به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از زنجان یحیی جهانگیری، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی قم در نشست تخصصی بزرگداشت شیخ اشراق که امروز با حضور شماری از سهروردی پژوهان، چهره های فرهنگی و علمی و علاقهمندان حکمت و فلسفه در سالن اجتماعات کتابخانه عمومی سهروردی شهر زنجان برگزار شد، اظهار کرد: سهروردی در کنار سیر ضمیری، سیر زمینی داشت و برای اندوختن دانش به سرزمینهای مختلفی سفر کرد.
وی با تاکید بر اینکه شیخ اشراق در زمانه و زمینه خود درست فهم نشد و متهم به الحاد شد و جانش را گرفتند، خاطرنشان کرد: سهروردی را غربی ها برای ما روایت کردند و این مایه تأسف و یک تراژدی است.
به گفته جهانگیری، سهروردی فیلسوف مفسر نیست بلکه مصور است و راهی برای تبدیل معقولات به محسوسات می گشاید و ابتکارات و اندیشه او ظرفیت حل مسائل را دارد.
وی با بیان اینکه سهروردی مبتکر در فلسفه است و ابتکارات جدی و متکثر در فلسفه دارد، گفت: مشکل ما این است که پوزیتیویست تر (اثبات گرا) از غرب شدیم، هیچ جای دنیا سهروردی را ندارد، ولی نمی توانیم بهره مندی از آن داشته باشیم.
تاسیس بنیاد سهروردی تا سال آینده در زنجان عملیاتی میشود
رییس شورای اجرایی بنیاد امید ایرانیان در استان زنجان نیز در سخنانی با یادآوری برگزاری کنکره بین المللی شیخ اشراق در زنجان در سال ۱۳۸۰ گفت: این کنگره قرار بود هر سال به صورت ملی و هر چهار به صورت بین المللی ادامه پیدا کند ولی متاسفانه این هدفگذاری محقق نشد.
رسول بیات ادامه داد: در تلاش هستیم تاسیس بنیاد سهروردی در زنجان را تا سال آینده عملیاتی کنیم. نبود چنین بنیادی، یک خلأ در استان است و باید پیش از این ها به نتیجه می رسید.
رییس شورای اجرایی بنیاد امید ایرانیان در استان زنجان بر ضرورت توجه و حفظ و حراست از مفاخر تاکید کرد و افزود: سهروردی می تواند یکی از برندهای اصلی در حوزه فکری و اندیشه، استان زنجان باشد.
منشأ معرفت در فلسفه سهروردی، کشفی است
استاد فلسفه دانشگاه زنجان نیز به عنوان دیگر سخنران این نشست با اشاره به ویژگی ها فلسفه سهروردی و تفاوت آن با دیگر مکاتب فلسفی جهان اسلام گفت: برخی مستشرقان ادعا کردند که فلسفه در جهان اسلام با ابنسینا تمام شد چون اصل فلسفه را مساوی و مساوق با روش مشایی(عقلی) قلمداد می کنند در حالی که با ظهور سهروردی، راه جدید و متفاوتی با فلسفه مشایی گشوده شد.
سحر کاوندی خاطر نشان کرد: روش دستیابی به حقیقت در این فلسفه با فلسفه مشایی (یونانی) متفاوت است و مطابق حکمت اشراقی، روشنایی درون، عقل را روش می کند، در واقع نور عقلانی پسینی است و آنچه پیشینی است روشنایی درون است.
وی با بیان اینکه منشأ و خمیره اصلی معرفت در فلسفه سهروردی، کسبی نیست بلکه کشفی است، گفت: فلسفه سهروردی یک فلسفه تاسیسی است اگرچه متفکرانی مثل هانری کربن معتقدند کار سهروردی بیشتر احیاگری حکمت ایران باستان(حکمت خسروانی) است.
نظر شما