خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: دکتر حامد ابوالعز، نویسنده فلسطینی و پژوهشگر سیاست عمومی و فلسفه سیاسی در گزارشی در «رأی الیوم» نوشت: در سالهای اخیر، مسلمانان در اروپا و آمریکا با موج فزایندهای از نژادپرستی و تبعیض مواجه شدهاند که در تمام جنبههای زندگی آنها نفوذ کرده است.
این افزایش هشداردهنده اسلام هراسی بسیاری از مسلمانان را از حقوق اولیه انسانی و مدنی خود محروم کرده است و منجر به بی عدالتیهای سیستماتیک در آموزش، مسکن، اشتغال و زندگی عمومی آنان شده است.
نظرسنجی اخیر توسط آژانس حقوق اساسی اتحادیه اروپا، وسعت این مشکل را نشان میدهد و تقریباً نیمی از شرکتکنندگان مسلمان تجربیات شخصی تبعیض نژادی را گزارش کردهاند و جوامع مسلمان در ایالات متحده آمریکا نیز با درگیری های مشابهی روبرو هستند که به دلیل جو سیاسی خصمانه منتهی به انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ تشدید شده است.
در همین راستا، اعراب و مسلمانان فراخوانی قوی و متحد برای شرکت در یک گردهمایی بزرگ در میشیگان و برخی ایالت های دیگر صادر کردهاند تا پیام کوتاهی ارسال کنند: یا آتش بس در غزه یا مسلمانان و اعراب در آمریکا انتخابات ریاست جمهوری را برای همیشه تحریم خواهند کرد.
با افزایش این نارضایتیها، جوامع مسلمان در غرب دیگر راضی به منفعل ماندن نیستند. در عوض، آنها با هم متحد می شوند و از صداها و نفوذ جمعی خود برای تغییر استفاده میکنند. اکنون جای سؤال اینجاست آیا این صداها شنیده خواهند شد و جوامع غربی، به ویژه ایالات متحده آمریکا، به این درخواست روزافزون برای عدالت در غزه چه پاسخی خواهند داد؟
نتایج این نظرسنجی تصویر تیرهای از زندگی مسلمانان در اروپا را نشان میدهد که خود را در حاشیه میبینند. تبعیضی که آنها با آن روبرو هستند در خلاء وجود ندارد، بلکه در ابعاد مختلف زندگی روزمره گسترش یافته است.
کودکان مسلمان صرفاً به دلیل هویت خود در مدارس مورد آزار و اذیت قرار میگیرند، واقعیتی که نه تنها بر تجربه تحصیلی آنها تأثیر میگذارد، بلکه به رفاه روحی و روانی آنها نیز آسیب میرساند. فراتر از حیاط مدرسه، مسلمانان در اروپا با موانع قابل توجهی برای اشتغال روبرو هستند، به طوری که استخدام تعصب و تبعیض در محل کار به جای استثناء تبدیل به یک هنجار شده است. حتی حق اولیه مسکن نیز در معرض تهدید است، زیرا بسیاری از مسلمانان به دلیل هویت قومی یا مذهبی خود برای اجاره یا خرید مسکن با مشکل مواجه هستند.
آنچه به ویژه ناامیدکننده است این است که این تجارب تبعیض نادر نیستند. این امر در بافت اجتماعی بسیاری از کشورهای اروپایی ریشه دوانده است و منجر به تقویت خصومت علیه مسلمانان شده است. اگرچه این نتایج به خودی خود نگرانکننده هستند، اما با توجه به احساسات فزاینده ضد مسلمانان ناشی از رویدادهای بینالمللی، مانند جنگ نابودی اسرائیل علیه غزه و لبنان، این مسئله نگرانکنندهتر نیز شده است.
مسلمانان در ایالات متحده آمریکا با چالشهای مشابهی همچون اروپاییها روبرو هستند، اگرچه زمینه ممکن است متفاوت باشد. باید گفت لفاظیهای ضد اسلامی که بعد از ۱۱ سپتامبر تشدید شد، دوباره با شدت بیشتری ظاهر شده است و با قطب بندی سیاسی و شورش رسانهای تقویت شده است.
مسلمانان، عربها و حتی غیرمسلمانانی که از آرمان فلسطین حمایت میکنند، به هدف سرکوب هماهنگ پلیسی تبدیل شدهاند که یادآوری آشکار این است که چگونه اسلامهراسی در تار و پود سیاست آمریکا تنیده شده است. سرکوبهای اخیر پلیس، بهویژه آنهایی که فعالان طرفدار فلسطین را هدف قرار میدهند، تلاقی نگرانکننده بین خشونت دولتی و نژادپرستی را که همچنان جامعه مسلمانان را آزار میدهد، نشان میدهد.
آنچه وضعیت آمریکا را خطرناک تر میکند، انتخابات قریب الوقوع ریاست جمهوری است. مسلمانان، اعراب و متحدان آنها خود را در موقعیتی منحصربفرد می یابند که می توانند تأثیر قابل توجهی بر نتیجه این انتخابات داشته باشند. با بیش از پنج میلیون عرب و مسلمان واجد شرایط رای دادن، نباید قدرت انتخاباتی آنها را دست کم گرفت. اگرچه مسلمانان ممکن است از نظر ملی اقلیت کوچکی را تشکیل دهند، اما حضور متمرکز آنها در ایالتهای کلیدی مانند میشیگان و پنسیلوانیا، به این معنی است که آرای آنها به طور اجتناب ناپذیری بر نتیجه انتخابات تأثیر میگذارد.
بسیج سیاسی فزاینده جوامع مسلمان در ایالات متحده آمریکا پاسخی به سالها به حاشیه راندن سیستماتیک و تاکید بر حق آنها برای شکل دادن به آینده سیاسی کشور است. برخلاف انتخابات قبلی که در آن آرای مسلمانان علی السویه و یا به حاشیه رانده شده بود، اکنون این حس قابل لمس وجود دارد که مسلمانان آمریکایی آماده استفاده از قدرت جمعی خود هستند. تشدید جنایات اسرائیل در غزه و لبنان به این آگاهی سیاسی جدید دامن زده است و برای بسیاری از مسلمانان آمریکا، ارتباط بین سیاست خارجی آمریکا و رنج برادران و خواهرانشان در خارج از کشور را غیرقابل انکار کرده است. آنها اکنون از دولت خود میخواهند که گامهای مشخصی برای آتش بس در این مناطق بردارند و آمادهاند تا صدای خود را در پای صندوقهای رای به گوش مردم برسانند.
تظاهرات آتی در میشیگان در ۲۷ اکتبر نماد این جنبش رو به رشد است. این گردهمایی گسترده نه تنها نمایشی از همبستگی با مردم فلسطین خواهد بود، بلکه پیامی مستقیم به دولت ایالات متحده است که مشارکت مسلمانان در روند انتخابات به کار واقعی در خاورمیانه بستگی دارد. پیام روشن است: اگر رهبران سیاسی خواستار آرای مسلمانان هستند، باید حقوق بشر و عدالت را در سطوح داخلی و بین المللی برای مردم فلسطین و لبنان که در معرض فجیع ترین و وحشیانه ترین جنایات از زمان جنگ جهانی دوم قرار گرفته اند، در اولویت قرار دهند.
باید گفت، هدفی که مسلمانان در اروپا و ایالات متحده از آن حمایت می کنند، یکی از عادلانه ترین اهداف در جهان است. جوامع مسلمان دیگر حاضر به سکوت در برابر بی عدالتی نیستند. آنها از صدا و قدرت جمعی خود برای خواستار آینده ای بهتر، نه تنها برای خود، بلکه برای همه جوامع به حاشیه رانده شده استفاده میکنند. این فقط مربوط به حقوق مسلمانان نیست. در مورد حقوق بشر هم صدق میکند. ایستادگی در برابر نفرت، تفرقه و خشونت و دفاع از جهانی است که در آن با هر فردی صرف نظر از نژاد، مذهب یا ملیت میخواهد با او با کرامت و احترام رفتار شود.
حرکت جوامع مسلمان در اروپا و آمریکا امیدوارکننده است. مبارزات آنها، با وجود سرکوبها، بر قدرت و نفوذ آنها افزوده شده است. این جنبش فقط در مورد سیاستهای انتخاباتی نیست. بلکه در مورد بازگرداندن بشریت، ایجاد همبستگی و به چالش کشیدن ساختارهای سیستمی نژادپرستی است که مسلمانان را برای مدت طولانی تحت ستم قرار داده است.
با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۴ و در حالی که اروپا با چالشهای ضد اسلامی خود دست و پنجه نرم میکند، واضح است که جوامع مسلمان در مقطع حساسی قرار دارند. سؤال این نیست که آیا آنها تأثیر خواهند گذاشت یا خیر، بلکه سؤال این است که این تأثیر چقدر قابل توجه خواهد بود. مسلمانان در غرب با بلند کردن صدای خود و ایستادگی در کنار هم راه را برای آیندهای عادلانه تر و فراگیرتر هموار میکنند که مسیری برای همبستگی با مردم ستمدیده خاورمیانه است که در معرض توطئه بزرگ اسرائیلی-آمریکایی قرار گرفته اند و این امر نیاز به اقدام جمعی برای توقف قتل عام در خاورمیانه دارد.
نظر شما