مرمت مسجد تاریخی «ابن یوسف» در مراکش جنجال آفرید

مسئولان وزارت اوقاف و امور اسلامی مراکش قراردادی را با یک شرکت برای بازسازی مسجد تاریخی «ابن یوسف» منعقد کردند که رعایت نکردن استانداردهای لازم توسط این شرکت در پروژه‌های بازسازی بناهای تاریخی مذهبی بحث و جدل گسترده‌ای را برانگیخته است.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه خبری کلامکم، وزارت اوقاف و امور اسلامی پس از بیش از یک سال تعطیلی مسجد تاریخی «ابن یوسف» در مراکش قراردادی را با شرکتی از رباط به ارزش ۱۵ میلیون درهم منعقد کرد که انعقاد این قرارداد با توجه به تاریخچه بحث برانگیز این شرکت در پروژه های بازسازی و مرمت، جنجال‌های گسترده‌ای را برانگیخت.

پیش از این، این شرکت در سال ۲۰۱۱ بر مرمت و بازسازی «مسجد جامع المنصور» معروف به مسجد مولای یزید نظارت کرده بود، به طوری که در جریان این کار مرمت و بازسازی باعث فروریختن سه گنبد تاریخی که به طور مناسب مرمت نشده بودند، موجی از خشم و نارضایتی را در میان علاقه‌مندان به میراث باستانی و مسئولان وقت برانگیخت.

اختلاف درباره استانداردها و استفاده از مصالح مدرن

 در جریان مرمت قبلی مسجد مولای یزید، از مصالح مدرنی استفاده شد که با تکنیک های ساخت و ساز سنتی مطابقت نداشت که این مسئله انتقادات گسترده‌ای را به ویژه از سوی جامعه مدنی و کارشناسان میراث ایجاد کرد.

 فرماندار پیشین مراکش با ابراز نارضایتی از عملکرد این شرکت و ابراز عصبانیت از مهندس ناظر پروژه اعلام کرد: رعایت نکردن استانداردها منجر به دخالت مسئولان برای توقف بخشی از کار و ارزیابی مجدد آن شد.

مرمت مسجد تاریخی «ابن یوسف» در مراکش جنجال برانگیخت

 مسجد ابن یوسف بین اهمال‌کاری و ترس از محو هویت

مسجد ابن یوسف، یکی از بناهای تاریخی مهم مراکش به شمار می‌آید و مرمت آن اقدامی ضروری برای حفظ این میراث فرهنگی است.

با این حال، واگذاری این قرارداد به شرکتی که پیش از این بحث‌هایی را در مورد کیفیت بازسازی‌های آن برانگیخته بود، سؤالاتی را در مورد استانداردهای رعایت شده و میزان تمایل وزارتخانه برای حفظ اصالت مکان مطرح می‌کند.

 نگرانی‌ها پس از اجاره دادن سرویس‌های بهداشتی مسجد توسط وزارتخانه به صاحب بازاری در نزدیکی آن که تخریب آن را آغاز کرده است، افزایش یافت. اگرچه برخی از مسئولان برای روند تخریب دخالت کرده و این روند را متوقف کردند.

مرمت مسجد تاریخی «ابن یوسف» در مراکش جنجال برانگیخت

 مدیریت مساجد در خطر است

فقدان متخصصان و تصمیمات بحث برانگیز از جمله نکات نگران کننده است، به طوری‌که پروژه بازسازی و مرمت با نظارت مدیر جدید سازمان مساجد، بدون داشتن سابقه ساخت و ساز سنتی و مرمت تاریخی انجام می شود.

در حالی صحبت هایی درباره قراردادهای آتی برای مرمت سایر مساجد تاریخی مانند مسجد تنمل، مسجد مرکزی و مسجد قناریه به گوش می رسد که درخواست‌ها برای مداخله فوری مسئولان به منظور اعزام کمیته تخصصی کارشناسان برای پیگیری کار و ارزیابی کیفیت مواد مورد استفاده  افزایش یافته است، زیرا نگرانی ها در مورد تکرار فاجعه مسجد مولای یزید و از دست رفتن آثار تاریخی گرانبها در حال افزایش است.

کارشناسان و جامعه مدنی منتظر است که بداند آیا مسئولان اقدامات جدی برای حفاظت از میراث معماری و مذهبی مراکش انجام می‌دهند.

کد خبر 1787793

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha