روایتی از زندگانی امام رضا (ع)

در این گزارش از زبان کارشناس فقه و ادیان در استان ایلام روایتی از زندگانی امام رضا (ع) و تعدادی از احادیث ایشان را به مناسبت شهادت آن حضرت خواهیم خواند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از ایلام، مردم استان ایلام بعد از گذشت چند روز از حال و هوای اربعین و سوگواری در غم شهادت اباعبدالله حسین(ع) و یاران باوفای ایشان، این روزها با حضور در مساجد، تکایا و حسینیه‌ها در حال آماده سازی برای سوگواری در غم از دست دادن امام هشتم خود هستند.

امام رضا امام هشتم شیعیان است که در سال ۲۰۳ هجری قمری (معادل ۸۱۸ میلادی) در شهر مرو (در شمال شرقی ایران کنونی) به دلیل مسمومیتی که به دستور الرشید، خلیفه عباسی به شهادت رسید.

از این رو هر ساله در روز آخر ماه صفر و به مناسبت سالروز شهادت امام رضا (ع) مردم سراسر کشور از جمله استان ایلام در مساجد به عزای مصیبت شهادت جانسوز غریب الغربا و معین الضعفاء امام رضا (علیه السلام) می پردازند.

روایتی از زندگانی امام رضا (ع)

زندگی نامه امام رضا (ع)

علی عبدی کارشناس ادیان، فرق و مذاهب سازمان تبلیغات اسلامی استان ایلام در گفت‌وگو با خبرگزاری شبستان اظهار داشت: آقا امام رضا علیه السلام این امام بزرگوار در یازده ذی‌القعده سال صد و چهل و هشت هجری قمری در مدینه منوره متولد شد که نام مبارک وی علی کنییان حضرت ابوالحسن هست؛ همچنین وی دارای القاب متعددی از جمله رضا، صادق، صابر و فاضل است که مشهورترین لقب ایشان آقا امام رضا علیه السلام به معنای خشنودی است.

وی با بیان اینکه امام رضا علیه السلام پس از ۱۷ سال سکونت در مدینه و تبیین دین و ارشاد مردم با نقشه و حیله محمود عباسی راه خراسان را در پیش گرفت، افزود: وقتی که حکومت مامون استقرار پذیرفت در نامه های متعددی از امام رضا علیه السلام خواست تا همراه بزرگان عرب به خراسان بیاید و چون با مخالفت امام روبرو شد پیکی برای انتقال آقا امام رضا علیه السلام روانه مدینه کرد؛ به عبارتی دیگر هجرت آقا امام رضا علیه السلام یک مهاجرت سیاسی و اجباری بود که به دستور خلیفه وقت انجام شد.

روایتی از زندگانی امام رضا (ع)

مسیر هجرت امام رضا از مدینه به مرو 

 عبدی تصریح کرد: مسیر هجرت آقا امام رضا از مدینه به مرو را اگر بخواهیم ترسیم کنیم شامل مدینه، مکه، بصره، اهواز، بهبهان، ابرغو، یزد و .... می‌شود.

وی در ادامه گفت: در جریان حجرت آقا امام رضا علیه السلام سه مسئله عمده از قبیل: بیماری آقا امام رضا علیه السلام در اهواز، استقبال مردم در نیشابور از حضرت آقا و بیان حدیث سلسله ذهب و همچنین زندانی شدن ایشان در سرخس رخ داد.

ماجرای زندانی کردن و شهادت امام هشتم

این کارشناس اضافه کرد: با توجه به استقبال بی نظیر مردم نیشابور از آقا امام رضا علیه السلام و بیان حدیث سلسله ذهب؛ رژیم عباسی شایعاتی مبنی بر اینکه امام رضا علیه السلام ادعای علویت و خدایی کرده منتشر کردن و به دنبال این موضوع وی را در سرخس زندانی کردند که همین واقعه نشان داد پذیرش ولایت عهدی از طرف آقا امام رضا علیه السلام یک امر تحمیلی و بدون رضایت امام بود.

حجت الاسلام والمسلمین عبدی در ادامه گفت: در نهایت نیز به دنبال اختلافات بسیار با این حضرت، بنا به قول مشهور در بین شیعه، در روز ۳۰ صفر سال ۲۰۳ هجری قمری امام هشتم شیعیان توسط مأمون، خلیفه عباسی و با خورانده شدن سم به شهادت رسیدند.

علی عبدی کارشناس ادیان، فرق و مذاهب سازمان تبلیغات اسلامی در پایان بیان کرد: در همین راستا هر ساله در این روز به مناسبت شهادت امام رضا در تمام شهرستان های استان ایلام مراسماتی از جمله برگزاری روضه، نوح خوانی، سخرانی، مداحی، پخش نذورات و برگزاری دسته های عزاداری انجام می شود.

آخرین روز ماه صفر مصادف با شهادت امام رضا علیه السلام است و از مهم‌ترین اعمال این روز، زیارت و اقامه عزا برای امام مهربانی‌هاست که هر ساله مورد توجه شیعیان و مسلمانان قرار میگیرد.

احادیثی از امام رضا 

امام رضا (ع) هشتمین امام شیعیان است که به مهربانی و هوش و ذکاوت عالی معروف بودند. در این قسمت احادیث و سخنان زیبایی از ایشان آورده شده است.

حدیث امام رضا درباره سه ویژگی برجسته مؤمن

امام رضا (ع) می فرماید:

لا یَکُونُ الْمُؤْمِنُ مُؤْمِنًا حَتّی تَکُونَ فیهِ ثَلاثُ خِصال:۱ـ سُنَّةٌ مِنْ رَبِّهِ. ۲ـ وَ سُنَّةٌ مِنْ نَبِیِّهِ. ۳ـ وَ سُنَّةٌ مِنْ وَلِیِّهِ. فَأَمَّا السُّنَّةُ مِنْ رَبِّهِ فَکِتْمانُ سِرِّهِ. وَ أَمَّا السُّنَّةُ مِنْ نَبِیِّهِ فَمُداراةُ النّاسِ. وَ أَمَّا السُّنَّةُ مِنْ وَلِیِّهِ فَالصَّبْرُ فِی الْبَأْساءِ وَ الضَّرّاءِ.

مؤمن، مؤمن واقعی نیست، مگر آن که سه خصلت در او باشد:سنّتی از پروردگارش و سنّتی از پیامبرش و سنّتی از امامش. امّا سنّت پروردگارش، پوشاندن راز خود است،امّا سنّت پیغمبرش، مدارا و نرم رفتاری با مردم است،امّا سنّت امامش، صبر کردن در زمان تنگدستی و پریشان حالی است. (امالی صدوق، ج ۱، ص ۳۳۹ )

حدیث امام رضا درباره سلامت معده

امام رضا (ع) می فرماید:

مَن أرادَ أن لایُؤذِیَهُ مِعدَتُهُ فَلا یَشرَب بَینَ طَعامِهِ ماءً

هر که می خواهد معده اش آزارش ندهد، در بین غذا آب نخورد.(بحار الأنوار، ج ۶۲، ص ۳۲۳ )

حدیث امام رضا درباره همسرداری

امام رضا (ع) می فرماید:

وَ قَالَ إِنَّهَا تَشْتَهِی مِنْکَ مِثْلَ الَّذِی تَشْتَهِی مِنْهَا

همسرت از تو همان را می خواهد که تو از او توقع داری.(بحار الأنوار (ط – بیروت)، ج‏۷۳، ص:۱۰۲)

حدیث امام رضا درباره خوش رفتاری با خانواده

امام رضا (ع) می فرماید:

أَقْرَبُکُمْ مِنِّی مَجْلِساً یَوْمَ الْقِیَامَهِ أَحْسَنُکُمْ خُلُقاً وَ خَیْرُکُمْ لِأَهْلِهِچ

امام رضا علیه السلام به نقل از پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند:نزدیکترین شما به من از نظر مقام در روز قیامت، کسی است که در مورد خانواده خود خوش رفتار باشد.(صحیفه الإمام الرضا علیه السلام، ص:۶۷)

امام رضا(ع) نه کوتاه قد بود و نه بلندقامت. قد ایشان متوسط بود. چهره مبارک امام نیز بیشتر به سیه چردگی نزدیک بود ولی سیه چرده نبود. شاید بتوان گفت که سبزه بود. ایشان کم غذا بود و معمولاً غذای سبک می خورد. در تابستان، روی حصیر و بوریا، و در زمستان، روی گلیم و نمد می نشست.

لباس ایشان، زِبر و خشن بود؛ امّا وقتی در میان مردم حضور پیدا می کرد، خود را می آراستند.

و لباسی سنگین در بر می فرمود. همواره از عطر و عود استفاده می کرد وحتی عطرهای گران قیمت نیز تهیه می کرد.

هیبت و وقار حضرت به گونه ای بود که دیگران ـ از دوست و دشمن ـ در برابرش متواضع بودند. کسانی که ایشان را می دیدند، به او احترام می کردند. وقتی با مردم می نشست و یا گفتگو می کرد، به دلیل هیبت و عظمتی که داشت، هیچ کس نمی توانست صدایش را بلند کند.

کد خبر 1779727

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha