ترسیم ویژگی‌های فلسفه اسلامی از منظر فیلسوف «طه عبدالرحمن»

طه عبدالرحمن، متفکر مراکشی، از فیلسوف مسلمان خواست تا «برای بازگرداندن فلسفه به اصل خود، که حکمت است، تلاش کنند».

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از آناتولی، طه عبدالرحمن، فیلسوف مراکشی در همایشی که روز سه شنبه توسط مرکز تحقیقات اسلامی (ایسام) در استانبول برگزار شد، با عنوان: «چگونه یک فلسفه اسلامی اصیل ایجاد کنیم»، از مسلمانان خواست تا «برای بازگرداندن فلسفه به اصل خود، که حکمت است، تلاش کنند».

عبدالرحمن، استاد منطق، فلسفه زبان و اخلاق، در سخنرانی خود به مشکلات مربوط به فیلسوف مسلمان معاصر پرداخت و ایده هایی را ارائه کرد که او را قادر می سازد از آنها در این عصر بهره ببرد.

وی گفت: هیچ فلسفه اسلامی معاصر بهتر است که مخلوق یک فیلسوف مسلمان باشد.

وی تصریح کرد: ابداعات در مسائل فلسفی حاصل نمی شود، مگر اینکه با ادراکات فلسفی جاری در تعامل باشد و با چالش‌های موجود جهانی در تعامل باشد.

عبدالرحمن در ادامه سخنان خود از فیلسوف مسلمان خواست که «فلسفه حکمت‌محور را اتخاذ کند و از فلسفه علم‌محور فاصله بگیرد و بر چالش ریشه‌ای که جهان امروز را به خود مشغول کرده است، یعنی حقارت انسان، تمرکز کند».

دومین مسئله مهمی که عبدالرحمن، فیلسوف مسلمان به آن دعوت کرد، «تجدید فلسفه حکیمانه که بین عقل مجرد و عقل هدایت شده تمایز قائل می‌شود و اخلاق را بر فطرت استوار می کند». بود.

وی اظهار کرد: شکل علمی فلسفه، فلسفه را از اصل خود خارج می‌کند. وی در ادامه بر لزوم این که  فلسفه تابع علم نباشد و علم خدمتگزار فلسفه باشد» تاکید کرد.

وی تصریح کرد: فلسفه ورزی خردمندانه تنها چیزی است که می تواند انسان را از تباهی در حال و آینده نجات دهد.

وی گفت: فیلسوف مسلمان باید خود را بشناسد و در اندیشه و منش از اخلاق پیامبر اکرم(ص) تقلید کند.

از نظر عبدالرحمن بالاترین مرتبه‌ای که یک فیلسوف مسلمان با تقلید از پیامبر در تفکر و اخلاق می تواند به آن برسد، «صدیقیه» است.

این همایش توسط رئیس سابق امور مذهبی محمد گورماز، رئیس مؤسسه اندیشه اسلامی در آنکارا ارائه شد.

گورماز به کار آنها با دانشجویان این مؤسسه، خواندن آثار فکری دکتر طه عبدالرحمن و ترجمه بیشتر کتاب‌های وی به زبان ترکی اشاره کرد.

این همایش شاهد حضور گسترده دانشجویان، دانشگاهیان و شخصیت‌های سیاسی ترکیه‌ای بود که با اندیشه‌های عبدالرحمن آشنا بودند، به ویژه پس از ترجمه بسیاری از کتاب‌های او به ترکی.

مرتضی بدر، رئیس مرکز تحقیقات اسلامی در پایان از پذیرفتن دعوت عبدالرحمن و غنای اندیشه فلسفی حاضران در جلسه تشکر کرد.

گفتنی است، عبدالرحمن فیلسوف مراکشی قصد دارد روز چهارشنبه در دانشگاه غازی پایتخت آنکارا سمپوزیومی با عنوان «تفاوت تفکیر و تفکر» برگزار کند.

کد خبر 1774052

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha