حجت الاسلام سید علی کاظمی در گفتوگو با خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری شبستان اظهار داشت: کوفیان در نامههای متعددی که برای امام حسین(ع) نوشتند، در بخشی از آنها با تعبیر «عجّل، عجّل» به صراحت اشتیاق بالای خود برای آمدن امام حسین (ع) را نشان دادند؛ این نامهها زمانی به امام حسین(ع) رسید که ایشان در مکه بودند.
وی با اشاره به دیگر نکات نامههای کوفیان، گفت: اگر این نامهها را دقیق بررسی کنیم، میبینیم همان حرفهای کوفیان را الان ما هم میزنیم، یکی از تعابیری پرتکرار کوفیان به امام حسین این بود که مشکل اصلی ما در راه حق، عدم وجود امام و رهبر است. «وَ قَدْ فَهِمْتُ کُلَّ الَّذی اقْتَصَصْتُمْ وَ ذَکَرْتُمْ، وَ مَقالَةَ جُلِّکُمْ: إِنَّهُ لَیْسَ عَلَیْنا إِمامٌ فَأَقْبِلْ، لَعَلَّ اللّهُ أَنْ یَجْمَعَنا بِکَ عَلَی الْهُدی وَ الْحَقِّ» محتوای همه نامه هایتان (به طور فشرده) این بود که: امام و پیشوایی نداریم، به سوی ما بیا! امید است که خداوند به وسیله تو ما را بر محور حقّ و هدایت گردآورد.
این کارشناس مهدویت با بیان اینکه رنج فقدان و نبودِ امام در نامههای کوفیان تکرار میشد، ادامه داد: اما امام حسین(ع) زمانی که با این امام خواهی بی مثال کوفیان رو به رو شدند برای اختبار و امتحان آنها حضرت مسلم را به سمت ایشان فرستادند. در متن نامه امام حسین پیام بی نهایت مهمی برای ما نیز وجود دارد که در صورت عدم دقت، فهم ناقصی از نوع وظایف خود نسبت به امام خواهیم داشت که منجر به عدم حضور امام در میان ما خواهد شد. امام حسین در ادامه مینویسد: وَ قَدْ بَعَثْتُ إِلَیْکُمْ أَخی وَ ابْنَ عَمّی وَ ثِقَتی مِنْ أَهْلِ بَیْتی مُسْلِمَ بْنَ عَقیل وَ أَمَرْتُهُ أَنْ یَکْتُبَ إِلَیَّ بِحالِکُمْ وَ أَمْرِکُمْ وَ رَأْیِکُمْ. فَإِنْ کَتَبَ إِلَیَّ: أَنَّهُ قَدْ أَجْمَعَ رَأْیُ مَلَئِکُمْ، وَ ذَوِی الْفَضْلِ وَ الْحِجی مِنْکُمْ، عَلی مِثْلَ ما قَدِمَتْ عَلَیَّ بِهِ رُسُلُکُمْ، وَ قَرَأْتُ فِی کُتُبِکُمْ، اَقْدِمُ عَلَیْکُمْ وَشیکاً إِنْ شاءَ اللّهُ؛ اکنون من، برادر، پسر عمو و شخص مورد اعتماد از خاندانم ـ مسلم بن عقیل ـ را به سوی شما می فرستم؛ به او فرمان دادم که تصمیم و برنامه ها و افکارتان را برای من بنویسد. اگر نوشت که بزرگان، اندیشمندان و خردمندان شما، با آنچه که در نامه هایتان بود همراه و هماهنگند؛ به زودی به سوی شما خواهم آمد إن شاء الله. آن پیام مهم این کلام امام حسین را در دو ساحت میتوان خلاصه نمود: اگر اجتماع مردم و همراهی خواص بود به سمت شما خواهم آمد. اجتماع مردم عادی بر همراهی و نصرت نائب امام است چرا که امام حسین حضرت مسلم را برادر و امین خود معرفی کرده بودند؛ و همانگونه که امام به صراحت خواص را قید کردند، نشانگر این است که آنها را نماینده افکار عمومی دانسته و نقش آنها را در حرکت های اجتماعی همچون حرکت خود، کلیدی دانسته است.
وی در ادامه به ویژگیهای امام در نگاه و تعبیر امام حسین(ع) اشاره کرد و گفت: امام حسین در پایان نامه خطاب به منتظران و امام خواهان کوفه به جان خود قسم خورده و چند ویژگی مهم را در راستای امام شناسی بیان میکنند تا آنها در این امام خواهی خود به خطا نروند و متوجه باشند چه کسی میتواند عنوان امام را داشته باشد. حضرت نوشتند: فَلَعَمْری مَاالاْمامُ إِلاَّ الْعامِلُ بِالْکِتابِ، وَ الاْخِذُ بِالْقِسْطِ، وَ الدّائِنُ بِدین الْحَقِّ، الْحَابِسُ نَفْسَهُ عَلَی ذَلِکَ لِلَّهِ وَ السَّلَام. به جانم سوگند! امام و پیشوا فقط کسی است که به کتاب خدا عمل کند و عدل و داد را برپا دارد، دین حق را پذیرفته، و خود را وقف در راه خدا کند و السلام.
وی ادامه داد: کوفیان در این امام خواهی تا مدتی بهترین عملکرد را داشتند. آنها در زمانی این درخواست را داشتند که اسلام در شهرهای مهمی چون مدینه، مکه، بصره، شام و یمن حاکم بود اما در هیچ یک از آنها جز کوفه درخواستی برای حضور امام وجود نداشت. نبایدفراموش شود که زمانی کوفیان امام حسین(ع) را به کوفه دعوت کردند که ایشان از مدینه علیه حکومت خروج کرده بود و هر کسی که به نوعی یاری او میکرد دشمنی خود را با حکومت وقت اعلام کرده بود. با این حال کوفیان خطرش را به جان خریدند و نامه نوشتند و امام حسین(ع) را به شهر خود دعوت کردند.
چرایی تغییر کوفیان
حجت الاسلام کاظمی با طرح این سوال که چرا کوفیانی که در زمانی بهترین عملکرد را نسبت به امام زمانشان داشتند، چنان تغییر کردند؟ آن هم نه تغییر چند درجه ای بلکه جنس این تغییر در مواردی 180 درجه بوده و یک امام خواه را به کسی تبدیل کرد که مقابل همان امام به مقابله و مبارزه برخواست، تصریح کرد: زمانی که عبیدالله ابن زیاد وارد کوفه شد، ورق برگشت و نقشههای او (که شناخت خوبی از آنها داشت) سبب شد مردم کوفه از امام زمان خود فاصله بگیرند.
وی با اشاره به اینکه ما هم امروز و در عصر غیبت خطاب به امام زمان(عج) عرضه میداریم «عجّل علی ظهورک» و یا دعای ندبه میخوانیم و برای ظهور حضرت مهدی(عج) دعا میکنیم، تأکید کرد: ما امام خواه شدهایم، اما اگر عبیدالله ابن زیادی در این زمان ما را به مقابله با امام زمانمان خواند و از ترفندهایی چون شایعه سازی، تفرقه افکنی، شبهه افکنی، بسیج زنان، تحریف و تخریب بیاید، آیا همچنان پیرو امام زمان(عج) خواهیم بود؟ (در آخر الزمان به عنوان نمونه میتوان به سفیانی اشاره نمود که یک فتنه بزرگ درون دینی است و عده زیادی همراه او میشوند)
منتظران باید معرفت بالا داشته باشند
این کارشناس مهدویت ادامه داد: باید آنقدر شناخت بالایی داشته باشیم تا با ظهور فتنه های بزرگ میدان را خالی نکنیم؛ لازمه این مهم آن است که حربههای عبیدالله ابن زیاد در کوفه را بشناسیم، عبیدالله ابن زیاد در اولین اقدام دست به شایعه پراکنی زد و گفت که سپاه شام به سمت مردم کوفه حرکت کرده و اگر بیایند همه شما را میکشند و زنانتان بیوه و فرزندان شما را یتیم میکنند.
وی با اشاره به تفاوت شهر کوفه با شهرهای دیگر، گفت: اساس شهر کوفه این بود که لشکر اسلام آنجا جمع شوند و در موقع جنگ مردم آن پای کار باشند و در مقابل، پول و خراج دریافت میکردند، لذا کوفه شهری نظامی بود برای همین مردم شهر کوفه وابسته به حکومت بودند؛ عبیدالله ابن زیاد گفت که هر کس که با ما مخالفت کند و بخواهد به مسلم و یا امام حسین(ع) کمک کند، خرجی او و اهل و عیالش را قطع میکنیم، که یک ترفند بود.
سوءاستفاده از عواطف زنانه
حجت الاسلام در ادامه بیان کرد: همچنین حکومت عدهای را استخدام کرده بود که بین زنان صحبت کنند و آنها را از اینکه شوهرانشان کنار مسلم قرار بگیرند، منصرف کنند، این هم ترفند دیگر حکومت آن زمان بود.
به گفته وی؛ رسانه آن زمان در قالب منبر (منبع رسمی اطلاعات) بود و عبیدالله ابن زیاد روی منبر گفت که امام حسین(ع) علیه خلیفه شورش و این کار او را از دین خارج کرده است و مردم دین خود را از کسی همانند عبیدالله گرفتند و پذیرفتند.
دین را از ولیفقیه بگیریم نه فضای مجازی!
این کارشناس مهدویت ابراز کرد: آن زمان مردم باید دین خود را از نایب امام زمان خود (مسلم) میگرفتند نه از عبیدالله ابن زیاد، در زمان کنونی هم مردم باید به ولی فقیه زمان خود رجوع کنند نه آنکه در شبکههای اجتماعی دین خود را بیابند که این بزرگترین خطا است.
حجت الاسلام کاظمی با اشاره به اینکه هیچ فرقی بین مردم کوفه با ما در طلب و انتظار امام وجود ندارد، چراکه آنها منجی طلب و امام طلب بودند و ما هم هستیم؛ گفت: اگر مراقب نباشیم یکسری عوامل سبب زمین خوردن ما میشود همانطور که کوفیان را زمین زد، اگر کوفیان از یکسری عوامل زمین خوردند بدون شک شیطان با این حربهها ما را هم هدف قرار میدهد.
وی با اشاره به تفاوت اصلی بین انتظار کوفی صفتان و انتظار زمینه ساز ظهور، گفت: شناخت هرچه دقیق تر و عمیقتر عاشورا و التزام به عبرت های آن، باعث حرکت آفرینی و حیات بخشی همیشگی در جبهه حق خواهد بود.
منتظران دین خود را از منبع صحیح میگیرند
این کارشناس مهدویت ضمن تاکید بر هوشیاری مردم در شرایط کنونی، ادامه داد: منتظر واقعی باید عوامل شکست دیگر منتظران را در این مسیر دانسته و تمام سعی خود را در مصون سازی خود و جامعه اش مبذول دارد. عواملی که باعث از بین رفتن آن حس امام خواهی در کوفیان شد را جامعه منتظر حضرت مهدی باید مو به مو دانسته و در مورد عوامل منفی به دنبال دفع و رفع آنها و در مورد عوامل مثبت به دنبال تقویت و گسترش آنها باشد.
حجت الاسلام کاظمی با اشاره به این بیان مقام معظم رهبری «من در دوران تقریبا پنج ساله حکومت امیرالمومنین و آنچه که پیش آمد مطالعات وسیعی داشتم. آنچه من توانستم به عنوان جمع بندی به دست بیاورم این است که «تحلیل سیاسی» ضعیف بود» گفتند: در کربلا هم بسیاری از افراد بخاطر همین عدم تحلیل سیاسی درست، حاضر شدند در کنار شقی ترین انسان ها قرار بگیرند و به نام دین، امام دین را با آن وضعیت اسفناک به شهادت رساندند.
وی گفت: عدم تحلیل سیاسی در این زمان هم موجب وقوع برخی اتفاقات در کشور است، همراهی کردن مردم با برخی فتنهگران به دلیل عدم تحلیل سیاسی است. از این رو رهبر معظم انقلاب فرمودند که جوانان باید درباره مسائل مختلف تحلیل داشته باشند و سعی هم کنند تحلیل درستی پیدا کنند. این تحلیل سیاسی درست نیاز به تعمق و تحقیق دارد.
این کارشناس مهدویت از مردم خواست خود را بی نیاز به ورود به مسائل سیاسی ندانند و ادامه داد: مردم همانطور که در جریان انتخابات درگیر مسائل سیاسی میشوند، باید تمام سال را هوشیار بوده و روزانه زمانی را برای این امر مهم اختصاص دهند.
حجت الاسلام کاظمی تصریح کرد: مردم با مطالعه اخبار موثق و یا شرکت در نماز جمعه حداقل هفتهای یکبار میتوانند اطلاعاتی کسب کرده و به بینش سیاسی دست یابند تا تحلیل سیاسی درستی از مسائل داشته و سر بزنگاه تصمیم درستی هم بگیرند.
به گفته وی؛ یاران امام حسین(ع) نشان دادند که در بزنگاه چطور تصمیم عاقلانه گرفتند که این مهم با تلاش و بینش مستمر به دست میآید، آری با دیانت و بینش بالا میتوانیم رشد کنیم.
نظر شما