خبرگزاری شبستان _ اصفهان: مقاله زهره– سادات طالقانی، خبرنگار خبرگزاری شبستان اصفهان با عنوان «کنگره عظیم حج ابراهیمی و تمدنسازی اسلامی» در همایش «حج در نگاه رهبری» شایسته تقدیر شناخته شد و وی با اهدای جایزه از سوی بعثه مقام معظم رهبری در مکه مکرمه مورد تقدیر قرار گرفت.
فراخوان این همایش از ابتدای سال ۱۴۰۳ و آغاز عملیات حج صادر شد و «تمدنسازی حج»، «منافع دنیوی و اخروی حج و آثار آن در اقتدار اسلام»، «حج راهی به سوی عالم معنا و غیب»، «شاخصههای حج برائت»، «قوام جامعه اسلامی در سایه حج» و «تفاهم و ارتقای امت اسلامی در حج» از محورهای این همایش و برگرفته از منویات و بیانات مقام معظم رهبری است.
متن مقاله وی را میتوانید اینجا بخوانید:
حج ابراهیمی از جمله شعائر اسلامی است که با جلوه باشکوه توحید و یکتاپرستی و اظهار عبودیت نماد پویایی و زنده بودن پیام توحیدی اسلام محمدی و مسلمانان در جهان دوقطبی باطل و سست امروز است و میتواند محرک و مبین جریان تمدنسازی اسلامی باشد.
حج فراخوان جهانی برای تعالی انسانها و زمینهساز اعتلاء معنوی و اخلاقی بشریت در راه خداست که ظرفیت تمدنسازی اسلامی را دارد و می توان با اعتماد و اتکا به حضور انبوه زائران بیت اللهالحرام، جهت آماده سازی اجتماع برای وصول به نگرش های متعالی در زندگی و نیز کسب آمادگی جهت نظام سازیهای مبتنی بر معرفت ناب الهی ودر نهایت تحقق تمدن اسلامی از آن بهره گرفت.
کعبه نیز بهعنوان نقطهی مرکزی و محور اصلی توجّهات آحاد مسلمانان و آئین حج همچون نمونهی کوچک از گسترهی متنوّع دنیای اسلام، می تواند در خدمت تعالیِ جامعهی بشری و سلامت و امنیّت همهی انسانها باشد و حضور زائران فراوان باوجود تفاوت های قومیتی، فرهنگی، جغرافیایی و اجتماعی در طواف خانه خدا و مناسک حج با کمرنگ کردن اختلافات و تأکید بر یکسان بودن مسیر و هدف، وحدت امت اسلامی در تشکیل تمدن اسلامی را تأمین میکند.
حج مظهر وحدت اسلامی است، رنگهای مختلف، پوستهای مختلف، ملّیّتهای مختلف، شناسنامههای مختلف، مذاهب مختلف، سلیقههای مختلف همه در کنار هم و مثل هم. همه باهم طواف میکنند، باهم سعی میکنند، باهم در عرفات و مشعر وقوف می کنند آنان خویش را در پیشگاه خدا و رسولش قرار می دهند و فارغ از تعلقات نژادی، فرهنگی و قومیتی خود، در فضای مراسم حج، هویتی جدید و یکسان با یکدیگر پیدا میکنند. این ظرفیت عظیم متحد ساختن جامعه ایمانی در مسیر ایجاد تمدن اسلامی، یکی از ظرفیتهای منحصر به فرد بیت المعمور است.
نماز طواف نشانی از قیام مسلمانان برابر ظلم و فتنه و جنگ ترکیبی است
اینجا کعبه محور توحید و طواف گرد کعبه اظهار یکتاپرستی و نماز طواف خواندن نشانی از قیام مسلمانان برابر ظلم و فتنه و جنگ ترکیبی است که امروز دشمنان جهان اسلام و آزادگی پشت آن سنگر گرفتهاند و با ویرانگری شیطانی مسلمانان، موحدان و جوانان و دانشجویان آزاده جهان را نشانه رفتهاند.
قرن21 عصر تمدنسازی است و عظمت یک تمدن به این است که با ظرفیتهای خویش از بین امکانات پیش رو بهترین انتخابها را انجام دهد تا موثرترین نقش تمدنی را بیافریند. تحولات کنونی در فلسطین و غزه، جنایات رژیم کودک کش اسرائیل در این سرزمین و خیزش جهان علیه ظلم، تشکیل تمدن نوین اسلامی را بیش از پیش برای مسلمانان جدی و بااهمیت کرده است.
فریاد بر سر صاحبان زر و زور و تزویر، فریاد بر سر تحجر و تجدد، جمود و جسارت، فریاد بر سر اسلام آمریکایی، اسلام استثماری، استخفاف و استضعاف ملتها همه می تواند قاطعانه از حج برخیزد و جهان را سیل آسا به سمت ظهور پیش ببرد.
یکی از جلوههای بینظیر این فریضهی بزرگ اسلامی که در آن نابترین جلوههای زیست مومنانه از همه ملیت ها و مذاهب مختلف ظهور پیدا میکند این است که گفتمان سازی، انگیزه سازی، شبکه سازی جهانی و نظام سازی نمدن نوین اسلامی جهت تحقق عدل و عدالت علوی و مبارزه با ظلم، ظالم و سیستم و ساختار ظالمانه آمریکا و اسرائیل و نوچههای آنان، مبارزه با جور، فقر، فساد، تبعیض نژادی با وحدت اسلامی مسلمانان در حج قابل دستیابی میشود و طواف خانه خدا نشان داده که انگیزه دینی حاوی انرژی عظیم، پویا و کارآمدی است که میتواند بسیاری از مسلمانان را در این راه بسیج کند و آنان با زدن سنگهای نابود کننده به مظاهر شیطان در جهان استکبار و با مقاومت اسلامی آنها را رمی و نابود میکنند.
حج ابراهیمی زمینهای برای تحقق تمدن نوین اسلامی ﺑﺮ ﻣﺤﻮرﯾﺖ رضای الهی و تقرب به پیشگاه خالق یکتا با ایجاد وحدت در همه مسلمانان ﺗاﺛﯿر بهسزایی در ﻣﻬﻨﺪﺳﯽ ﺗﻤﺪن اﺳﻼﻣﯽ دارد و ﺑﺎ ﺷﻨﺎﺧﺖ و رشد اﺑﻌﺎد ﻣﺨﺘﻠﻒ کنگره عظیم حج میتوان بینی شیطان اسرائیل و آمریکا را به خاک مالید و تمدن لرزان غرب را نابود کرد.
مناسک مقدس حج این پتانسیل را دارد که راهبر اصلی همراهی و همگرایی همه ملتها و فرهنگها باشد. فرآیند تمدنسازی نیاز به انرژی معنوی و مادی دارد. از سویی حضور مسالمتآمیز فرق و فرهنگهای مختلف اسلامی که بهدلیل گستره جغرافیاییشان سرشار از مولفههای غنی تمدن اسلامی و منابع مادی هستند، میتواند این انرژی را تقویت کند.
مهمترین دلیل تاکید و اصرار دشمن بر ایجاد اختلاف میان جهان اسلامی را میتوان تلاش برای جلوگیری از بازتولید انرژی مادی و معنوی مورد نیاز تمدنسازی اسلامی دانست. از این جهت، کنگره عظیم حج باید متکی بر اتحاد و انسجام اسلامی باشد و تصویر قدرتمندی از جهان اسلام را در برابر جنگ ترکیبی ارائه دهد.
کنگره عظیم حج با آموزههای جذاب خود که مبتنیبر فطرت حقگرایانه انسانی است قابلیت این را دارد که با همگرایی و انسجام همه مسلمانان در راستای ساخت تمدن نوین اسلامی و مقابله با جنگ شناختی دشمن به یک قدرت تاثیرگذار منطقهای و بینالمللی تبدیل شود.
درواقع میتوان به مناسک حج بهمعنای توانایی نفوذ و تاثیرگذاری در رفتار دیگران برای گرفتن نتیجه مطلوب نگاه کرد که راههای مهم آن برای تاثیرگذاری شامل متقاعد کردن از طریق وحدانیت، جذابیت و حقانیت است و به همین دلیل است که دشمنان جبهه اسلام، با فراگیری و جهانیشدن حج مخالفت مبنایی داشته و گسترش آن را مساوی با افزایش قدرت نرم اسلام و ایران دانسته و مانعی جدی بر سر برآورده شدن منافع و مطامع خویش میدانند.
کنگره حج نمایش اقتدار و اتحاد مسلمانان در کانون عزت مسلمین در برابر شرک، عاملی بازدارنده در برابر توطئههای جبهه استکبار علیه امت اسلامی و مسیر تمدنسازی است.
اگر انقلاب اسلامی ایران که خود بر پایه نهضت حسینی و اسلام ناب شکل گرفته، موج بیداری انسانی و اسلامی را در جهان امروز و جهان اسلام ایجاد کرده است، شکلگیری تمدن اسلامی هم که افق حرکت انقلاب اسلامی است تنها بر پایه حادثه عاشورا و حج است. بنابراین کنگره عظیم حج، نشانهای از تمدن مهدوی بوده که همان چشمانداز نهایی و نقطه مطلوب حرکت بهسوی ساخت تمدن اسلامی است.
غربیها بهخوبی میدانند جمهوری اسلامی ایران و جبهه مقاومت، دیپلماسی عمومی را صرفا یک شیوه تبلیغاتی و بازاریابی صرف ندانسته، بلکه آن را مجموعهای از استراتژیها و تاکتیکهای جدید دیپلماتیک دانسته که در خدمت دستگاه سیاست خارجی کشور است و درجهت خدمت به مسلمانان آن را بهکار میگیرد.
در همین راستا سخن رهبر انقلاب در پیام ایشان به مناسبت کنگره عظیم حج 1403 بیشتر مورد توجه قرار می گیرد که امروز که «وحدت» و «معنویتِ» امت اسلامی به دلیل مخالفت آمریکا و دیگر قطبهای سلطه استکبار با تفاهم کشورهای مسلمان و تدین و تشرع نسل جوان این کشورها، بیش از گذشته در معرض دشمنی است، وظیفه همه ملتها و دولتهای مسلمان مقابله با این نقشه خباثت آلود است، راه همگرایی در جهان اسلام، تقویت قدرت نرم از طریق حج ابراهیمی است.
به همین دلیل است که تاکید بر حج و دارا بودن ظرفیتهای مشترکی چون تنوع جاذبههای معنوی، داشتن امتداد تاریخی، بهرهمندی از تنوع علمی، قومیتی، نژادی و فرهنگی میتواند در سطح منطقهای و جهانی کانون همگرایی تمدنی باشد و بهنوعی تصویری جذاب و باعزت از تشیع و جهان اسلام را منتشر کند.
بدیهی است برگزاری کنگره حج و استفاده از ظرفیتهای آن، میتواند امت اسلامی را با سرعت و قدرت از موقعیت کنونی به قطب مطلوب تمدنسازی برساند و سبب ایجاد موقعیتی متمایز و استراتژیک برای زمینهسازی ظهور حضرت ولیعصر(عج) و تحقق تمدن حقیقی اسلام شود.
نظر شما