کارکرد اجتماعی مسجد را از مراسم ترحیم فراتر ببریم

حجت‌الاسلام دیرباز با بیان اینکه اگر کانون فرهنگی هنری، مسجد و پایگاه بسیج هم‌افزایی و تقسیم کاری داشته باشند، مسجد رونق می‌گیرد، گفت: احیای کارکردهای مساجد می تواند بسیاری از مشکلات مردم در محلات را حل کند.

حجت الاسلام عسگر دیرباز در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان  در مورد نقش کانون‌های فرهنگی هنری مساجد در تربیت نسل جوان و نوجوان، اظهار کرد: در دین مقدس اسلام مسجد یک پایگاه اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی است و ابعاد متعددی دارد که اگر ابعاد آن احیا شود بسیار در حل مشکلات موثر خواهد بود همانگونه که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مساجد در دوران جنگ تحمیلی در برخی ابعاد به خوبی توانستند نقش آفرینی کنند.

نماینده مردم آذربایجان غربی در خبرگان رهبری با اشاره به کارکرد کانون های فرهنگی هنری مساجد، افزود: این کانون ها بعد مردمی و عاطفی و هنری را که تا اندازه‌ای در مساجد قبلا مغفول مانده بود،  احیا کردند و برنامه های فرهنگی و هنری در مسجد برای بانوان، مردان، کودکان، نوجوانان و جوانان به حضور معنادار و اثربخش اقشار مختلف مردم کمک کرد.

وی گفت: اگر کارنامه کانون های فرهنگی و هنری را بررسی کنیم، می بینیم که این کانون ها کارنامه های درخشانی در بسیاری از استان‌ها دارند و دو عامل در این زمینه موثر است که ابتدا انگیزه الهی و معنوی که مدیران و دبیران کانون ها داشتند و دیگری نفس برنامه های هنری و فرهنگی می تواند جاذبه خوبی برای اقشار مختلف مردم داشته باشد که رهبر معظم انقلاب نیز تاکید زیادی در احیا ابعاد مختلف مساجد و برنامه های فرهنگی داشتند.

احیا کارکردهای فراموش شده مسجد با همکاری بسیج، کانون ها و مسجد

حجت الاسلام دیرباز در مورد کارکردهای فراموش شده مسجد، ابراز کرد: در حال حاضر مساجد به شکل هیات امنایی و توسط خوده مردم اداره می شوند و برخی مساجد برای انتخاب هیات امنا از اهالی محله، انتخابات برگزار می کنند و هیات امنا تعیین می شود، البته ائمه جماعات در این زمینه موثر هستند. در بسیاری از مساجد در کنار کانون های فرهنگی هنری، بسیج هم فعالیت می کند که بعد از جنگ تحمیلی این نهاد در مساجد تثبیت شد و مساجد کانون اعزام رزمندگان به جبهه ها بودند و پس از فراز و نشیب هایی اکنون بسیاری از مساجد کانون و بسیج را توأمان دارند.

وی با بیان اینکه اگر این سه (کانون فرهنگی هنری، مسجد و پایگاه بسیج) هم‌افزایی و تقسیم کاری داشته باشند مسجد رونق می گیرد، گفت: این سه نهاد می توانند به طور عمده در امور یکدیگر دخالت نکنند؛ اما در برنامه های کلان می توانند همکاری داشته و هر یک قله ای را در نظر بگیرند و هرکدام از مسیری به قله برسند و هدفشان نیز جذب اهالی محله به مسجد باشد. 

برگزاری مراسم جشن و عروسی در مساجد در چهارچوب شرعی

عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: برگزاری مراسم عقد و ازدواج در مسجد در رونق مساجد مفید و موثر است اما ما صرفا مراسم ترحیم را در مسجد برگزار می کنیم و چه اشکالی دارد که حداقل بخشی از مراسم ازدواج نیز با حفظ حدود و چهارچوب شرعی در مساجد برگزار شود.

وی با اشاره به مشکلات برخی محلات در حوزه امنیت، سرقت و بیماری برخی افراد و ناتوانی آنها در تامین هزینه های درمانی، گفت: جامعه‌ ما به سمت پیری جمعیت در حال حرکت است و افراد سالمندی که در محلات هستند و بعاض تنها زندگی می کنند به کمک اهالی نیاز دارند که این اعلام نیاز و تلاش برای رفع آن می تواند در فضای مسجد رخ دهد.

حجت الاسلام دیرباز تأکید کرد: علاوه بر این خوب است پیش‌نمازی از مسجد در مدارس محله حضور داشته باشد و حتی گاهی دانش آموزان و معلمان و مدیران برای خواندن نماز به مسجد بیایند و یا اهالی مسجد به مدرسه بروند و موجب احیای نقش های مساجد شوند.

احیای کارکرد مساجد راه حل مشکلات محلات

وی ادامه داد: احیای کارکردهای مساجد می تواند بسیاری از مشکلات مردم در محلات را حل کند و از اینکه فقط درب مساجد همیشه بسته باشد و در هنگام نماز باز شود، خوداری کند و یا از برخورد تند خادم مسجد با جوان و نوجوان خوداری کنند و مساجد کانونی شود برای انواع فعالیت های سالم اثربخش؛ حتی برخی افراد در مساجد می توانند به لحاظ درسی به دانش آموزان و دانشجویان کمک کنند. زنان خانه دار نیز می توانند برنامه هایی برای حوزه های فرهنگی و هنری خودشان داشته باشند که هم جنبه هنری، اجتماعی و حتی درآمدزایی داشته باشد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: بعد سیاسی مسجد نیز از ابعاد مهم دیگر است تا در عرصه هایی مثل انتخابات نسبت به مسائل کشور و انقلاب حساس باشند و در بسیج عمومی و افزایش مشارکت اجتماعی نقش‌آفرین باشند.

کد خبر 1785459

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha