به گزارش خبرنگار گروه زنان و خانواده خبرگزاری شبستان، عبدالرضا عباس پور، سرپرست معاونت بهداشت و درمان بنیاد شهید و امور ایثارگران در همایش تحکیم خانواده و تکریم از همسران جانبازان اعصاب و روان که امروز (دوشنبه، ۲۳ مهرماه) در بنیاد شهید گفت: در چندسال گذشته این مرکز به نوعی فعالیت خود را از دست داده بود و در دوره ریاست جدید بنیاد این بخش دوباره احیاء شد؛ نیازهای درمانی جانبازان اعصاب و روان با سایر افراد متفاوت است و جا دارد از احیای این اداره در بنیاد تقدیر کنیم. با برنامه ریزی های انجام شده آموزشهایی برای پزشکان اعصاب و روان برنامه پایش در درمان سطح اول، آموزش خانواده و فرزندان ایثارگر و همیار ایثارگران باید انجام شود و این برنامه ها و آموزشها با پزشکان مجرب به خانواده ها ارائه شود.
۲۳۰ هزار جانباز اعصاب و روان
وی افزود: در شرایط کنونی از ۵۶۰ هزار جانباز، ۲۳۰ هزار نفر از آنها درصدهای متفاوتی از اعصاب و روان را دارند و قریب به ۳۰ هزار نفر درصدهای صرف اعصاب و روان هستند و قریب به ۷۶ درصد درجه شدید اعصاب و روان هستند. بیمارستان های اعصاب و روان بنیاد شهید از لحاط تخت روان پزشکی در وضعیت خوبی قرار دارد؛ در نُرم کشور به ازای ۱۰۰ هزار نفر ۱۲ تخت داریم اما ما نسبت به نُرم کشور باید تخت های بیشتر داشته باشیم و قریب به ۴۰ تخت روان پزشکی برای جانبازان اعصاب و روان تعریف کنیم.
عباسپور اظهار کرد: در حال حاضر ۱۰ بیمارستان اعصاب و روان خدمات بنیاد شهید را ارائه می دهند، در درمان بیماران اعصاب و روان فقط نمی توان از خدمات کشوری استفاده کرد به همین دلیل بنیاد بیمارستان های خود را گسترش می دهد که بتواند خدمات تخصصی ارائه دهد. در حال حاضر ۸۸ متخصص و ۳۳۵ پرستار در این مراکز بیمارستانی خدمت می کنند. با توجه به نیازهای بنیاد حتما باید تخت های بیمارستانی و پرستاران افزایش یابد و تعداد پرستاران به ۱۰۰ نفر برسد.
وی ادامه داد: بیمارستان های بنیاد همیشه در درجه اول بودند و در سال قبل با توجه به برخی مشکلات ۲ بیمارستان به درجه ۲ کاهش یافتند که سعی ما این است سطح بیمارستانها را افزایش دهیم.
خدمات بنیاد شهید به جانبازان اعصاب و روان تنها ۱۰ درصد خدمات همسران آنهاست
عباسپور با اشاره به تعریف چرخه سلامت روان برای جانبازان گفت: جانبازانی که صرف اعصاب و روان هستند نمی توانند از خدمات بالاتر استفاده کنند برنامه ما این است که ۸ مرکز روزانه اعصاب و روان را راه اندازی کنیم. تمام خدماتی که بنیاد برای جانبازان اعصاب روان انجام می دهد تنها ۱۰ درصد از خدمات همسران و خانوادههای آنهاست. در موضوع اردویی تفریحی برای نشاط خانواده ها امیدواریم با حوزه درمان روان بتوانیم سلامت این گروه ایثارگران را التیام و مشکلات خانوادههای آنها را کم کنیم.
عباسپور هدف این همایش را قدرشناسی از خانواده های جانبازان اعصاب و روان و همدردی با آنها عنوان کرد و گفت: برای تامین خدمات دندان پزشکی جانبازان اعصاب و روان منوط به تامین اعتبار و بودجه جداگانه هستیم که باید در بودجه ۱۴۰۴ تامین اعتبار شود ما تمام تلاش خود را بکار بسته ایم تا خدمات و تسهیلات درمانی به جانبازان ۵ درصد با ۷۰ تفاوتی نداشته باشد.
پیگیری پرونده سلامت بهداشت روانی جانبازان اعصاب و روان در دفتر مددکاری
بزرگی مدیر کل مرکز مددکاری و مشاوره بنیاد شهید در ادامه این همایش اظهار کرد: تبعات جنگ همیشه ناخوشایند است و امروز جانبازان اعصاب و روان با چند چالش مواجه هستند، ادره کل مددکاری و مشاوره از بازوان مرکز بهداشت و درمان محسوب می شود. در حال حاضر ۱۱۰ مرکز در کل کشور داریم که روانشناسان و متخصصان در این مراکز فعالیت می کننند و برنامه های مددکاری و مشاوره در استانها نیز در حال اجراست و در این برنامه ها، آموزشها تاب آوری خانواده ها، مواجه با مشکلات به خانواده های آنها ارائه می شود.
بزرگی خطاب به همسران جانبازان اعصاب و روان ادامه داد: پرونده سلامت بهداشت روانی جانبازان اعصاب و روان در دفتر مددکاری پیگیری می کنیم، می دانیم خانوادههای جانبازان اعصاب و روان با چه مشکلاتی مواجه هستند اما تلاش براین است که بتوانیم مشکلات شما را کمتر کنیم.
مشکلات جانبازان اعصاب و روان از زبان یک روانپزشک
دکتر رادفر، عضو هیات علمی دانشگاه و روانپزشک نیز در ادامه این همایش گفت: جانبازان در راه دفاع از کشور متحمل آسیب های روحی و روانی جدی هستند و جانبازان جسمی از قطع عضو و یا اعصاب و روان و یا هر دو مشکل را دارند. مشکلات اعصاب روان جانبازان بر روی کیفیت زندگی و حتی ارتباطات اجتماعی آنها موثر است. مشکلات آنها عبارتند از استرس بعد از حادثه، افسردگی و اضطراب، بیخوابی، عصبانیت و علائم جسمی و یا پرخاشگری که بر روی روابط پدر و فرزندی و یا زناشویی آنها نیز موثر است و حتی فرزندان این عزیزان نیز گاها با مشکلات اعصاب و روان دست و پنجه نرم می کنند.
این روانشناس خاطرنشان کرد: احساس انزوا و عدم پذیرش اجتماعی جانبازان اعصاب و وروان بر روی نقش های آنها در اجتماع اثرگذار است و چالش های آنها به قدری است برخی جانبازان تا سالیان درازی در بیمارستان هستند و هر بار که منزل می روند دوباره با چالش های عدم پذیرش گاها از سوی خانواده های خود نیز مواجه می شوند، شما خانواده ها نقش مراقبت، همسری، و والدین دارید که ممکن است هریک از این نقش ها باری بردوش شما همسران باشد.
وی ادامه داد: تمام این شرایط روی سلامت شما اثر داشته و موجب فرسایش سلامت شما می شود، زنان علاوه بر نقش خانه داری، نقش پرستاری را نیز ایفا کنند و از نطر مالی نیز دچار مشکلاتی هستند. همسرانِ جانبازانِ اعصاب و روان مرکز تعادل و جبران کمبودهای عاطفی همسران و ایجاد تعادل در خانواده هستند.
بنابراین گزارش در پایان این همایش برخی از همسرا ن جانبازان اعصاب و روان مسائل و مشکلات خود را بیان کردند از مشکلات مطرح شده خانواده های جانبازان اعصاب روان؛ عدم پوشش بیمه درمان، درصد جانبازی پایین، معیشت خانواده ها، مشکل دندانپزشکی، مشکلات اعصاب و روان فرزندان، افزایش کمک ودیعه مسکن و... و. است.
نظر شما