جلوه‌های غربت و مظلومیت امام حسن(ع)

امام حسن مجتبی علیه‌السلام در صحنه سیاسی در مقابل دشمن، در اداره کردن جامعه با دوستان، مدیریت کردن عواطف برخی از اصحاب کم بصیرت و در منزل خود با وجود همسری نامهربان مظلوم بودند.

 حجت الاسلام حمیدرضا مهدوی ارفع، موسس نهضت جهانی نهج البلاغه خوانی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه دین و اندیشه شبستان با اشاره به مظلومیت امام حسن مجتبی علیه‌السلام اظهار کرد: امام حسن مجتبی علیه‌السلام در امتداد مظلومیت امیرالمومنین علیه‌السلام که به عنوان اولین مظلوم عالم شناخته می‌شود، دچار مظلومیت از سوی خودی‌ها و دوستان شد.

استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه برای مشخص شدن مظلومیت امام حسن مجتبی علیه‌السلام باید در تاریخ به عقب برگشت، گفت: برای پی بردن به این مهم باید وضعیت امیرالمومنین را به اجمال یادآوری کرد امیرالمؤمنان علی علیه‌السلام گرچه به تصریح قرآن، دستور خدا و ماجرای غدیر قرار بود جانشین حضرت رسول اکرم صلوات‌الله‌علیه باشد اما این مهم محقق نشد و داستان حکومت ایشان به تاخیر افتاد.

موسس نهضت جهانی نهج البلاغه خوانی یادآور شد: بعد از خلیفه سوم مردم از قبایل، گروه‌ها و احزاب با میل و رغبت به منزل امیرالمؤمنان علی علیه‌السلام هجوم برده و اصرار کردند که حضرت علی علیه‌السلام حکومت را بپذیرند و بر اساس آنچه در تاریخ از جمله نهج البلاغه آمده است امیرالمؤمنان با توجه به آنچه در جامعه از تغییرات ارزشی خبر داشتند از پذیرش حکومت استنکاف کردند اما با توجه به حضور مردم در صحنه به تعبیر خودشان در خطبه سوم نهج البلاغه، حجت بر ایشان تمام شد و حکومت را پذیرفتند.

 حجت الاسلام مهدوی ارفع افزود: پذیرش حکومت با اصرار و استقبال عمومی جامعه بود اما بعد از احیای دستگاه حکمرانی پیامبر توسط امیرالمؤمنان علیه‌السلام اطرافیان و صحابه حضرت، یکی یکی کناره گیری، سکوت و یا حتی با حضرت به دشمنی پرداختند.

 به گفته وی مظلومیت امیرالمؤمنان از جایی آغاز شد که مردم به جای اینکه خودشان را در خدمت اهداف و آرمان‌های امام جامعه قرار دهند تا خیر و  و مصلحت آن به مردم می‌رسید، انتظار داشتند امام و رهبرشان در خدمت امیال و خواهش آنها باشد و این امر باعث شد امیرالمؤمنان به سنگین‌ترین و عمیق‌ترین نوع مظلومیت گرفتار شود.

معاویه بزرگترین فتنه

خطیب مذهبی با اشاره به این مهم که مظلومیت بعد از امیرالمؤمنان به امام حسن‌مجتبی علیه‌السلام رسید، گفت: وقتی امام حسن علیه‌السلام برای از بین بردن معاویه به عنوان بزرگترین فتنه، فرمان جهان می‌دهد عبیدالله ابن عباس فرمانده و سردار لشکر هشت هزار نفره امام حسن مجتبی علیه‌السلام نیروها و سربازان را به جای جنگ با دشمن، تسلیم معاویه کرد.

وی از دیگر  ابعاد مظلومیت امام حسن مجتبی علیه‌السلام به عدم اطاعت مردم و خیانت برخی از خواص اشاره کرد و گفت:  امام به دلایل ذکر شده در نرمش قهرمانانه صلح موقت با معاویه را پذیرفتند که متاسفانه یاران امام به دلیل نفهمیدن عمق این تصمیم راهبردی ایشان را متهم به پذیرش ذلت کردند.

وی مظلومیت امام حسن مجتبی علیه‌السلام در خانه را وجه سوم مظلومیت ایشان برشمرد و اظهارکرد: به استناد آیات قرآن فلسفه ازدواج برای مردان این است که در جوار همسرانشان به آرامش برسند و امان از روزی که وقتی مردی وارد خانه می‌شود نگرانی او چند برابر شود.


به گفته وی همسر امام حسن مجتبی علیه‌السلام دشمن ایشان بود و طبق روایات معتبر عامل شهادت امام حسن نیز همسر ایشان است.


مظلومیت امام حسن(ع)

موسس نهضت جهانی نهج البلاغه خوانی افزود: امام حسن مجتبی علیه‌السلام در صحنه سیاسی در مقابل دشمنان، اداره کردن جامعه با دوستان، مدیریت کردن عواطف برخی از اصحاب کم بصیرت و هم در منزل خود مظلوم بودند و این مظلومیت‌ها باعث شد چهره امام در تاریخ به عنوان شخصیتی که به خاطر خدا و اسلام حاضر شد این همه مظلومیت را تحمل کند شناخته شود.

 حجت الاسلام مهدوی ارفع با بیان اینکه مظلومیت امام حسن مجتبی علیه‌السلام وجوه دیگری هم دارد گفت: امام حسن علیه‌السلام غربت از دوران پدر و مادر، ماجرای هجوم به منزل و لطمات وارده به حضرت زهرا سلام الله علیها را تحمل کردند و برخی صحنه‌ها مانند ماجرای کوچه، سیلی زدن به حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها را فقط امام حسن علیه‌السلام شاهد بودند و امام در این راستا می فرمایند سالهای سال مجبور به تحمل دیدن قاتلان و ضاربان مادرم(مانند مغیره) به دلیل رضایت خداوند و وحدت در جامعه اسلامی بودم، کسی که به خاطر خدا و وحدت جامعه اسلامی خون دل بخورد و سکوت کند مظلومیت بالایی دارد.

  وی در خصوص امام حسن مجتبی علیه‌السلام به عنوان تنهاترین سردار گفت: امام، رهبر و حاکم هر جامعه برای جنگ با دشمن لشکرها را سازماندهی کرده و برای هر لشکر فرماندهی انتخاب می‌کند و فرمانده قسم می‌خورد که نسبت به رهبر خود متعهد باشد و این مهم در همه فرهنگ‌ها به همین گونه است چرا که مهمترین و مورد اعتمادترین فرد در حکومت‌ها فرماندهان نظامی هستند حال آنکه مظلومیت امام حسن علیه‌السلام به گونه‌ای بود که فرمانده لشکر که از اقوام نزدیک ایشان بود به حضرت خیانت کرد و سربازان را به دلیل جیفه مالی دنیا  تسلیم معاویه کرد.

  وی با بیان اینکه پایه غربت دین و غربت حق در تاریخ حب به دنیا در خواص جبهه حق است، اظهارکرد: انتظار می‌رفت در بزنگاه‌ها یاران امام جان و مال خود را برای حق بگذارند اما وقتی افراد گرفتار حب دنیا می‌شوند، نمی‌توانند پا بر حب دنیا گذاشته و حق را تسلیم می‌کنند تا دنیای خود را از دست ندهند و این مهم همیشه در تاریخ بوده و این مهم از ماجرای امیرالمؤمنان تا امام حسین علیه‌السلام به اوج خود رسید.

دنیادوستی یاران

موسس نهضت جهانی نهج البلاغه خوانی گریزی به جامعه امروزی در زمان فتنه زد و گفت:  انتظار می‌رود خواص و اصحاب جبهه حق که مقام، احترام و... را به برکت انقلاب و مردم دارند در زمان فتنه، سینه چاک داده و از حق دفاع کنند اما متاسفانه برخی سکوت کرده و برخی به علت حب دنیا به سمت باطل می‌روند که قاعده تاریخ است.

 حجت الاسلام مهدوی ارفع از امام حسن مجتبی علیه‌السلام به عنوان کریم اهل بیت نام برد و با اشاره به زیارت جامعه کبیره امام هادی علیه‌السلام گفت:  این زیارت نامه نشان از اهل کَرم بودن اهل بیت دارد اما این مهم در برخی ائمه مانند امام حسن مجتبی علیه‌السلام بیشتر شناخته شده است چرا که در زمان زندگی امام حسن علیه‌السلام در جامعه، گرفتاری‌های معیشتی بسیار زیادی وجود داشت.

 به گفته وی در زمان امیرالمؤمنان علی علیه‌السلام مردم ناجوانمردانه از اطاعت ایشان به خیال حاکم شدن معاویه و بهتر شدن اوضاع مالی سر باز زدند در حالی که اوضاع مالی بدتر شد و در این بین اهل بیت به شدت در فشار مالی اذیت و آزار جسمی قرار داشتند.

کَرم امام نسبت به دوست و دشمن

وی تاکید کرد:در این شرایط کَرم امام حسن مجتبی علیه‌السلام در دو وجه زبانزد شد، وجه اول نسبت به دوستان امام بود و بنا به روایات امام حسن علیه‌السلام در طول زندگی بارها اموال خود را بین یاران و دوستان خود به دونیم تقسیم کرده و  به همین دلیل بین دوستان، یارانشان به بخشش، دستگیری، احسان و کریم معروف شدند و وجه دیگر نیز بخشش امام حسن علیه‌السلام نسبت به دشمنان است.

 وی یادآور شد: کریم اهل بیت نسبت به دشمنان جاهل نیز با مهربانی برخورد می‌کرد و با مردمانی که معاویه را رسول خدا دانسته و دین خود را که مبنای آن بغض اهل بیت بود را از معاویه گرفتند، با مهربانی و بخشش رفتار می‌کرد تا جایی که شامیان را که برای تجارت و یا حتی توهین به امام حسن علیهم‌السلام به مدینه می آمدند را به منزل دعوت کرده و از آنها پذیرایی می‌کرد.

 موسسه نهضت جهانی نهج البلاغه خوانی اظهار کرد:  این برخورد مهربانانه با دشمنان باعث شد دشمنان در زمان برگشت خود، داوطلبانه در مساجد حاضر شده و اقرار می‌کردند که در زمان ورود به مدینه، منفورتر از حسن‌بن‌علی کسی در نظر ما نبود و الان که می‌رویم محبوب‌تر از ایشان کسی در نظر ما نیست و به این ترتیب امام حسن علیه‌السلام با اخلاق، کَرم و بخشش خود آنها را متوجه تبلیغات مسموم و دروغ معاویه می‌کرد.

تصویر ناقص از ائمه در اذهان

حجت الاسلام مهدوی ارفع با اشاره به تصویر ناقص و اشتباه از ائمه در اذهان مردم گفت:  آموزش و آموزه‌ها که نسل به نسل منتقل شده کامل و دقیق نبوده و یک تصویر اشتباه یا ناقص در اذهان نسبت به ائمه اطهار شکل گرفته و به نسل بعد منتقل شده است به طور مثال امام سجاد علیه‌السلام به مصلحت الهی در روز عاشورا و چند روز قبل و بعد از آن برای حفظ امامت بیمار بودند که متاسفانه برخی افراد از قدیم الایام از امام سجاد به عنوان امام بیمار نام می‌برند در حالی که امام سجاد علیه‌السلام فردی مقتدر، قدر قدرت و خطیب بود که دستگاه بنی امیه را در شام به هم ریخت.

 وی افزود: امام حسن مجتبی علیه‌السلام نیز با توجه به باورهای اشتباه انتقال یافته به صلح و مظلومیت شناخته شده در حالی که امام سیاستمداری بزرگ و  سرداری شجاع بودند و شجاعت ایشان در جنگ های مختلف به ویژه جنگ جمل نمود بارزی دارد اما متأسفانه احساسی که در اذهان شکل می‌گیرد این است که امام مظلوم و ضعیف بوده و به علت عدم مدیریت صلح کرده است در حالی که اینگونه نیست و باید رسانه ها برای از بین بردن این تصاویر ناقص از ائمه اطهار بیش از پیش ورود کنند.

کد خبر 1779585

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha