوان کرمانی و مسئول گروه کودک و نوجوان مؤسسه شناخت قم، مدرس این دوره است؛ جایگاه رسانه در جامعه امروز را مورد بحث و بررسی قرار میدهد و با افزودن این مطلب که یکی از مهمترین ابزار تربیتکننده کودک و نوجوان امروزی، رسانه است. میگوید: این اعتیاد خانمانسوزتر از اعتیاد به مواد مخدر است و امروز در خدمت تعدادی از این معتادین بزرگوار هستیم»
مسئول گروه کودک و نوجوان مؤسسه شناخت قم نقش رسانه در شکلگیری نیاز افراد به دیده شدن را مورد اشاره قرار داد و افزود: برای تربیت دینی باید سراغ ریشه مسائل رفت و در مسئله رسانه باید سه مسئله سرگرمی، رسانه و فضای مجازی را بررسی کرد.
وی اولین موضوع را "سرگرمی" دانست و با بیان اینکه این مسئله در اسلام آنقدر مهم است که فرمودند اوقات شبانهروز خود را به چهار بخش برای مناجات، امرار معاش، معاشرت و لذتهای حلال تقسیم کنید و با چهارمی است که بر سه مورد قبلی قدرت پیدا میکنید؛ به مقایسه سرگرمیهای گذشته و امروز پرداخت و بیان کرد: سرگرمی در گذشته حقیقتاً اجتماعی، سالم، پرورش استعداد، کم آسیب، بروز شخصیت، تحرکزا، رقابت، تشویق و حس همکاری داشت اما امروز مهمترین ابزار سرگرمکننده قشر جوان، رسانه است.
کاری که تفکر نقطهای با ذهن افراد میکند؟
حجتالاسلام وافی ویژگی شبکههای اجتماعی را سرعت رشد، القای تفکر نقطه ای و... عنوان و بیان کرد: بارش اطلاعات در تفکر نقطهای در حالی رخ میدهد که ذهن قدرت تحلیل کافی ندارد، تمرکز از بین میرود و باعث رکود تفکر میشود زیرا ذهن لحظه به لحظه باید موضوعات مختلف را پردازش کند اما تکثر گروهها و کانالها اجازه تفکر نمیدهد.
اتفاق نظر والدین بر سبک تربیتی واحد، فرزندان را از گرفتار شدن به سردرگمی، بی هویتی، ناامیدی و نگرانی نجات میدهد.
وی سپس به پیامدهای فضای مجازی با در نظر گرفتن ویژگیهایی از جمله اعتیاد، نقطهای بودن، تخیلی بودن، مجازی بودن و... اشاره و بیان کرد:آدم حقیقی که در فضای مجازی رشد کند خودش آدم مجازی است زیرا فضای مجازی تخیل را از حاشیه به متن می آورد و افراد خیالاتی میشوند.
رسانه را باید شناخت تا مشکلات ناشی از پیامدهای آن را حل کرد
این کارشناس دینی با تأکید بر اینکه باید رسانه را بشناسیم تا مشکلات ناشی از پیامدهای آن حل شود؛ به آثار و پیامدهای آن اشاره کرد و گفت: اعتماد به نفس، بهبود روابط اجتماعی، توانایی حل مسئله، پرورش خلاقیت، تأمین حس تنوع طلبی از جمله این آثار است.
وی درباره پیامدهای ناشی از اعتیاد به فضای مجازی هم پرخاشگری و خشونت، رواج بیبند و باری، توهین به مقدسات، کاهش حرمت انسانی، پوچگرایی و بیهویتی، رواج بیاخلاقی و بی عدالتی، تغییر فرهنگ را از جمله آن برشمرد و تصریح کرد: برای راهکار باید سراغ علل خانوادگی، اجتماعی و فردی رفت.
علل فردی، اجتماعی و خانوادگی مؤثر در شکلگیری اعتیاد رسانهای
حجتالاسلام وافی مشغله و کم حوصلهگی والدین، بی تفاوتی و کم محبتی، کم شدن حساسیت خانواده، کم جمعیت بودن خانواده وعدم انسجام خانواده و فامیل را از علل خانوادگی رویکرد افراد به فضای مجازی و رسانه و مهمترین علل اجتماعی را عدم جایگزین مناسب، دسترسی آسان، نوع معماری شهری و کم شدن فعالیتهای فرهنگی اجتماعی و علل فردی را بی برنامگی و بیکاری، تنهایی، دوستیهای غلط، کنجکاوی و ماجراجویی فهرست کرد.
وی با تأکید بر اینکه نیاز فرزندان به محبت و دیده شدن باید تأمین شود و نقش آفرینی اجتماعی آنان که علاقه هم دارند دیده شود؛ لزوم برنامه مطالعاتی، مهارتی و... برای فرزندان را مورد توجه قرار داد و خاطرنشان کرد: تنوع طلبی بچه ها نباید سرکوب شود و والدین باید به یک سبک تربیتی مشترک در مواجهه با فرزند برسند.
چهار سبک تربیتی و ویژگیهای آن
این کارشناس تربیت دینی سپس سبکهای مختلف تربیتی را مورد بحث قرار داد و در این باره ویژگیهای چهار سبک دیکتاتوری، رهاسازی، سهل گیرنده و مقتدرانه را توضیح داد و بیان کرد: سبک تربیتی خالق با مخلوقات از نوع مقتدرانه است.
وی اعتماد به نفس پایین، نداشتن قدرت نه گفتن، تن فروشی، پرخاشگری، پنهان کاری و دروغگویی، جامعه گریز، وابسیته به غیر، دارای احساس حقارت، حس ناراضایتی از خود، احساس شکست و گناه را ویژگیهای سبک تربیتی دیکتاتوری دانست و افزود: در سبک تربیتی رهاکردن فررزند، او خودخواه و متکبر، قانون گریز، زودرنج، پرخاشگر، بدبین، ناامید و نزدیک به افسرده میشود.
دایره آموزش رسانه و فضای مجازی به عنوان یکی از موضوعات اولویتدار برای همه اعضای خانواده است؛ بسیار وسیع و گسترده است و مسجد میتواند به عنوان بهترین و کانونیترین نقطه یک محله پرچمدار این آموزشها باشد.
حجت الاسلام وافی با بیان اینکه لوس بودن، مسئولیت گریزی، عدم تفکر، بحران هویت و مشکلات تحصیلی از ویژگی افرادی است که سهلگیرانه تربیت شدند؛ اظهار کرد: در شیوه مقتدرانه اما فرد مسئولیت پذیر، دارای حس حریت، اهل فکر و تعامل، اعتماد به نفس بالا، شاد و بانشاط، مستقل، بخشنده و اهل مطالعه است.
نظر شما