به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، دامنه تغییرات و پیچیدگی اوضاع اجتماعی جامعه تنها مختص یک حوزه نبوده و عرصه های فرهنگی از جمله مسجد و دین و اندیشه نیز از آن تاثیر گرفته اند به همین خاطر برنامه ریزی برای روزآمدی و تغییرات لازم است.
مدیریت گذشته با سبقه بیش از دو دهه، دیگر در عصر امروز قادر به رفع نیازها و رسیدگی به دغدغه های جامعه را ندارد از این رو باید با نگاه متفاوتی به این مسئله نگاه کنیم.
مساجد در گذشته با مدل متفاوت خود مدیریت و راهبری می شدند و نسل قدیم هم از آن بهره می گرفتند اما آنچه امروز به آن نیاز دارد تغییرات جدی متناسب با نیاز نسل فعلی است که دامنه اطلاعات افزایش یافته و از طرفی دغدغه ها نیز فرق کرده است.
مدیریت مساجد با رویکرد امروز باید نیازها و دغدغه ها را نیز در نظر بگیرد و از طرفی با مبنای دین و شرع همسو کند تا ضمن رعایت اصول شرعی به روزآمدی نیز برسد.
بازآفرینی در رویدادهای مساجد نیازمند تقویت نقش کانون های فرهنگی و هنری است و در مرتبه دوم این مراکز باید فعالیت های خود را نیز روزآمد کند و متناسب با نیازهای جدید عرضه خدمات داشته باشند.
مطالعه و پژوهش در سطح ملی و محلی برای تصمیم سازی و برنامه ریزی لازم بوده تا اینکه بتوانیم با تغییرات جامعه خدمت متفاوت هم ارائه کرد اگر چه بسیاری از دغدغهها ناشناخته میماند اما نباید از این موضوع غفلت کرد.
مشارکت بخشی به نسل جدید و تنوع سلیقهها میتواند میزان مشارکت و همکاری را افزایش داده و از طرفی دادههای جدیدی را هم برای فعالیت متناسب با امروز جامعه به دست متولیان امر برساند.
ناشناختگی، معضلی برای تصمیم سازی
نوآوری، به روز رسانی و عرضه خدمات فرهنگی جدید نیاز به شناخت، درک و بررسیهای تحقیقاتی و میدانی است که در این عرصه باید به آن پرداخت و مدیران مسئول و تیم اجرایی آن را عملیاتی کنند.
کارشناس فرهنگی و نویسنده کتاب، با اشاره به اینکه شناخت از اهمیت خاصی برخوردار است، گفت: ناشناختگی و عدم درک صحیح از نیازها باعث شده مراکز فرهنگی متناسب با شرایط روز حرکت نکنند.
صادق صالحی با بیان اینکه باید در حوزه فرهنگی وقت صرف کرد، افزود: اختصاص زمان برای برنامه ریزی، مطالعه و شناخت و سپس اجرای برنامه به کیفیت کار کمک کرده و در جذب افراد هم موثر است.
وی ادامه داد: بچه های مسجد به چنین رویکردی نیاز دارند تا برنامه های خود را متناسب با نیازهای نسل جدید عرضه کنند و جذابیت و نوآوری داشته باشند.
به اعتقاد این کارشناس فرهنگی، همسوسازی خانواده ها و نهادهای فرهنگی در کنار همدیگر به جذب افراد و ایجاد همگرایی کمک کرده و تاثیر تشکل فرهنگی مثل کانون مسجد را افزایش می دهد.
ابزارهای فرهنگی و هنری برای ایجاد جذابیت در مساجد
آنچه می توانند خدمات امروز و گذشته را متناسب با روح و ماهیت مسجد متفاوت ساز نوع بهره برداری از ابزارها است و اگر نگاهی به تغییر ظرفیت ها و تغییرات جامعه بیندازیم امروز ابزارهای هنری و شگفتی های دیجیتال توانسته در همه عرصه ها جذابیت ایجاد کند.
بهره گیری از هنرهای نمایشی، سرود، طراحی، هنرهای تجسمی، تولیدات دیجیتال و فضای مجازی در عرضه خدمات فرهنگی و همچنین جذب افراد به مساجد نوعی تغییر ابزارها برای هدف مشخص محسوب خواهد شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان هنر را ابزاری برای ماندگاری مفاهیم دانست و تصریح کرد: بیان مطالب با زبان هنر نفوذ کلام را بالا برده و بر عمق آن می افزاید.
سید مهدی سیدین نیا ادامه داد: هنر زبان ماندگار بوده و در مراکز فرهنگی چنین ابزاری راهگشای ماندگاری مطلب است.
وی با بیان اینکه بچه های مسجد با استفاده از ابزارهای فرهنگی و هنری جدید می توانند رسالت خود را توسعه بدهند، خاطرنشان کرد: نوآوری و ارائه خدمات جدید در همین راستای صورت می پذیرد.
رونق مساجد با ارائه خدمات و احیا کارکردها
معاون سازماندهی و شبکهسازی ستاد کانونهای مساجد کشور با بیان اینکه ارائه خدمات جدید و فعالیت های مورد نیاز جامعه برای تقویت عملکرد این مراکز نیاز است، اظهارداشت: بچههای مسجد باید با شناخت دغدغه های روز جامعه و محلههای خود طرح های ملی را بومی سازی کرده و به حل مشکل کمک کنند.
محمدتقی محمدیان با بیان اینکه این اقدام مستلزم نیازسنجی و شناخت فرصت در هر محله است، افزود: فعالیتهای جدید و به روز گاهی فرصتهای درآمدی نیز برای بچههای مسجد و کانون نیز خلق میکنند.
وی ادامه داد: در ستاد هماهنگی کانون های مساجد کشور هم طرح های جدید پیشنهاد و اجرایی شده که از جمله آن طرح اوقات فراغت تابستان، کانون های تخصصی بانوان و کرسی های تلاوت است که توانسته هر کدام فرصت جدید خلق کند.
نظر شما