خبرگزاری شبستان مشهد | مدرسه محلی برای آموزش، و پرورش است و با توجه به اینکه سیستم فعلی آموزش نگاهی گسترده بر روی محتوای آموزشی دارد، کمبود زمینه های آموزش مهارت های زندگی، مهارت های فردی و پرورش فردی و درون مایه های فردی موضوعی بسیار مهم و کلیدی است که این روزها مطرح میشود.
با توجه به جایگاه و اهمیت و زمینه های رشد درونی موجود در مساجد، ایجاد فضای آموزشی متناسب با نیاز های جامعه از مهمترین زمینه های رشد درون فضای تعامل محور رشد دانش آموزان نسل زد است، که این امر خطیر و مهم را مساجد میتوانند پوشش دهند.
ابتدا نگاهی به مبانی قانونی تاسیس این مدارس بیندازیم. طبق مصوبه مجلس، «وزارت آموزش و پرورش مکلف است به درخواست اشخاص حقیقی و حقوقی که متقاضی ایجاد مدرسه یا مرکز آموزشی و پرورشی غیردولتی به عنوان بخشی از یک مسجد هستند، مشروط به موافقت هیأت امنای مسجد، رسیدگی کرده و ضمن رعایت ضوابط فنی برای ساختمان مسجد یا ساختمان منظور شده از سوی متقاضی، مجوز ایجاد مدرسه مسجد محور یا مرکز آموزش و پرورشی مسجد محور را به متقاضی مربوطه بدهد».
برای تحلیل بهتر مساله به بررسی یکی از مدارس مسجد محور و تربیت محور پرداختیم، مدرسه ای به نام مهر دوازدهم که در مشهد فعالیت دارد، خادمین مسجد با همکاری امامان جماعت و مدیران کاربلد در زمینه رشد و ساماندهی مهارت های فردی و آموزشی پرداخته اند.
بررسی یک مدرسه مسجدی
نگاه ویژه ای به سه موضوع قرآنی بودن آموزش ها، مفهوم محور بودن زمینه های آموزشی و نهایتا هم توجه ویژه به تربیت محور بودن زمینه های رشد در جامعه از مهمترین زمینه های فعالیتی در این مجموعه است.
با صحبت با مدیران جهادی این مدرسه متوجه شدیم که این مدرسه به عنوان یک مدرسه مسجد محور و تربیت محور آموزش دانش آموزان را به سه بخش تقسیم نموده اند؛ اول آموزشهای پایه سواد آموزی که سرفصل های مشخص در سیستم آموزش و پرورش دارد، دوم پرورش با رویکرد های قرآنی با کمک کادری از طلاب و فرهیختگان که هدف اصلیشان کمک به پرورش ابعاد معنوی زندگی دانش آموزان است، و سوم تربیت محور بودن به عنوان یکی از مهمترین و کلیدی ترین مفاهیم آموزشی در نظر گرفته شده است.
احمد پیروی مدیر مدرسه میگوید اینجا هدفمان تربیت نسلی امام زمانی (عج) است، نسلی که در کنار آموزش های عمومی با ارزش.های واقعی زندگی آشنا میشوند و امکان تعالی ورشد برایشان فراهم می آید. دانش آموزان در اینجا به عنوان یک فضای رشد تجربه حضور در جمعهای معنوی با ارزش را دنبال میکنند.
پیروی که خود دارای مدرک تخصصی دکترای تعلیم و تربیت است؛ به عنوان یک کارشناس در امر آموزش تاکید میکند که حلقه گم شده آموزش در جامعه امروزی نگاه صغیر به مفاهیم قرآنی و مبانی تربیتی است. ما تلاش کرده ایم در این مجموعه این حلقه مهم را به محیط آموزش برگردانیم.
مزایا و چالش ها
در نگاهی کلی به مدارسمسجدی از جمله مزایای این طرح را میشود حضور کودکان در فضای رشدی معنوی و اسلامی دانست، ضمن اینکه نوجوانان در فضای تعاملی خود، با مربیانی قرآنی همراه هستند. این طرح به جنبه های تربیتی دانش آموزان بیشتر از هر گزینه دیگری توجه دارد، در حقیقت مدارس مسجد محور جای خالی آموزشهای تربیتی در مدارس عادی را پر کرده اند. همراهی خانواده ها در محیط مسجد و امکان تنوع برنامه های جانبی و تفریحی در محیطی صمیمیتر و همچنین نزدیکتر بودن محل تدریس به منزل یعنی مسجد محله از جمله مزایای این سبک آموزشی است.
اما بزرگترین چالش دراین راستا موضوع مجوز است، مدرسه در هر قالبی زیر نظر آموزش و پرورش است و مکان هایی که به عنوان مدرسه در مسحد یا مدرسه مسجد محور فعالیت می کنند باید زمینه های تربیت و آموزش های پرورشی و رشد فردی را برنامه ریزی کنند. بحث تدریس های سلیقه ای و غیر آکادمیک نیز از جمله مسائلی است که در این مدارس به عنوان نقطه ضعف یاد میشود.
نظر شما