مسجد «نمازگاه»، نماد پیوند عمیق تاریخی و فرهنگی آلبانی با میراث اسلامی

مسجد «نمازگاه» به عنوان  مسجد جامع شهر «تیرانا» آلبانی، پروژه‌ای در حال ساخت است که پس از تکمیل بزرگ‌ترین مسجد در بالکان خواهد بود.

خبرگزاری شبستان، گروه بین‌الملل: مسجد «نمازگاه» به عنوان  مسجد جامع شهر «تیرانا» آلبانی، پروژه‌ای در حال ساخت است که پس از تکمیل بزرگ‌ترین مسجد در بالکان خواهد بود.

پس از سقوط کمونیسم در آلبانی در سال ۱۹۹۱ میلادی، مسلمان این کشور اغلب از تبعیض شکایت می کردند. در حالی که دو کلیسای جامع (ارتدوکس شرقی و کاتولیک) ساخته شده بود تا سال ۲۰۱۶ مسلمانان در آلبانی هنوز یک مسجد مرکزی نداشتند و مجبور بودند در خیابان‌ها نماز بخوانند.

در سال ۱۹۹۲ میلادی، «سالی بریشا»، رئیس جمهوری وقت آلبانی سنگ بنای اولین مسجدی که قرار بود در نزدیکی میدان نمازگاه نزدیک به پارلمان ساخته شود را گذاشت، اما ساخت آن پس از مخالفت رئیس پارلمات وقت به تعویق افتاد.

در نهایت تصمیم ساخت این مسجد در سال ۲۰۱۰ توسط شهردار وقت تیرانا، ادی راما گرفته شد، اما باز هم آغاز این پروژه به تعویق افتاد.

در سال ۲۰۱۴ «اسکندر بروکاج»، رئیس وقت جامعه مسلمانان آلبانی یک نشست ویژه با «ادی راما»، نخست وزیر این کشور ترتیب داد. این جلسه در سالنی مملو از شخصیت‌های مهم جامعه مسلمانان برگزار شد و آقای نخست وزیر در سخنرانی کوتاهی برنامه خود را برای ساخت مسجد بزرگ «نمازگاه» در «تیرانا» اعلام کرد.

«ادی راما» پس از سخنرانی در این نشست، گفت که کار را تمام کرده و حالا وظیفه جامعه مسلمانان است که با پیگیری‌های خود این مسجد را بسازند و این یک لحظه تعیین کننده برای آغاز پروژه مسجدی بود که قبلا بحث‌های عمومی به شدت در مورد آن شروع شده بود.

در آن زمان «شورای متکلمان»، نهادی مهم در زمینه الهیات اسلامی در آلبانی نیز تشکیل شد و همین شورا هم نقش مهمی در پیشبرد پروژه مسجد جامع نمازگاه ایفا کرده است.

بروکاج نشست ویژه‌ای را در مسجد «رضا پاشا» در «دورس» ترتیب داد که در آن موضوع مالکیت، وضعیت و ساخت مسجد «نمازگاه» به تفصیل مورد بحث قرار گرفت.

او در این نشست تصریح کرد که مسجد نمازگاه نه تنها یک مکان عبادی بلکه محلی برای گفتگوهای فرهنگی و اجتماعی میان شهروندان از هر قشر و موقعیتی خواهد بود و می‌تواند پل ارتباطی مهمی میان پیروان ادیان مختلف در منطقه باشد.

بروکاج همچنین خاطرنشان کرد که معماری مسجد به گونه‌ای طراحی شده است که بتواند توجه گردشگران خارجی را به خود جلب کند و موجب آشنایی آنها با فرهنگ و هنر اسلامی شود.

این مسجد نه تنها نمادی از هویت مذهبی مسلمانان آلبانیایی است، بلکه نشان دهنده پیوند عمیق تاریخی و فرهنگی آلبانی با میراث اسلامی است.

مانند هر پروژه بزرگ، این پروژه هم با چالش‌ها و مناقشاتی از جمله اعتراضات و شکایاتی در مورد تاثیر آن بر معماری شهر و همچنین نگرانی‌هایی در مورد به بازگشت عثمانی به آلبانی مواجه بود. همچنین طراحی مسجد، موقعیت و تاثیر آن بر فضای عمومی مورد بحث گسترده قرار گرفت.

با این حال، چالش‌ها مانع از پیشرفت پروژه نشد و سرمایه گذاری دولت ترکیه نشان داد که با وجود برخی انتقادهای داخلی، این پروژه یک دستاورد بزرگ برای مسلمانان آلبانیایی است.

اهمیت ساخت این مسجد به عنوان گامی رو به جلو برای جامعه مسلمانان آلبانی غیرقابل انکار است.این پروژه اثری دائمی بر ساختار اجتماعی و فرهنگی آلبانی گذاشته و مسجد نمازگاه به عنوان یادگار همزیستی مذهبی و تلاش برای حفظ میراث اسلامی در کشوری که تنوع فرهنگی و مذهبی در آن در طول قرن‎‌ها نقش مهمی داشته است، باقی خواهد ماند.

ساخت مسجد جامع نمازگاه برای تیرانا ضروری تلقی می شود، زیرا تنها هشت مسجد در این شهر وجود دارد که در مقایسه با ۲۸ مسجد در سال ۱۹۶۷ تعداد بسیار کمی است؛ ضمن اینکه مساجد موجود ظرفیت پذیرایی از همه نمازگزاران به ویژه در اعیاد اسلامی را ندارند.

مسجد نمازگاه دارای چهار مناره است که هر کدام ۵۰ متر ارتفاع دارند و گنبد مرکزی آن ۳۰ متر ارتفاع دارد. طبقه اول مسجد شامل یک مرکز فرهنگی و سایر امکانات خواهد بود.

 این مسجد در زمینی به مساحت ۱۰ هزار متر مربع در نزدیکی ساختمان پارلمان آلبانی ساخته می‌شود و ظرفیت پذیرایی از چهار هزار و ۵۰۰ نفر برای اقامه نماز را خواهد داشت.

با وجود اینکه در سال ۲۰۱۵ میلای «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهوری ترکیه برای افتتاح مسجد نمازگاه در تیرانا حضور پیدا کرد، اما این بازدید در حقیقت اقدامی برای تایید و ادامه پروژه به منظور تکمیل آن بود.

به این ترتیب پروژه ساخت مسجد نمازگاه هنوز در حال تکمیل است، اما در عین حال برنامه‌هایی برای پذیرایی از نمازگزاران در موقعیت‌های مهم مانند اعیاد اسلامی دارد.

کد خبر 1784965

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha