امامت اثنی‌عشری را مدیون امام رضاییم

حجت‌الاسلام وافی گفت: بسیاری از بزرگان فرقه‌های اسلام با تمجید و رضایت، امام رضا علیه‌السلام را پذیرفتند و به همین دلیل فرقه هشت امامی نداریم و کسانی که امام هشتم را پذیرفتند تا امام دوازدهم را قبول دارند کسانی که این شرط را پذیرفتند یعنی ولایت علی‌بن‌موسی‌الرضا علیه السلام و امامت را پذیرفته و به نوعی به رضایت الهی دست پیدا کردند. 

 حجت الاسلام مرتضی وافی، رئیس بنیاد بین‌المللی صحیفه سجادیه در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه دین و اندیشه خبرگزاری شبستان با بیان اینکه اسامی و القاب ائمه معصومین توصیفی است، اظهار کرد:  هر خوبی و خصلت نیک، منتسب به ائمه معصومین است و باید در متون دینی و در ضمن روایات و احادیث آمده باشد , به کارگیری القاب به طور خاص با توجه به دعاهای رسیده در متن معتبر روایات به کار گرفته می‌شود.
وی با اشاره به این مهم که ائمه نمونه انسان کامل هستند، گفت: ائمه همه فضایل و روحیات متعالی را دارند اما به کارگیری اسماء خاص مانند رضا و...بر اساس روایات احادیث و زیارت‌ها است.
 رئیس بنیاد بین‌المللی صحیفه سجادیه با اشاره به این مهم که ائمه نور و پیکره منسجم واحدهستند، افزود: به تعبیر مقام معظم رهبری ائمه انسان‌های ۲۵۰ ساله هستند یعنی سیر امامت، خصلت و القاب در همه ائمه تبلور دارد به طور مثال وقتی از امام رضا علیه‌السلام به عنوان امام رئوف نام می‌بریم به این معنا نیست که دیگر ائمه رئوف و مهربان نیستند خصلت‌های نیکو برای همه ائمه اثبات شده است.
 حجت الاسلام وافی با بیان اینکه چرا یک امام شهرت به اسم و اسامی خاصی پیدا می‌کند، یادآور شد: امام رضا علیه‌السلام به امام رئوف، محمدبن‌علی به جود و کَرم، امام حسین علیه‌السلام به عنوان سفینه النجاة معرفی و شناخته می‌شوند و هر کدام از این القاب در زیارت نامه‌ها آمده است.
حدیث لوح
وی در خصوص دلایل شهرت ائمه به اسامی خاص به حدیث لوح اشاره کرد و گفت: حدیث لوح یکی از احادیث منقول از پیامبر اسلام صلوات‌الله‌علیه و برای اثبات امامت ائمه دوازده‌گانه شیعه است و خدا از طریق جبرئیل روایت را بر پیامبر نازل کرد و این حدیث جزو روایات مستند است و در آن اسامی ائمه اطهار بعد از پیامبر خدا ذکر شده است این مهم پیشگویی معتبر از عالم بالاست در این حدیث برخی القاب ذکر شده و به کار بردن اسامی و القاب، اقدامی تعمدی است.
 وی جلوه، بروز و ظهور در دوره زندگی امام رضا علیه‌السلام را از دلایل دیگر نام‌گذاری اسامی و القاب حضرت عنوان کرده افزود: شرایط موقعیت و ماموریت امام رضاعلیه‌السلام به گونه‌ای بود که در این جهت ویژگی‌های خاص شخصیتی، خصلت‌های روحی و اخلاق امام جلوه کرده است.
 وی گریزی به برخی القاب ائمه زد و گفت: علی‌ابن‌موسی با لقب امام رئوف، رضا، علی بن‌الحسین به جهت بُعد طاعت، تعبد، روح تقوا و شخصیت پر از سوز و گداز، صبر و مقاومت به عنوان سیدالعابدین و سیدالساجدین و امام صادق علیه‌السلام نیز به دلیل نقل روایات، رساندن احکام الهی در دوره خود به طور خاص، صداقت و صراحت در امر تبلیغ دین و احیای معارف و امام کاظم علیه‌السلام هم به دلیل صبر امام در اطاعت، شناخته  و معرفی می‌شوند و با توجه به ویژگی‌ها و خصلت‌های خاص ائمه، اسم و القاب ائمه اطهار اینگونه گذاشته شده است.
 رئیس بنیاد بین‌المللی صحیفه سجادیه تاکید کرد:  در دوران ائمه اطهار بزرگان، اندیشمندان و اهل معنویت نسبت به امامان خاص توجه خاصی پیدا کردند و از کرامات، حکایات و سیره تاریخی امامان به این القاب و اسامی رسیدند.
رأفت امام در حکایات تاریخی
حجت الاسلام وافی گفت: اگر امام رضا علیه السلام را امام رئوف می‌نامیم جنبه دیگری هم دارد ،حکایات و کرامات در سیره تاریخی علی بن موسی، مهربانی و رأفت امام در حکایات تاریخی و ...خود را نشان داده است.
 به گفته وی برای هر کدام از اسامی می‌توان چند جهت پیدا کرد در خصوص امام رضا علیه‌السلام، رضا به معنای راضی بودن به رضای الهی است که در سیره تاریخی امام در حرکت امام رضاعلیه‌السلام از مدینه به مرو و پذیرش ولایتعهدی مأمون که امتحانی برای امام رضا علیه‌السلام بودT دیده می‌شود و حضرت در این مسیر راضی به رضایت الهی شدند، گرچه در برخی روایات هم آمده است که پیش از پذیرش این ماجرا حضرت به عنوان رضا مشهور بودند.
 وی با اشاره به کتاب بحارالانوار علامه مجلسی، تاکید کرد: به علی‌ابن‌موسی، «رضا» گفته می‌شود چون رضایت خداوند متعال و رسول اکرم صلوات‌الله‌علیه، علی‌ابن‌موسی را پسندیده و راضی به او شدند و به طور خاص او را رضا گفتند تجلی علی‌ابن‌موسی در امام هشتم است بر اساس روایات این مهم از سوی عالم بالا و امری تعمدی است.
وی با اشاره به حدیث سلسله الذهب گفت: امام رضا علیه‌السلام با بیان حدیث سلسله الذهب و سلسله سند آن به کلیت حدیث اهل بیت علیهم‌السلام اعتبار بخشیدند و تاکید کردند اگر توحید اساسی ترین جزء اسلام است امامت شرط تحقق و رسیدن به حقیقت آن است«کَلِمَةُ لا اِلهَ اِلاَّ اللّهُ حِصْنی فَمَنْ دَخَلَ حِصْنی اَمِنَ مِنْ عَذابی» و بر اساس این حدیث خداوند می‌فرماید کسی که وارد دژ محکم من شود از عذاب من در امان است و سپس امام رضا علیه‌السلام افزودند البته این مهم شرایطی دارد و پذیرش من جزو شرایط است و کسی که مرا بپذیرد از عذاب الهی در امان خواهد بود.
وی به استناد تاریخ تأکید کرد: بسیاری از بزرگان فرقه‌های اسلام با تمجید و رضایت، امام رضا علیه‌السلام را پذیرفتند و به همین دلیل فرقه هشت امامی نداریم و کسانی که امام هشتم را پذیرفتند تا امام دوازدهم را قبول دارند کسانی که این شرط را پذیرفتند یعنی ولایت علی‌بن‌موسی‌الرضا علیه السلام و امامت را پذیرفته و به نوعی به رضایت الهی دست پیدا کردند. 
وی یادآور شد: معتقد هستیم که خاص بودن امام رضا علیه‌السلام، رضایت به دلیل کلمة لااله‌الاالله است و رضایت الهی برشمرده می‌شود رضای او رضای حق است و رضای حق، رضایت امام رضا علیه‌السلام است به دلیل این تجلی و جنس از رضایت، امام رضا علیه‌السلام رضا نامیده شده است.
ناقص بودن شناخت فضایل ائمه
رئیس بنیاد بین‌المللی صحیفه سجادیه با بیان اینکه در ذکر فضایل و مناقب اهل بیت به طور معمول تا جایی که بتوانیم سنگ‌تمام می‌گذاریم، افزود: شناخت انسان نسبت به فضایل و معرفت ائمه کامل نبوده و ناقص است ما کجا و معرفت و ذکر فضایل و اهل بیت کجا اما با تلاش در این زمینه می‌توان از این مهم در زندگی مؤمنانه بهره برد.
 حجت الاسلام وافی با اشاره به این مهم که ائمه با دارا بودن فضایل و کرامات نقطه آرمانی مطلوب، الگو و معیار انسانیت هستند، گفت: در این وضعیت مطلوب و موجود ما کجای کار هستیم و چقدر با سیره رفتار، سبک زندگی اهل بیت و معصومین فاصله داریم.
 به گفته وی ائمه اطهار انسان‌های فوق العاده هستند نه مافوق انسان، و به تعبیر شهید مطهری ائمه‌اطهار انسان های کاملی هستند و برای کم کردن فاصله‌ها باید به سمت نقطه آرمانی، سمت وضعیت مطلوب انسانیت که امامان و ائمه معصومین قرار دارند، رفته و در زندگی از ائمه اطهار الگو بگیریم.
 وی از راهکارهای کم کردن فاصله و نزدیکی به امام رضا علیه‌السلام و دیگر ائمه اطهار، توسل و زیارت، مطالعه، علم و آگاهی، آشنایی با روایات و احادیث ائمه اشاره کرده افزود: توسل و زیارت امام رضا علیه‌السلام و دیگر معصومین یکی از راه‌های نزدیکی و ارتباط قلبی و درونی با ائمه است و به واسطه ارتباط درونی عشق ائمه به دل انسان می‌نشیند و با توجه به محبت و عشق ایجاد شده انسان خود را شیفته ائمه کرده و سعی می‌کند رضایت ائمه را جلب کرده و از آنها در زندگی مؤمنانه الگو بگیرد.
وی مطالعه علم و آگاهی نسبت به سیره و سبک زندگی ائمه را از راه های نزدیکی به ائمه اطهار عنوان کرد و  یادآور شد: مطالعه سیره و سبک زندگی امام رضا علیه‌السلام و دیگر ائمه، نوع رفتار، مطالعه تاریخ و... باعث می‌شود انسان با جزئیات زندگی ائمه اطهار مانند میزان صبوری، گذشت، کنترل خشم، کمک به فقرا و...بیشتر آشنا شده و این ویژگی‌ها را در زندگی خود پیاده کند.
 وی گریزی به آشنایی با روایت و احادیث زد و گفت: احادیث و روایات ائمه در فراز و نشیب تاریخ با زحمات طاقت فرسای دانشمندان و دوستان اهل بیت به ما رسیده اما متاسفانه اگر از جامعه شیعه ایران در خصوص احادیث امام رضاعلیه‌السلام و دیگر ائمه(ع) پرسیده شود قادر به بیان چند جمله و حدیث نخواهند بود.
 وی تاکید کرد: انس با کلام و روایات ائمه انسان را در زندگی شیفته کلام ائمه اطهار می‌کند و با شنیدن زیبایی کلام امام رضا علیه‌السلام و دیگر ائمه به سمت آنها جذب شده و با مأنوس شدن با آنها، رنگ زندگی انسان، رنگ ولایی پیدا می‌کند.
وی گریزی به تجربه‌های زیستی بزرگان، زائران و... با امام رضا علیهالسلام زد و تاکید کرد: این تجربیات در قالب کرامات، مستندات و... را نباید دست کم گرفت انس با امام رضا علیه‌السلام و دیگر ائمه انسان را شیفته و علاقه‌مند می‌کند که بداند از ائمه کارهای زیادی بر می‌آید چرا که به اذن خداوند همه کاره عالم هستند.
 وی با اشاره به حکایات، کرامات و تجربه‌های زیستی دیگران در زمان حیات و ممات امام رضا علیه‌السلام گفت: باید از تجربه‌ها، معجزات و کرامات امام رضا علیه‌السلام که خود بخشی از علم و آگاهی است در زندگی، جامعه و خانواده بهره کامل برد.
کد خبر 1779816

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha