«کمر زیارت» بر ریل توسعه

زیارتگاه کوهستانی کمر زیارت گناباد، محل مرقد مطهر یکی از امامزادگانی‌ست که کرامات بی‌شماری داشته و زائرین فراوانی را علی‌رغم سختی دسترسی به محل بارگاه به خود جذب می‌کند؛ اما برای تسهیل زیارت و اقامت، نیازمند توسعه و رسیدگی است؛ ضرورتی که به همت اوقاف و عزم خیرین در حال انجام است.


خبرگزاری شبستان مشهد | کمر زیارت، محل بارگاه امامزاده یحیی بن موسی بن جعفر(ع) یکی از جاذبه‌های زیبای مذهبی و زیارتی خراسان رضوی است که در ۴۵ کیلومتری شمال گناباد و در موقعیتی کوهستانی قرار دارد. چون قبر این امامزاده در نزدیک ارتفاع کوه واقع شده از این رو به کمر زیارت معروف گردیده است. این محل را «چاه مزار» هم می نامند.

امامزاده چوپانان

عامه مردم شهر گناباد، محولات و جاهای دیگر در اطراف بقعه به این امامزاده عقیده کامل دارند و برای زیارت بدانجا می روند و کرامات فروانی را هم با این امامزاده نسبت می دهند، و نذرهایی هم می کنند و گوسفند برای قربانی در آنجا می برند و تقسیم می کنند.

این بارگاه مورد توجه خاص چوپانان و دامداران است و حتی به قرار مسموع از نیشابور و سرخس هم چوپانان برای زیارت بدانجا می آیند و برای معالجه گوسفندان خود از چشمه آبی که در پایین قبر واقع است کوزه ای آب نموده و با خود می برند.

«کمر زیارت» بر ریل توسعه

کمر زیارت مدفن کیست؟

درباره شخصیت مدفون در این بقعه نظریات مختلفی وجود دارد؛ برخی او را از فرزندان حضرت سجاد (علیه السلام) می دانند و نیز گفته شده که او یحیی فرزند محمد بن موسی بن جعفر (علیه السلام) بوده است.

جمعی او را از علویین و از ملاذمین امامزاده محمد فرزند حضرت موسی بن جعفر(علیه السلام) دانسته اند که مرقد ایشان در کاخک می باشد و از دیرباز مورد توجه مردم گناباد و منطقه بوده است.

درویش ژولیده کرمانی به نام رمضان و معروف به ملنگ نیز مجاور آنجا به عنوان خادم بود که بسیار با ایمان و یک نوع حالت جذبه داشت و بعداً به بیدخت آمده خدمت حضرت آقای صالح علیشاه در طریقت نعمت اللهیه وارد شد. مردم بدو نیز علاقه و عقیده کاملی داشتند، و در جمادی الاولی ۱۳۶۹ قمری در بیدخت با حال و جذبه و با اراده و تصریح به مرگ خود به اختیار خوابیده و جان را به جانان تسلیم نمود و در صحن مزار بیدخت مدفون گردید و اکنون فرزندش به نام غلامرضا به جای پدر در آنجا مجاور و به نام خدمت در کمر زیارت سکونت دارد. به قرار مسموع در آن محل مار بسیار است؛ ولی چون مردم آنجا را مقدس می دانند اقدام به کشتن مارها نمی کنند از این رو مارها هم به کسی صدمه نمی رسانند.

صعود ۴۷۲ پله‌ای برای زیارت

برای رسیدن به این زیارتگاه که در قله کوه جیز یا ترشیز واقع شده باید ۴۷۲ پله کوچک و بزرگ را طی نمود تا به ارتفاع دو هزار متری از سطح دریا رسید. مسیری سخت اما زیبا که وجود درختان پسته کوهی و گز در دو طرف این پله ها تشرف خاطره انگیز را برای زائرین رقم می‌زند.

«کمر زیارت» بر ریل توسعه

وارد صحن وسرای این بقعه مبارک که می‌شوی، اتاق کوچکی در قسمت مشرق قرار دارد که ابعاد آن ۲×۳ متر است، در وسط اتاق مرقد ضریح بسیار جالبی با استفاده از آلومینیوم و با شبکه های چوبی و طرح ضریح های اصفهان ساخته و بر روی قبر نصب است که ابعاد آن حدودا ۱/۸۰×۲/۲۰ متر می باشد.

داخل این ضریح، ضریح آهنی کوچکی قرار دارد. ایوان بقعه که رو به شمال است. صحن کوچکی به مساحت ۱۵۰ متر با تسطیح کوه پدید آورده اند و در شرق آن نیز یک فضای صد متری تعبیه کرده اند.

شروع بازسازی و توسعه زیارتگاه 

به گفته یکی از خدام بارگاه طرح جامع توسعه ی بقعه در حال اجراست و در سال ۱۳۷۰ راه پله بقعه ساخته و در سال ۱۳۸۳ جاده ی آن آسفالت شده است.

ساختمان بقعه نیز که در گذشته تنها سنگ چین بود، در دو دهه ی قبل با همت افراد خیر، به صورت دو اتاق تو در تو ساخته شده که اتاق اول آن را مردق امامزاده تشکیل می دهد و به ابعاد ۷×۶ متر است و در آن از جانب شمال باز می شود.

حاج رضا ناصح، عضو هیئت امنای آستان مقدس امامزاده یحیی (ع) نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان در مشهد می‌گوید: زائرسرای این زیارتگاه در سه طبقه با ۷۰۰ متر زیر بنا و سالنی به مساحت دویست متر و یک سالن دیگر به مساحت چهار صد مر توسط افراد خیر ساخته شده که با این حال چون غیراصولی بوده، اما باز هم نیاز بقعه را برطرف ننموده است. 

وی ادامه داد: این طرح با حضور فعال اعضای موکب های حضرت ابوالفضل العباس فیض آباد و امام حسین (ع)کاشمر که امسال از خدمت به زوار اربعین در کربلا باز مانده اند زیر نظر اداره اوقاف و امور خیریه گناباد شروع شده است.

عزم اوقاف برای توسعه کمر زیارت

حجت‌الاسلام والمسلمین محمد احمدزاده نیز در خصوص اقدامات عمرانی این زیارتگاه درگفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار کرد: ارتفاعات موسوم به کمر زیارت، مقبره امامزاده یحیی بن محمد بن موسی بن جعفر علیه السلام است که با توجه به شرایط خاصی که دارد بازهم زائرین زیادی را به خود جذب می‌کند؛ اما فضای این بقعه مبارک برای هم دسترسی به محل بارگاه وهم اقامت زائرین نیازمند بهسازی و توسعه است که‌ در چند مرحله تا کنون اجرا و بخشی نیز اخیرا انجام شده است.

«کمر زیارت» بر ریل توسعه

 وی افزود: ساختمان جدید بارگاه امامزاده یحیی بن موسی بن جعفر (ع) کمر زیارت با زیربنای ۵۰۰ متر مربع در سال ۹۹ انجام شد. همچنین بحث توسعه صحن جامع این بارگاه به مساحت ۸۰۰ متر مربع هم از جمله برنامه هایی بود که پس از آن به اجرا رسید.

مدیر کل اوقاف وامور خیریه خراسان رضوی تصریح کرد: شش سایه بان جهت رفاه حال زائرین و مجاورین امامزاده یحیی(ع) به مساحت ۳۰۰ متر مربع با هزینه ۳ میلیارد ریال از محل کمک های مردمی و خیرین نیک اندیش به بهره برداری رسیده است.

 ادامه داد: اخیرا نیز برای زیباسازی فضا، دیوار نویسی و نقاشی ساختمان و مسیر ورودی امامزاده به مساحت ۵۵۰ متر مربع به ارزش ریالی ۲۵۰ میلیون ریال انجام شد.

وی تصریح کرد: همچنین به جهت پذیرایی بهتر از زایرین آبدارخانه‌ای نیز جنب مسجد امامزاده به مساحت ۱۲ متر مربع با هزینه ای بالغ بر ۲۵۰ میلیون ریال ساخته شده است.

گناباد یکی از قطب گردشگری مذهبی خراسان

مجموع ۲۵۰ اثر تاریخی شناسایی شده در گناباد ۱۴۸ اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است که در این میان قنات جهانی قصبه از جایگاه خاصی برخوردار است و از مجموع آثار تاریخی و گردشگری گناباد ۶۰ اثر سابقه چند هزار ساله دارد.

«کمر زیارت» بر ریل توسعه

با وجود این همه ظرفیت گردشگری اما، گردشگری مذهبی یکی از ارکان مهم صنعت گردشگری خراسان و شهرستان گناباد است که با توجه به پتانسیل‌هایی که در این بخش دارد، می‌تواند با نگاه ویژه‌تر به این حوزه، مسیر توسعه و رونق اقتصادی منطقه را هموار سازد. وجود بارگاه امامزادگان سلطان محمد عابد (ع) در شهر کاخک، سلطان احمد جوانمرد (ع)، امامزاده یحیی (ع) و محمود (ع) در روستاهای دیسفان، خانیک و محی آباد بخش کاخک و امامزاده سلطان احمد (ع) در دهستان بیمرغ و یحیی بن موسی جعفر (ع) در کمر زیارت از جمله جاذبه های گردشگری مذهبی گناباد به شمار می رود.

گزارش: علی‌ رنگ‌آمیز طوسی

کد خبر 1773269

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha