پژوهشگر عرصه تعلیم و تربیت اسلامی در گفت و گو با شبستان

علل و عوامل رحلت شهادت گونه حضرت معصومه سلام الله

جایگاه تربیتی حضرت معصومه سلام الله علیها برای دختران و مادران امروز
علل و عوامل رحلت شهادت گونه حضرت معصومه سلام الله

در تاریخ اسلام دو بانو به نشان تربیتی "فداها ابوها" مشرف و مزین  شده اند که حضرت معصومه بعد گذراندن مراحل تربیت از جنس پیوستگی دین و زندگی در خانواده وحی و با آموزه های حیات طیبه بعد از حضرت فاطمه الزهرا سلام علیها به این مقام مشرف گردیدند که توانستند اشک شوق انسان کامل را به رخ خورشید بکشانند و حقوق حقیقی زن را برای بشریت تبیین کنند و از تحقیر بانوان در جامعه بشری پیشگیری کنند.

خبرگزاری شبستان؛ گروه زن و خانواده: یکی از مهم‌ترین عوامل رحلت و به احتمال قوی حضرت معصومه، مقاومت در برابر منافع یهودیان و محروم کردن آنان در بازار عراق بود. چرا که تاریخ عراق حضور یهودیان در این کشور را چنان گواهی می دهد که آنان در امر اقتصاد ورود خاص و هدفمندی داشتند.  از این رو بازار عراق به طوری کلی در اختیار یهودیان قرار داشت و یهودیان با در دست داشتن مدیریت بازار و حفظ منافع خودشان مانع از اجرای احکام اقتصاد اسلامی می شدند. در این شرایط حضرت معصومه (س) شخصی به نام یونس بن عبدالرحمن از یاران امام هفتم را دعوت کرد تا شرایطی را فراهم کند که بازار مسلمانان را خود مسلمانان اداره کنند. این دوراندیشی و حرکت راهبردی احتمالا سبب کینه یهودیان شد و بدین منظور قصد جان آن حضرت را کردند که در نهایت منجر به مسموم کردن حضرت توسط عوامل آنها در ساوه شد.  در منابع تاریخی از بیماری به عنوان علت درگذشت فاطمه معصومه یاد شده ولی در علت این بیماری اختلاف است. مثلا جعفر مرتضی عاملی علت بیماری فاطمه معصومه و تغییر حرکت کاروان به سمت قم را، مسمومیت بر اثر زهر دانسته‌ اما شیوه مسمومیت را هجوم عباسیان به کاروان بیان می‌کند. گای لسترنج در کتاب جغرافیای تاریخی سرزمین‌های خلافت شرقی به مسمومیت فاطمه معصومه اشاره دارد ولی محل مسمومیت را شهر قم می‌داند. برخی از محققان نیز معتقدند که حضرت معصومه (س) در ساوه، مسموم شده و سپس با حالت بیماری وارد قم شد و پس از مدت کوتاهی به شهادت رسید. مثلا  محمد محمدی اشتهاردی می‌نویسد «مطابق نقل بعضی مسموم نمودن حضرت توسط زنی در ساوه انجام شد». برخی نیز گفته‌اند «وقتی حضرت معصومه بدن‌های پاره پاره برادران و برادرزادگان خویش را که ۲۳ نفر بودند را دید، به شدت غمگین گشت و در اثر آن بیمار شد». خبرنگار گروه زن و خانواده خبرگزاری شبستان به همین مناسب به گفت و گو با حجت الاسلام و المسلمین «حسین درودی»، محقق و پژوهشگر عرصه تعلیم و تربیت اسلامی پرداخته است که در ادامه می خوانید: 

رحلت شهادت گونه حضرت معصومه سلام الله شامل چه علل و عواملی بود؟

 یکی از مهم ترین عوامل و با احتمال قوی رحلت حضرت معصومه مقاومت در برابر منافع یهودیان و محروم کردن آنان در بازار عراق بود چراکه تاریخ عراق حضور یهودیان در این کشور را چنان گواهی می دهد که آنان در امر اقتصاد ورود خاص و هدفمندی داشتند؛ از همین رو  بازار عراق به طوری کلی در اختیار یهودیان قرار گرفته بود و یهودیان با در دست داشتن مدیریت بازار مانع از اجرای احکام اقتصاد اسلامی می شدند در این شرایط حضرت معصومه سلام الله علیها، یونس بن عبدالرحمن را دعوت کردند تا شرایطی را فراهم کند که بازار مسلمانان را خود مسلمانان اداره کنند؛ این دور اندیشی و حرکت راهبردی سبب کینه یهودیان گردید و بدین منظور قصد جان حضرت معصومه سلام الله کردند که در نهایت منجر به مسموم کردن حضرت توسط عوامل آنها در ساوه گردید.

سند دوازده امامی بودن شیعیان

زیارت نامه حضرت معصومه که توسط امام معصوم حضرت علی بن موسی الرضا نگارش شده است با اینکه ۳ امام معصوم هنوز پا در عرصه گیتی نداشتند و لکن در زیارتنامه حضرت به آنها پرداخته شده است به وِیژه ادبیات پیرامون امام دوازدهم عجل الله

 مقام و موقعیت تربیتی حضرت معصومه (س) در مدارس و دانشگاهها به ویژه دختران چگونه می تواند انگیزه سازی کند؟

این مهم که پیشگویی در اسلام به واسطه با علم امامت فقط میسور است نه حدس و گمان های بشری لذا بشارت مقام و موقعیت تربیتی و برگزیدگی حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها در قبل و بعد از تولد حضرتش؛ توسط امامانی مانند امام صادق و امام کاظم و امام رضا و امام جواد علیهم السلام به گونه ای بوده است که به کثیری از شبهات متکثر دین شناختی و انسان شناسی در میان جوانان امروز را پاسخگو بوده است؛ چراکه حضرت معصومه با تشرف به مقام دومین نشان تربیتی (فداها ابوها) بعد از حضرت زهرای اطهرسلام الله علیها؛ مرکزی را در قم سکانداری می کنند که بیش از صد کشور جهان بر سر سفره اندیشه ورزی و علم اندوزی رشته های متنوع علوم اسلامی و انسانی دل و جان خود را آرامش و آرایش فطری می دهند؛ البته این برکات نورانی و آسمانی تراوشاتی از مدینه النبی و نجف اشرف است که بستر آن در قم مقدسه در اراده الهی واقع گردیده است که بعد از هزار و اندی سال هیچ مرقدی به اندازه "عش آل محمد" در قم آوازه بین المللی در نشر معارف اسلامی و انسانی تا این اندازه نداشته است.  

چگونه حضرت معصومه علیها السلام به مقام و نشان درخشان فداها ابوها مشرف شدند؟

در تاریخ اسلام دو بانو به نشان تربیتی (فداها ابوها) مشرف و مزین  شده اند که حضرت معصومه بعد گذراندن مراحل تربیت از جنس پیوستگی دین و زندگی در خانواده وحی و با آموزه های حیات طیبه بعد از حضرت فاطمه الزهرا سلام علیها به این مقام مشرف گردیدند که توانستند اشک شوق انسان کامل را به رخ خورشید بکشانند و حقوق حقیقی زن را برای بشریت تبیین کنند و از تحقیر بانوان در جامعه بشری پیشگیری کنند"در زمان حیات مبارک امام موسی بن جعفر(علیه السلام) پدر گرامی حضرت معصومه سلام الله علیها جمعی از علاقمندان و یاران حضرت که در بیرون از مدینه زندگی می کردند برای زیارت و عرض ادب و طرح سوالات خود به مدینه می آیند و به خانه حضرت مشرف می شوند. در را که می زنند حضرت معصومه(سلام الله علیها) پشت در می آیند و به آن شیعیان می گویند و خبر می دهند که پدر در خانه نیست. آن شیعیان عرض می کنند ما از بیرون مدینه برای زیارت امام (علیه السلام) و طرح سوال خدمت شان رسیده ایم. این جاست که حضرت معصومه (سلام الله علیها) می گویند من سوالات را ببینیم و بعد هم می فرماید فردا بیایید و جواب سوالات را بگیرید. آن ها یک شب در مدینه سر می کنند و فردا می آیند در خانه امام در حالی که هنوز امام به خانه برنگشته بودند اما پاسخ سوالات از سوی حضرت معصومه (سلام الله علیها) داده می شود. آن ها جواب سؤالات را می گیرند و در راه رفتن به سمت خانه هایشان امام موسی کاظم(علیه السلام) را در راه زیارت می کنند و قاعدتا از دیدار امام خوشحال می شوند. آن وقت ماجرا را برای امام بازگو می کنند، امام سوالات را به همراه پاسخ آن ها می گیرند و مطالعه می کنند و می بینند که حضرت معصومه(سلام الله علیها) تا چه اندازه زیبا و دقیق جواب سوالات را داده اند. آن وقت است که چشمان امام پر از اشک می شود و سه بار پشت سر هم تکرار می کنند: "فداها ابوها فداها ابوها فداها ابوها". یعنی همان جمله ای که حضرت پیامبر (صلی الله علیه و آله) در حق حضرت فاطمه سلام الله علیها فرموده بودند"( محمد محمدی اشتهاردی، حضرت معصومه فاطمه دوم، ص ۱۳۳)

بانوان چگونه می توانند از جایگاه تربیتی حضرت معصومه سلام الله علیها الگو گیری کند؟

حضرت معصومه اکنون در قم بیش از نیمی از جهان بلکه بیشتر؛ از سفره طهارت روحی ایشان بهرمند هستند که دانش طلبان آن علوم اسلامی ناب را مانند زنبور عسل می ترواند و آن علوم شامل انسان شناسی؛ خداشناسی؛ پیامبر شناسی؛ امام شناسی؛ تاریخ شناسی؛ جامعه شناسی؛ سیاست شناسی؛ تمدن شناسی؛ حقوق شناختی و ... می باشد؛ اگر برنامه درسی در مدارس و مراکز آموزشی با رویکرد تربیت محور سیاست گذری گردد همچنانکه در سبک زندگی حضرت معصومه تربیت و تزکیه مقدمه آموزش برنامه ریزی شده بود چراکه اشک بر دیدگان انسان کامل یعنی حضرت موسی بن جعفر علیه السلام به واسطه دانش فرزندش نبود بلکه به سبب آشنایی به علم توحید و انسان شناسی بر آمده از خداشناسی تلقی می گردید از این رو دانش آموزان و دانشجویان ما نیاز به کتب و متون و نیز معلمان و اساتیدی دارند که این سبک تربیتی را درک کرده و در اختیار مطالبه فطرت جوانان قرار بدهند.

حضرت معصومه سلام الله علیها چه پیام هایی را برای دختران و بانوان امروز جامعه دارد؟  

 تربیت انسان در اسلام جنسیت بردار نیست بلکه طهارت بردار است. انسان شناسی در هیچ مکتب و مذهب جهانی به مانند اسلام مقام زن را مرجع تربیتی انسان مانند حضرت معصومه قرار نداده است. تعریف سبک زندگی طیبه حضرت معصومه برای دخترانی که موفق به ازدواج نشده اند جبران کننده ناکامی آنان می تواند باشد.    شیطان از دخترانی که از سبک زندگی حضرت معصومه پیروی می کنند مأیوس و ناامید است چراکه آنها در سیاست ورزی از طریق فرشتگان الهی حمایت و هدایت می شوند. دختران پیرو حضرت معصومه نیاز به پدران و مادرانی از جنس خانواده حضرت موسی جعفر دارند. دختران با قلب توحیدی می توانند اشک شوق الهی پدران خویش را بر گونه های آنان جاری کرده و مقام خلیفه اللهی را بچشند. دختران پاکیزه دل و به دور از نفس پرستی مانند حضرت معصومه قادرند افسردگی در خانه و جامعه را به شامادنی و نشاط ماندگار مبدل می کنند. .

دختران مکتب مقاومت حضرت معصومه در برابر زرق و برق دنیا قد خم نمی کنند. دختران با پیروی از آموزه های وحی مانند حضرت معصومه می توانند ناشر معارف مکتب انبیاء و اولیای الهی باشند. حضرت معصومه با اخذ تأییدیه طهارت قلبی خود از امام معصوم مکتب علمی قم را پایه گذار شده اند. حضرت معصومه مقام تمام ماداران انبیاء واولیای الهی و نیز دختران آنان را؛ به جهان بشریت به دور از تبعیض و تحریف حفاظت و حمایت کرده است. سبک زندگی حضرت معصومه مقدمه ساز حکومت عدل مهدوی و مشتاقان آن است.

کد خبر 1785800

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha