حجت الاسلام «محمود متوسل»، مدیر عامل بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عجل الله تعالی فرجه الشریف) در گفت وگو با خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری شبستان با اشاره به اهمیت مسئله استکبارستیزی در فرهنگ انتظار، این موضوع را یکی از اصول اساسی در فرهنگ انتظار نام برد و اظهار کرد: مسئله استکبارستیزی را از دو منظر میتوان مورد بحث قرار داد. یک منظر این است که ما هدف غایی قیام امام عصر حضرت حجت ابن الحسن علیه السلام را برپایی قسط و عدل و رفع ظلم و جور می دانیم. و عبارت «یَمْلَأُ اللهُ به الْأَرْضَ قِسْطاً وَ عَدْلًا کَمَا مُلِئَتْ ظُلْماً وَ جَوْراً»؛ در وصف جهان قبل از ظهور نیز بیانگر همین مطلب است. این روایت نشان میدهد که هدف غایی برپایی عدل و داد است که لازمه آن نفی ظلم و جور و مبارزه با ستمگران است.
وی تاکید کرد: اگر این هدف غایی حضرت است قاعدتاً همه افرادی هم که منتظر آن حضرت هستند باید در این مسیر حرکت کنند، تلاش کنند و جهت و مسیرشان همین باشد. منتظر واقعی کسی است که در کنار دعا و انجام وظایف شخصی خود، با استکبار و هر گروهی که تحت هر عنوانی به مردم ظلم میکنند مقابله کند. از این منظر مفهوم انتظار ملازم با مبارزه با استکبار است.
مدیر عامل بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عجل الله تعالی فرجه) ضمن اشاره به آیاتی از کتاب خدا خاطرنشان کرد: از منظر دیگر آیات متعددی در قرآن به موضوع مبارزه با ظلم و ایستادن در مقابل آن اشاره دارد. تعبیری که در قرآن ذکر شده «علی لعنت الله علی القوم الظالمین» و برخی آیات مشابه این مفهوم را می رساند که قرار نیست خدا روی زمین بیاید و با ظالمین مبارزه کند بلکه مفهوم آن این است که موضعگیری و جهتگیری های یک انسان مسلمان باید در راستای مقابله با ظالم باشد چرا که از نگاه دینی فرد ظالم، منفور و مطرود است.
این استاد و پژوهشگر مهدوی ادامه داد: به نظر می رسد آیه ۷۵ سوره نساء یکی از آیاتی است که بسیار روشن و شفاف در این رابطه سخن گفته و عموم مفسرین نیز در تفسیر آیه به این نکته اشاره کردهاند. آیه میفرماید: «وَمَا لَکُمْ لَا تُقَاتِلُونَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَالْمُسْتَضْعَفِینَ مِنَ الرِّجَالِ وَالنِّسَاءِ وَالْوِلْدَانِ الَّذِینَ یَقُولُونَ رَبَّنَا أَخْرِجْنَا مِنْ هَٰذِهِ الْقَرْیَةِ الظَّالِمِ أَهْلُهَا وَاجْعَلْ لَنَا مِنْ لَدُنْکَ وَلِیًّا وَاجْعَلْ لَنَا مِنْ لَدُنْکَ نَصِیرًا » نزول اولیه آیه مربوط به مسلمانانی است که در مکه تحت ظلم، آزار و شکنجه مشرکین بودند. آیه خطاب به سایر مسلمانان میگوید چرا برای آزادی زنان و مردان و کودکان تحت ظلم تلاش نمیکنید؟ در این آیه از واژه «قتال» استفاده شده به این مفهوم که چرا وارد جنگ با مشرکین نمیشوید تا مومنین را از دست آنها آزاد کنید.
متوسل با بیان این که این آیه یک تعبیر جالب در خود دارد گفت: تعبیر جالبی که در آیه ذکر شده واژه «مستضعفین» است. مستضعفین یعنی کسانی که خودشان توان دفاع از خود و مبارزه و مقابله با دشمن را ندارند اما شما میتوانید به آنها کمک کنید. این آیه مبارکه به صراحت بیان میکند که اگر در هر نقطه از جهان گروهی باشند که تحت ظلم، آزار و شکنجه مستکبران قرار گیرند اهل ایمان وظیفه دارند که برای آزادی و نجات آنها تلاش کنند.
وی در تشریخ و تبیین لفظ مستضعفین گفت: ممکن است ما تصور کنیم مراد از «مستضعفین من الرجال و النساء» مومنین هستند. در حالی که در روایتی از امام معصوم علیه السلام نقل شده که فزدی از امام سوال میکند که مراد از مستضعفین چه کسانی هستند؟ و حضرت میفرماید: «ایمان شرط آن نیست» یعنی مستضعف حتماً نباید مسلمان باشد. به عبارت دیگر حتی اگر غیر مسلمان تحت ظلم واقع شده باشد باید به او کمک کرد. مستضعف یعنی کسی که تحت ظلم و جور قرار گرفته حالا چه مومن و مسلمان باشد چه نباشد. در اینجا موضوع ایمان و کفر مطرح نیست که بگوییم آیا مومن است یا مومن نیست؟ صرف اینکه فردی تحت ظلم باشد شما وظیفه دارید که به او کمک کنید.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی مهدی موعود(ع) ادامه داد: به عبارت دیگر جایز است که مسلمان برای اینکه حتی یک فرد غیر مسلمان از تحت ظلم نجات یابد حتی وارد جنگ و قتال شود. بنابراین مفهوم روشن آیه این گونه است که خداوند اجازه میدهد که یک مسلمان برای نجات گروهی که حتی مسلمان نیستند اما تحت ظلم قرار گرفتهاند قیام کند چه رسد که آن فرد مستضعف، مسلمان هم باشد. مانند مردم غزه و لبنان که به هر حال در شرایط ظلم و فشار قرار گرفتهاند و توان دفاع ندارند. کمک به این مردم امروز وظیفه همه مسلمانان جهان است نه فقط ما.
وی خاطرنشان کرد: هر کس که خود را مسلمان میداند امروز وظیفه دارد به آنها کمک کرده و از مسلمانانی که تحت ظلم قرار دارند و ندای هل من ناصر آنها بلند است حمایت کند. قرآن میفرماید «مستضعفین الرجال و النساء و الولدان» یعنی تفاوتی ندارد که فرد مستضعف «مرد» «زن» و یا «کودک» باشد هر کس که تحت ظلم واقع شده و ندای کمک و طلب یاری او بلند است که خدایا ما را نجات ببخش « رَبَّنَا أَخْرِجْنَا مِنْ هَٰذِهِ الْقَرْیَةِ الظَّالِمِ أَهْلُهَا وَاجْعَلْ لَنَا مِنْ لَدُنْکَ وَلِیًّا وَاجْعَلْ لَنَا مِنْ لَدُنْکَ نَصِیرًا» مسلمانان وظیفه دارند که او را یاری نمایند. آقای قرائتی در تفسیر آیاتی درباره زنده به گور کردن دختران، مطلب جالبی را مطرح میکنند و میگویند ما میدانیم دخترانی که زنده به گور میشدند دختران مسلمان نبودند چون والدین آنها مسلمان نبوده و کافر بودند و چه بسا این موضوع در سالهای پیش از اسلام زخ می داده است اما تعبیر قرآن از آنها سوال می کند که این افراد به چه گناهی کشته شدند؟ یعنی خداوند از این مظلومین حمایت و دفاع میکند. با وجود اینکه آنها مسلمان نبودند ما صرف اینکه مورد ظلم واقع شدند و مظلوم بودند خدا از آنها پشتیبانی و حمایت میکند و افرادی را که این کار را انجام میدادند مورد مواخذه قرار می گیرند.
حجت الاسلام متوسل در ادامه با استناد به آیه ۷۵ سوره نساء و آیاتی از این قبیل یکی از وظایف اهل ایمان را نجات مستضعفان برشمرد و گفت: در عصر ما آمریکا و اسرائیل کاملاً روشن و شفاف در حال ظلم و فشار و آزار مردم غزه و لبنان هستند قاعدتاً در این برهه از زمان دولت وظایف خاص خود را دارد و ملت نیز وظایفی دارند از جمله اینکه در حال حاضر شرایط به گونهای نیست که به عنوان مثال ما برویم در جبهه غزه و لبنان با دشمن بجنگیم اما میتوانیم حمایتهای مالی و سیاسی داشته باشیم.
نظر شما