خبرگزاری شبستان- اصفهان: بی شک در فرهنگ اسلام، هیچ نهادی به اندازه ی مسجد دارای اهمیت نیست؛ زیرا مسجد از نخستین روزهای ظهور اسلام به عنوان بزرگ ترین و مهم ترین پایگاه اسلام و مکانی برای انجام فرایض دینی، برنامه ریزی در خصوص مسائل اجتماعی، سیاسی و... از جایگاه والایی برخوردار بوده است.
مسجد در گذشته به عنوان خانه مردم، پایگاه امور غذایی، محلی برای رسیدگی به امور شهری، مرکز اطلاع رسانی و پخش اخبار مهم، مکانی برای رفع مشکلات شخصی و اجتماعی، پایگاه نهضت اسلامی علیه حکام جور و ستم و نیز پایگاه تعلیم و تعلم در میان مسلمانان شناخته می شد.
کانون های فرهنگی و هنری مساجد، پایگاه های بسیج مساجد، هیئت امنای مساجد افراد مسن و باتجربه و نمازگزار مساجد روحانیت و مراکز فرهنگی و امام جماعت می توانند بیشترین نقش را در هدایت و ارائه مفاهیم ارزشی و فرهنگ سازی به نسل جدید داشته باشند.
مساجد فعال با جهت دهی فرهنگی به صورت مهم ترین پایگاه فعالیت های دینی در فضای جامعه تأثیر عمیق و ژرف داشته معادلات فرهنگی اطراف خویش را به سوی معنویت تغییر می دهند و این امر در صورتی محقق می شود که مدیران مساجد، خصوصا روحانیون به خوبی از جایگاه معنوی مسجد در مسیر بایسته آن بهره بردهاند.
ذکر این نکته ضروری است که برخی از کارکردهای مثبت مسجد جنبه عبادی دارد. با توجه به تأثیر انکار ناپذیر این عبادات در فرهنگ اجتماعی و تصحیح زیر ساخت های فرهنگی جامعه و آثار مثبت آن به بررسی فعالیت های مسجد جامع محله بابوکان اصفهان پرداخته ایم:
فعالیت های مذهبی و فرهنگی مسجد جامع بابوکان
حجت الاسلام محمد امانی فر، مسئول امور مذهبی و فرهنگی مسجد جامع بابوکان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اصفهان به تشریح فعالیت های انجام شده در مسجد پرداخت و گفت: من از کودکی در محله بابوکان و از همان ابتدا شاهد کمبود مراسم مذهبی در محله بوکان نسبت به محله های دیگر بودم. ظرفیت مردم در برگزاری مراسم مذهبی باعث شد تا فعالیت خود را از مسجد علی بن موسی الرضا(ع) آغاز کنم.
اکنون در این مسجد برای برنامه های مذهبی و حضور جوانان محل در برنامه های مسجد علی بن موسی الرضا(ع) تدارک دیده شد. همانند مکبری، انس با قرآن، تفسیر و روخوانی و تلاوت قرآن کریم.
این فعال فرهنگی وجود برنامه های فرهنگی برای جوانان را امری مهم دانست و بیان کرد: امروزه با توجه به سرمایه گذاری دشمن روی جوانان مهم ترین کار انجام فعالیت های فرهنگی برای آنهاست و ما هم بر همین اساس به جوانان و مسجد پرداختیم.
وی با بیان اینکه اگر ساختمان اعتقادی به وسیله فعالیت فرهنگی برای جوانان مستحکم ساخته شود، همه چیز در کنار آن رشد خواهد کرد، افزود: جوانان این محل رها شده اند. باید همه مجموعه های فرهنگی محله با بوکان یکدل شوند و کاری فرهنگی را با هم انجام دهند.
حجت الاسلام امانی فر ادامه داد: انتقاد من به مجموعه های فرهنگی محله یک دل نبودن آنها با یکدیگر است. این گستگی سبب شده تا یک کار فرهنگی عظیم و خوب صورت نگیرد.
فعالیت چشمگیر پایگاه بسیج خواهران مسجد جامع بابوکان
عصمت شکوهی، مسئول پایگاه بسیج خواهران مسجد جامع بابوکان با اشاره به اینکه زمانی که در محله فعالیت میکردیم سازماندهی مناسبی را نداشتیم، گفت: بعد از تشکیل پایگاه بسیج خواهران مسجد جامع، نهادهایی را که در محله حضور داشتند، به صورت مستقیم پای کار مردم محله آوردیم و هماهنگی و ارتباطات در محله به واسطه ایجاد پایگاه و مسجد شکل گرفت.
وی بیان کرد: پایگاه بسیج در سال ۱۳۸۱ در محله با بوکان احداث شد. پس از تأسیس پایگاه شروع به برگزاری کلاس های قرآن برای همه رده های سنی تا بتوانیم فعالیت بیشتری داشته باشیم.
وی که مسئول پایگاه بسیج خواهران مسجد جامع محله است، افزود: سپس کلاس های ورزشی تکواندو را در شهرک انصار المهدی(عج) برگزار کردیم و حدود ۱۳۰ نفر در این کلاس ورزشی شرکت کردند و چندین نفر از شرکت کنندگان به وسیله این کلاس اکنون مربی این رشته ورزشی هستند.
وی ادامه داد: در طول سال به صورت مداوم حلقه های صالحین را در مسجد برگزار کردیم. هیأت آل یاسین را مخصوص بانوان تشکیل دادیم تا در طی سال به برگزاری مراسم های مذهبی و آموزش معارف اسلامی بپردازند.
شکوهی تصریح کرد: در کنار هیأت آل یاسین، یک قرض الحسنه تشکیل دادیم تا بانوان حاضر در هیأت به کمک آن بتوانند مشکلات اقتصادی خود را نیز حل کنند.
وی در ادامه به فعالیت های جهادی در این مسجد اشاره کرد و افزود: از جمله فعالیت های جهادی می توان به تهیه بسته های معیشتی برای نیازمندان محله، دوخت ماسک و ضد عفونی کردن محل در دوران بیماری کرونا و... اشاره کرد.
شکوهی تأکید کرد: در زمان انتخابات برای اهالی محل جلسات تبیین و روشنگری برگزار کردیم تا مردم با آگاهی شخص منتخب خود را انتخاب کنند. برای دوره ابتدایی طرح شهید حسین فهمیده و برای دوره دبیرستان طرح شهید بهنام محمدی داریم در این طرح مربیان را به مدارس دوره ابتدایی و دبیرستان محل در کنار مربیان پرورشی و مدیران مدرسه به برگزاری برنامه های فرهنگی برای دانش آموزان می پردازند.
وی اضافه کرد: جلسات مشاوره نسبت به مشکلات جامعه با موضوعات مختلف برای بانوان در مدارس و پایگاه برگزار کردیم.
به گفته او در پایگاه یک مرکز نیکوکاری وجود دارد که در زمان های مختلف به اهالی محله با بوکان کمک می کند به عنوان مثال در مهرماه برای دانش آموزانی که توانایی مالی نداشتند لوازم التحریر و اقلام درسی تهیه شد.
این فعال بسیجی نبود مکان مناسب برای پایگاه را مانعی برای فعالیت بهتر دانست و گفت: پایگاه بسیج وسعت کمی دارد. مکان پایگاه خواهران و برادران مشترک است. این دو عامل سبب شده تا برخی از فعالیت های مورد نظر خود را نتوانیم عملی کنیم و امیدوارم یک مکان مناسب به ما داده شود تا به اهداف بالاتری دست پیدا کنیم.
نظر شما