آیا امام حسین(ع) دختری به نام رقیه داشته است؟

یکی از شبهاتی که سالهاست مطرح می باشد در خصوص وجود حضرت رقیه است بعضی ها بر این باورند که امام حسین چنین دختری نداشته است!

به گزارش خبرگزاری شبستان از استان قم، حضرت رقیه فرزند امام حسین(ع) امام سوم شیعیان است. در برخی گزارش‌های نسب‌شناسی در میان دختران امام حسین(ع) نام برده شده است. ابن فُندُق بیهقی(م ۵۶۵ق) از نسب‌شناسان معروف قرن ششم قمری، در کتاب لباب الانساب برای امام حسین(ع) چهار دختر با نام‌های فاطمه، سکینه، زینب و ام کلثوم نام می‌برد و می‌افزاید زینب و ام کلثوم در کودکی از دنیا رفتند. اما در جای دیگری می‌نویسد: از فرزندان امام حسین(ع)، جز زین العابدین، فاطمه، سکینه و رقیه باقی نماندند. محمد بن طلحه شافعی (م ۶۵۲ ق) دختران امام را چهار تن دانسته و تنها از زینب، سکینه و فاطمه نام برده‌است و نام دختر چهارم را ذکر نکرده است. نجم الدین طبسی از گزارش ابن فندق(درگذشت:۵۶۵ق) و مطالب السئول به این نتیجه رسیده که نام دختر چهارم امام حسین(ع) رقیه و کنیه او ام‌کلثوم است. در این میان یکی از شبهاتی که سالهاست مطرح می باشد در خصوص وجود حضرت رقیه است بعضی ها بر این باورند که امام حسین چنین دختری نداشته است در همین خصوص و به مناسبت سالروز شهادت آن حضرت گفتگویی انجام داده ایم با دکتر صدیقه شاکری پژوهشگر و استاد حوزه و دانشگاه.

ابن فندوق بیهقی، به صراحت نام رقیه بنت الحسین علیه السلام را در شمارش بازماندگان از اولاد امام حسین علیه السلام پس از واقعه ی کربلا برده است و چون نسب شناسی، عهده دار ثبت اسامی دودمان رسول الله صلی الله علیه و آله است، اهمیت آن نسبت به اثبات وجود تاریخی ذراری رسول خداصلی الله علیه و آله بیشتر از تاریخ است.

شاکری با تسلیت سالروز شهادت حضرت رقیه(س) گفت: براساس پژوهش برخی محققین در عصر حاضر، می توان گفت با بررسی و تحلیل منابع تاریخی و انساب قرون نخست درباره رقیه بنت الحسین، و تحلیل منابع دست اول تا قرن هفتم، برای تحلیل گران تاریخ ظن معتبر نسبت به وجود تاریخی رقیه بنت الحسین و واقعه خرابه شام، را ایجاد می کند؛ زیرا درقدیمی ترین منابع از یادکرد دختران امام حسین علیه السلام تعبیر به بنات شده است که بیش از دو فرد را شامل می شود و مصادیق آن در منابع متأخرتر، چهار دختر نیز تعیین شده است و چون اسامی سه تن از دختران امام حسین علیه السلام مشخص است، فرد چهارم کسی جز حضرت رقیه نمی تواند باشد که در برخی منابع به آن تصریح شده است.

وی ادامه داد: ابن فندوق بیهقی، به صراحت نام رقیه بنت الحسین علیه السلام را در شمارش بازماندگان از اولاد امام حسین علیه السلام پس از واقعه ی کربلا برده است و چون نسب شناسی، عهده دار ثبت اسامی دودمان رسول الله صلی الله علیه و آله است، اهمیت آن نسبت به اثبات وجود تاریخی ذراری رسول خداصلی الله علیه و آله بیشتر از تاریخ است.

این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد:همچنین در کتاب لهوف، از لسان مبارک امام حسین علیه السلام به نام رقیه تصریح شده است که با توجه به شواهد و قراین بسیار قوی، منظور از به کاربردن آن اسم، دختر امام حسین علیه السلام است و نه خواهر آن حضرت؛ زیرا خواهر آن حضرت به کنیه خود، ام کلثوم، در بیان حضرت نام برده شده است.

شاکری ادامه داد: از سوی دیگر اولین بار گزارش واقعه خرابه شام و جان سپردن کودک چهار ساله، در کتاب حاویه به نقل از کتاب کامل بهایی نقل شده است که با توجه به منتفی بودن انگیزه جعل، احتمال وجود منابعی را که حاوی این واقعه بوده و در اختیارمولف کتاب حاویه قرار داشته و امروزه مفقود شده است، تقویت می شود.

وی یادآور شد: البته لازم به ذکر است گزارش در کتاب حاویه مبنی بر خرابه شام و جان سپردن حضرت رقیه علیهاالسلام، بسیار کوتاه، مختصر و به صبغه نقل یک واقعه تاریخی و منطبق بر گزارش های منابع دست اول درباره خرابه شام و وقایع آن است، اما در ادوار بعدی، این حکایت در قالب ادبیات داستانی و افسانه، فربه و بزرگ شده است که بیشتر نقدها و اشکالات متوجه گزارشات همین دوره  متأخر است.

کد خبر 1776417

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha