خبرگزاری شبستان-کرمان؛ طاهره بادامچی
پیشدرآمد:
کهنسیاه؛ نام روستایی است از توابع شهر بلورد در شهرستان سیرجان و محل اتراق ایل بچاقچی؛ بزرگترین ایل استان کرمان که محل اصلی سکونت آنها، کوهستان های شهربلورد، دهستان چهارگنبد و روستای کهن سیاه در شهرستان سیرجان است و برای قشلاق به استان هرمزگان میروند.
کلمه بچاقچی از دو واژه ترکی «بچاق» (چاقو) و پسوند «چی» تشکیل شده و به معنای سازنده چاقو، نیزه گذار و دشنهدار است. ایل بچاقچی در زمان سلطنت شاه عباس صفوی وارد کرمان میشود و ابن بطوطه جهانگرد مراکشی در قرن هشتم از سیواس ترکیه بازدید کرده و از بچاقچیها نام برده است.
نام کهنسیاه تا قبل از اعلام نتایج دهمین دوره جشنواره ملی روستاهای دوستدار کتاب و عشایر حتی برای بسیاری از کرمانیها ناآشنا بود و هنوز هم هست!
پرچم استان کرمان در جشنواره ملی روستا و عشایر دوستدار کتاب بالا است
استان کرمان در ۴ دوره متوالی در این جشنواره روستای برگزیده دوستدار کتاب کشور داشته است؛ در هفتمین دوره، روستای محمد آباد ساقی از شهرستان انار؛ در دوره هشتم، روستای دهبکری از شهرستان بم؛ در نهمین دوره روستای نصرت آباد و امسال با دو روستای «قناتملک» (زادگاه شهید سلیمانی) از شهرستان رابر که گزارش مربوطه پیش از این با تیتر نسل سلیمانی، دوستدار کتاب/ برکات کتابخانهای که حاجقاسم وقف مسجد کرد منتشر شد و روستای کهنسیاه که تقدیم خوانندگان میشود.
سهیلا ملک محمدی، مجری طرح و رابط فرهنگی شهرستان سیرجان و اداره کل کتابخانههای عمومی استان و کتابدار کتابخانه شهید مطهری سیرجان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان مطالبی بیان میکند.
وی از جمله طرحها و ایدههای خلاقانه در راستای ترویج کتابخوانی در روستای نصرتآباد به طرح کابین کتاب(مهریه مبینا حسینزاده ۱۳۷۷ جلد کتاب زوج جوان)، بوستان کتاب، خیابان کتاب، اهدای کتاب در مراسم ختم و جشن، اتوبوس کتاب و ... اشاره میکند.
از راهاندازی کتابپلاس تا انس زنان و مردان ایل با کتاب؛ مسیری که در کهنسیاه طی میشود
ملاکمحمدی میافزاید: باتوجه به برنامه های فرهنگی روستای کهن سیاه منطقه بلورد و علاقه اهالی و روستاییان و عشایر به کتاب، این روستا در دهمین جشنواره کاندیدا و با اجرای ایدههای خلاقانه: کوه کتاب(نامگذاری کوه میخ سفید (محل اتراق ایل) به نام کوه کتاب)، راهاندازی کتاب پلاس (تجهیز سیاه چادر با منابع مکتوب) غنیسازی اوقات فراغت کودکان و زنان ایل با کتابخوانی، احداث مسیر دانایی(نامگذاری مسیر یک آبشخور تا آبشخور بعدی به نام کتاب) خواهرخواندگی روستای نصرت آباد، منتخب نهمین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب ایران با روستای کهن سیاه و... و. عنوان برگزیده را به خود اختصاص داد.
وی این موفقیت را حاصل همفکری، همکاری و همدلی اهالی روستا، مسئولین، کتابخوانان و فرهنگدوستان سیرجانی دانست و رهاورد این جشنواره را همراهی روستای برگزیده دوره نهم یعنی نصرت آباد سیرجان به عنوان معین فرهنگی روستای کهن سیاه سیرجان و با هدف ارتقای سطح تعامل و تبادل افکار و برنامه های فرهنگی و اجرای برنامه های مشترک با رویکرد اهمیت جایگاه کتاب و کتاب خوانی در بین عشایر روستا عنوان کرد.
برگزیده شدن در جشنواره دهم از برکات؛ خواهرخواندگی با برگزیده دوره نهم
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان نیز اعلام کرد: برنامه اختتامیه جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب ویژه روستای کهن سیاه و عشایر ایل بچاقچی، فردا سه شنبه(۱۵ آبان) در سیرجان در منطقه عشایری دهکده تفریحی گهر پارک سیرجان و روستای کهن سیاه برگزار می شود.
گفتنی است؛ در این جشنواره، روستاها و عشایری که علاوه بر ایدهها و ابتکارات مرتبط با ترویج کتابخوانی، نتایج اقدامات و برنامههای انجام شده را ارائه کنند، پس از داوری به عنوان عشایر یا روستای برگزیده شناخته می شوند و حمایتهای مادی و معنوی نهادهای مشارکت کننده را برای ارتقای سطح فعالیتهای خود در آینده دریافت خواهند کرد.
تناسب با نیازهای محلی، آیینهای بومی و ارزشهای دینی- فرهنگی، داشتن تأثیرات پایدار در ارتقای سطح فرهنگ کتابخوانی، برخورداری از مشارکت مردمی و پشتیبانی واحدهای اجرایی روستا و عشایر، داشتن پوشش جمعیتی مناسب، بهره گیری از ظرفیت مفاخر علمی، فرهنگی و تقویت نشاط اجتماعی، استفاده مناسب از ظرفیتهای فضای مجازی، همچنین دارا بودن قابلیت الگوبرداری و اجرا در سایر مناطق، تازگی و کیفیت در محتوا و شیوه ارائه، از شاخص های مد نظر این جشنواره است.
نظر شما