خبرگزاری شبستان، گروه بینالملل: لایحه دوم قطع روابط دیپلماتیک با آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) در ساعات پایانی شب گذشته (دوشنبه ۸ آبان) به رای گذاشته شد.
آنروا که راه نجات غزه محسوب می شود از آغاز جنگ در اکتبر سال گذشته میلادی تحت حملات اسرائیل بوده است.
پارلمان اسرائیل پیش از این لایحه بحث برانگیزی را تصویب کرد که به موجب آن آنروا از فعالیت در اراضی اشغالی و مناطق تحت کنترل اسرائیل منع شد.
این قانون خطر فروپاشی روند توزیع کمکهای اساسی را در لحظهای که بحران انسانی در غزه بدتر میشود و اسرائیل تحت فشار فزایندهای برای اجازه دادن به کمکرسانی قرار دارد، به همراه خواهد داشت.
ممنوعیت اعمال شده منجر به بسته شدن اماکن آنروا در اراضی اشغالی فلسطین - کرانه باختری از جمله قدس شرقی اشغالی و غزه میشود و عملا توانایی آژانس برای انجام وظایف خود را که توسط مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۱۹۴۹ تعیین شده بود، فلج میکند.
صدها کارگر آنروا در حملات اسرائیل به غزه از سال گذشته تا کنون کشته شده اند و این مرگبارترین درگیری برای کارگران سازمان ملل است.
رئیس آنروا گفت که این ممنوعیت یک سابقه خطرناک ایجاد می کند و تنها درد و رنج فلسطینی ها را عمیق تر می کند.
فیلیپ لازارینی، رئیس این آژانس در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: این جدیدترین کارزار در حال انجام برای بیاعتبار کردن آنروا است. این لوایح تنها درد و رنج فلسطینیان را عمیقتر میکند.
پیش از این نیز سخنگوی آنروا این اقدام را ظالمانه توصیف کرده بود.
«ژولیت توما» به خبرگزاری فرانسه گفت: این افتضاح است که یک کشور عضو سازمان ملل در تلاش است تا یک آژانس سازمان ملل را که اتفاقا بزرگترین پاسخ دهنده در عملیات بشردوستانه در غزه است از بین ببرد.
وزارت امور خارجه اردن نیز تصویب لایحههای کنست رژیم صهیونیستی را که فعالیت آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی (آنروا) در سرزمینهای اشغالی فلسطین را ممنوع میکند و کارمندان آن را از کسب امتیازات و مصونیتهای دیپلماتیک منع میکند، محکوم کرد.
این وزارتخانه این اقدام را نقض آشکار قوانین بین المللی و تعهدات اسرائیل به عنوان قدرت اشغالگر در سرزمین های اشغالی فلسطین دانست.
سفیان قداح، سخنگوی این وزارتخانه اعلام کرد که تصویب این قوانین بخشی از یک کمپین سیستماتیک است که آژانس را هدف قرار می دهد و ادامه تلاش های دیوانه وار اسرائیل برای ترور سیاسی این آژانس و افزایش جنگ تهاجمی آن علیه مردم فلسطین است. وی خاطرنشان کرد که این اقدامات و اقدامات اسرائیل غیرقانونی و باطل است.
«عدنان ابوحسنه»، مشاور رسانه ای آنروا نیز گفت که تصمیم اسرائیل برای ممنوعیت این سازمان به معنای فروپاشی روند بشردوستانه است و آن را موجب تشدید بی سابقه رنج و درد فلسطینیها توصیف کرد.
سازمان ملل متحد هم «نگرانی عمیق» خود را نسبت به تصویب لایحه در پارلمان اسرائیل با هدف ممانعت از ادامه عملیات آژانس سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی در کرانه باختری از جمله بیتالمقدس شرقی و غزه ابراز کرد.
استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل متحد در یک کنفرانس خبری گفت: آنتونیو گوترش در نامهای به نخستوزیر اسرائیل نگرانی عمیق خود را درباره این لوایح و تأثیری که میگذارد، ابراز کرد.
دوجاریک اظهار داشت که قانون پیشنهادی اسرائیل با هدف توقف فعالیتهای آنروا کاملا مخالف منشور سازمان ملل و مسئولیت اسرائیل بر اساس قوانین بینالمللی است.
این سخنگو همچنین گفت که امدادگران هر کاری از دستشان بر میآید برای برآوردن نیازها انجام میدهند، اما هشدار داد که موانع مستمر اسرائیل اجرای آن را برای سازمانهای امدادی غیرممکن میکند.
نبیل ابوردینه، سخنگوی ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین در رام الله گفت: ما این قانون را رد و محکوم می کنیم و این اجازه را نمی دهیم. رای قاطع به اصطلاح پارلمان اسرائیل نشان دهنده تبدیل اسرائیل به یک رژیم فاشیستی است.
نور عوده، خبرنگار شبکه الجزیره گفت که تصویب قانون ممنوعیت آنروا حدود سه میلیون فلسطینی را در کرانه باختری اشغالی و غزه از هرگونه خدمات ارائه شده توسط آنروا محروم می کند.
وی با اشاره به اینکه آنروا آموزش، خدمات بهداشتی و آموزش حرفه ای را برای پناهندگان فلسطینی فراهم می کند، گفت: این آژانس یک عملیات عظیم را در خاک فلسطین برای اشتغال مردم غزه و تامین مایحتاج آموزشی و بهداشتی آنا انجام میدهد.
قبل از تصویب این قانون، وزرای خارجه استرالیا، کانادا، فرانسه، آلمان، ژاپن، کره جنوبی و بریتانیا بیانیهای صادر و در آن نگرانی شدید خود را نسبت به این مسئله ابراز کردند.
در این بیانیه آمده است: این بسیار مهم است که آنروا و سایر سازمانها و آژانسهای سازمان ملل بتوانند به طور کامل کمکهای بشردوستانه و کمکهای خود را به کسانی که بیشتر به آن نیاز دارند ارائه دهند و وظایف خود را به طور مؤثر انجام دهند.
آنروا و دیگر آژانس های بشردوستانه، اسرائیل را متهم کرده اند که به شدت جریان کمک ها را به غزه محدود کرده است، جایی که تقریباً تمام دو میلیون و ۴۰۰ هزار نفر از مردم آن از اکتبر سال گذشته آواره شده اند.
نیروهای اسرائیلی همچنان به بستن گذرگاه های مرزی حیاتی از جمله گذرگاه رفح، ممنوعیت ورود کمک های بشردوستانه از جمله غذا، دارو و سوخت بسیار مورد نیاز به قلمرو بمباران شده ادامه داده اند. در شمال غزه، محاصره کامل بیش از ۲۰ روز، بیمارستان ها را در آستانه فروپاشی قرار داده و حدود ۴۰۰ هزار نفر را با عدم دسترسی به مایحتاج اولیه مواجه کرده است.
خود سازمان آنروا نیز از سال گذشته متحمل خسارات سنگینی شده است، به طوری که حداقل ۲۳۳ نفر از اعضای تیم آن کشته شده اند و دو سوم تاسیسات این آژانس در غزه از زمان آغاز جنگ آسیب دیده یا تخریب شده است.
نظر شما