خبرگزاری شبستان _ آذربایجانغربی؛ موضوع جوانی جمعیت و سقط جنین یکی از مسائل پیچیده و مهم اجتماعی و بهداشتی است که در بسیاری از کشورها به ویژه در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است. در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، جمعیت جوان «زیر ۲۵ سال» بخش عمدهای از کل جمعیت را تشکیل میدهد. این مسأله میتواند به فرصتها و چالشهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی منجر شود.
نیاز به سرمایهگذاری در آموزش و اشتغال برای جوانان وجود دارد تا بتوانند از پتانسیلهای خود بهرهبرداری کنند و توجه به سلامت جسمانی و روانی جوانان از جمله مسائل مهم است، به ویژه در زمینه بهداشت باروری. سقط جنین ممکن است به دلایل مختلفی همچون مسائل بهداشتی، اقتصادی، اجتماعی و فردی انجام شود. نگرانیهای مالی و عدم توانایی در مراقبت از فرزندان ممکن است یکی از دلایل اصلی باشد.
قوانین مربوط به سقط جنین در کشورهای مختلف متفاوت است. برخی کشورها سقط جنین را به شکل قانونی و در شرایط خاص مجاز میدانند، در حالی که در برخی دیگر محدودیتهای بیشتری وجود دارد. افزایش آگاهی در مورد حقوق زنان و روشهای پیشگیری از بارداری میتواند به کاهش موارد سقط جنین ناموفق کمک کند و برای مدیریت جوانی جمعیت و سقط جنین، باید سیاستهای منسجم و جامعی ایجاد شود که به بهبود شرایط زندگی جوانان و حقوق زنان کمک کند.
ایجاد فضایی برای گفتوگو در مورد این موضوعات میتواند به افزایش فهم و کاهش استیگما کمک کند که در این راستا ستاد کانون های فرهنگی و هنری مساجد با اجرای طرح«میخواهم زنده بمانم» در مناطق مختلف استان مخصوصا کم برخوردار و محروم گامی موثر در راستای سقط جنین برداشته است.
لطیفه حمیدی، کارشناس آموزش ستاد کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان آذربایجان غربی، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در استان آذربایجان غربی، گفت: فعالیت مساجد در راستای سقط جنین باید متناسب با باورها و نیازهای جامعه باشد و با هدف ارتقاء آگاهی، حمایت و تسهیل شرایط بهتر برای خانوادهها و زنان طراحی شود.
وی افزود: سقط جنین یک تجربه ناگوار است که هر دو شریک زندگی را تحت تأثیر قرار می دهد اما طبعا زنان با عوارض و آسیب های جسمی و روانی شدیدتری در سقط جنین روبه رو هستند.
حمیدی ادامه داد: در این راستا ستاد کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان آذربایجان غربی با همکاری خانه بهداشت اقدام به برگزاری طرح «می خواهم زنده بمانم» در کانون های فرهنگی و هنری مساجد کرده که تا به امروز در شهر های نقده، ارومیه، نوشین شهر و قوشچی برگزار شده و در چالدران و میاندوآب نیز در آینده نزدیک برگزارخواهد شد.
وی افزود: همچنین در این دوره ها حمایت های دولت در راستای جوانی جمعیت به مردم تبیین می شود.
۱۵ کانون مسجدی پیشگام جوانی جمعیت در آذربایجان غربی
وی گفت: کانونهای فرهنگی هنری شهدای قرهباغ، حضرت فاطمه الزهرا (س)، بنات الزینب، حکمت،، نور آل محمد در ارومیه، حضرت فاطمه (س) و شهدای رهال و ائمه اطهار (ع) در خوی، ثقلین، زینب کبری (س)، آل عبا، ذوالفقار و شیخ طوسی در میاندوآب، شهدای اغول بیگ در تکاب و کانون فرهنگی هنری مکتب صادق در نقده، از جمله فعالان این عرصه هستند.
این مسئول بیان کرد: برگزاری کارگاههای آموزشی با عناوین «میخواهم زنده بمانم»، «جامعه جوانتر، زندگی بهتر» و «آسیب طلاق امروز، ناشی از ازدواج غلط دیروز»، ارائه مشاورههای تخصصی در زمینه فرزندآوری و تبیین مسائل مرتبط با جوانی جمعیت، از جمله اقدامات شاخص این کانونها به شمار می رود.
وی افزود: تا به امروز ۵ جلسه برگزار شده و در تلاش هستیم که به ۲۰ کانون برسانیم.
فعالیت مساجد در راستای موضوعات مرتبط با سقط جنین میتواند به چند جنبه مختلف تقسیم شود و این فعالیتها معمولاً بر پایه ارزشهای دینی، اخلاقی، و اجتماعی استوار است و میتواند شامل مواردی از جمله آموزش و آگاهیبخشی باشد و مساجد میتوانند با برگزاری جلسات آموزشی و سخنرانیها، آگاهی جامعه را در مورد مسائل مربوط به باروری، سقط جنین و حقوق زنان افزایش دهند.
ترویج خانوادهمحوری نیز یکی دیگر از عوامل است که آموزشهای دینی درباره اهمیت خانواده و نگهداری از فرزندان میتواند به تقویت نگرشها و تصمیمات مثبت کمک کند و همچنین مساجد میتوانند به عنوان مراکز مشاوره برای افرادی که با تصمیمگیری در مورد بارداری و سقط جنین مواجه هستند عمل کنند و اطلاعات و راهنماییهای لازم را ارائه دهند.
ارائه حمایتهای روانی به زنان و خانوادهها در دورانهای دشوار، میتواند بسیار مفید باشد و مساجد میتوانند برنامههای حمایتی برای خانوادهها و زنان باردار یا تازهزاییده ایجاد کنند تا ضمن تقویت بنیان خانوادهها، فشارهای اقتصادی و اجتماعی کاهش یابد. و همچنین ارائه خدمات بهداشتی، غذایی و مسائل دیگر به خانوادههای در بحران میتواند اثرات مثبت اجتماعی داشته باشد.
مساجد میتوانند محلی برای بحث درباره جنبههای اخلاقی سقط جنین باشند و رویکردهای مذهبی و جامعهشناختی را بررسی کنند. و برقراری ارتباط با نهادهای دیگر، مانند سازمانهای اجتماعی و سلامت، برای تبادل اطلاعات و حمایتهای مختلف.
نظر شما