به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از الجزیره مباشر، دولت هند برای یکسانسازی فرهنگ کشور، دست به اقداماتی مبنی بر تخریب مساجد میزند و این اقدام به بهانههای مختلف صورت میگیرد.
مسجدی با قدمت بیش از سه قرن در دهلی نو پایتخت هند، با تهدید تخریب توسط دولت مواجه است. مقامات هندی مدعی هستند که این مسجد در مسیر توسعه یک ایستگاه راه آهن قرار دارد.
مقامات هندی اعلام کردهاند که به دنبال تخریب مسجد «غریب شاه» هستند که حدود ۳۷۰ سال قدمت دارد و در سکوی شماره ۳ ایستگاه راه آهن دهلی نو واقع شده است.
بر اساس گزارشهای رسانههای هندی، دولت هند قصد دارد طرحی را در جهت توسعه ایستگاه دهلی نو اجرا کند و این طرح شامل حذف آنچه «ساختارهای غیرضروری» در داخل ایستگاه تلقی می شود، است و در این طرح، دو مسجد و چندین معبد کوچک در معرض تخریب قرار دارند.
به گفته دولت، هدف از این طرح، بهبود ترافیک در اطراف ایستگاه قطار است و این اقدامات برای مرتفع شدن مسیر و کاهش تراکم ترافیک در خیابانهای اطراف انجام میشود.
با این وجود، مسلمانان تخریب این مسجد تاریخی را بخشی از سیاست فزاینده دولت در سالهای اخیر برای تخریب مساجد و بناهای برجسته اسلامی به بهانههای مختلف از جمله «غیرقانونی» دانستن آنها یا به دلیل ایجاد مانع در اجرای پروژههای عمرانی میدانند.
محمد اعظم، خطیب مسجد غریب شاه، از تأثیر این پروژه بر میراث مذهبی مسلمانان ابراز نگرانی کرد و گفت: این مسجد را شیخ صوفی شاه درویش حدود ۳۷۰ سال پیش در زمین شخصی خود بنا کرده است.
وی افزود: یک ضریح ویک چاه و یک مدرسه دینی قبلا توسط مقامات تخریب شده بود و این مسجد در این دوره به بهانه جدید تخریب خواهد شد.
یک ایستگاه قدیمی و یک مسجد کوچک
خطیب مسجد غریب شاه گفت: قبلاً یک ایستگاه کوچک در این مکان وجود داشت که قطارهای مسافربری کند در آن توقف میکردند و هیچ ایستگاه بزرگی وجود نداشت و هیچ قطار سریع السیری در اینجا توقف نداشت، اما با گذشت زمان این ایستگاه قطار گسترش یافت، روستای اطراف حذف شدند و ساکنان آن در مناطق دیگر جایگزین شدند.
وی تاکید کرد: ایستگاه راه آهن دهلی نو حدود ۸۰ سال پیش و به طور مشخص در سال ۱۹۴۷ همزمان با تقسیم هند و پاکستان ساخته شد. در آن زمان هیچ کس در آن منطقه نبود که نماز بخواند، زیرا تقریباً منطقه خلوتی بود. سپس مردم دوباره شروع به نقل مکان به این منطقه کردند و اکنون مردم، مسافران قطار، کارگران و کارکنان ایستگاه برای اقامه نماز به این مسجد میآیند.
تنها مسجد در این منطقه
خطیب مسجد غریب شاه در ادامه ابراز نگرانی کرد که از اینکه دولت با صدور مناقصه توسعه این ایستگاه، اجرای این پروژه را آغاز کرده است.
وی گفت: به نظر میرسد دولت برای تخریب این مسجد قدیمی چراغ سبز نشان داده است. ما شنیدیم که دولت در دادگاه تاکید کرده است مقامات هند برای اجرای طرحهای تخریب در پروژه توسعه مجدد ایستگاه راه آهن آماده هستند.
اعظم خاطرنشان کرد: این مسجد واقع در داخل ایستگاه بزرگ راهآهن از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا مسافران مسلمان، کارمندان، کارگران و باربران برای اقامه نماز به آنجا میروند و این مسجد، تنها مسجدی است که مسلمانان در آن نماز میخوانند.
طرح تخریب مساجد در هند
اعظم ادعاهای دولت در خصوص غیرقانونی بودن این مسجد را رد کرد و گفت: تمامی اسناد قانونی مربوط به مسجد از جمله اسناد ثبتی نزد سازمان اوقاف محفوظ است.
وی افزود: ما همه قبوض آب و برق این مسجد را داریم و اینها موید قانونی بودن حضور ما در اینجاست.
در این زمینه، وکیل وجیه الدین، مشاور حقوقی سابق اداره اوقاف در دهلی نو، درباره وضعیت حقوقی این مسجد توضیح داد که دولت طبق قانون اختیار دارد اموال عمومی و خصوصی از جمله اموال مذهبی را طریق آنچه به عنوان «حق سلب مالکیت» نامیده میشود، بگیرد، اما روند تملک زمین باید با موافقت قانونی انجام شود.
وجیه الدین گفت: استفاده از این توجیه که ساخت و ساز مسجد غیرقانونی بوده است، نه تنها خلاف سوابق این مسجد است، بلکه ناامیدکننده است و بین طبقات مختلف جامعه اختلاف ایجاد میکند.
وی افزود: وقتی این ایستگاه راه آهن ساخته شد، این مسجد باقی ماند و تخریب نشد، به همین دلیل است که دولت باید این موضوع را در نظر بگیرد، زیرا در زمان ساخت ایستگاه، مسجد قبلاً در این مکان بوده است.
وکیل مسجد غریب شاه با اشاره هب این سوال که اگر در آن زمان نیازی به برداشتن مسجد نبود، الان چه نیازی به برداشتن آن است؟ چرا در پروژه جدید ادغام نشده است، گفت: دولت باید به این فکر کند که چگونه ساختمانهای قدیمی را نگه دارد. اگر ما در حال ساختن چیز جدیدی هستیم چرا نباید سنتها، آداب و رسوم و روشهای قدیمی را برای خلق چیزی بهتر ترکیب کنیم؟
ما کار را به خدا میسپاریم
امام جماعت مسجد غریب شاه تاکید کرد: اگر دولت میخواهد ایستگاه راه آهن در سطح جهانی بسازد، ما هم آمادگی داریم مسجد را طبق استانداردهای جهانی بسازیم تا در داخل ایستگاه در وضعیت بدی ظاهر نشود.
اعظم بر لزوم حفظ مسجد و تمایل متولیان آن برای توسعه در همان زمین بدون اشغال فضای اضافی تاکید کرد.
وی ابراز تاسف کرد که دولت هیچ توجهی به ما ندارد و حتی به خواستههای مشروع ما گوش نمیدهد و ما تنها کاری که میتوانیم بکنیم این است که دعا کنیم و امیدوار باشیم که این مسجد اینجا بماند و بقیه اش را به خدا میسپاریم.
بر همین اساس باید گفت که مقامات ایستگاه راه آهن از اظهار نظر در این مورد خودداری کردهاند.
یکی از افسران ارشد راه آهن گفت:این پرونده هنوز در دادگاه در حال بررسی است، بنابراین ما نم توانیم هیچ اظهاراتی در مورد مسجد داشته باشیم.
دولت مودی و مسجد بابری
با به قدرت رسیدن، «نارندرا مودی» رهبر حزب «بهاراتیا جاناتا» به قدرت، حملات افراط گرایان هندو به مسلمانان و مساجد و بناهای تاریخی آنها افرایش یافت که برجستهترین آنها تخریب مسجد بابری بود. این مسجد توسط امپراتور مسلمان مغول ظهیر الدین محمد بابر در قرن شانزدهم میلادی و در ایالت اوتار پرادش در شمال هند بنا شده است.
در دسامبر ۱۹۹۲، هندوها به مسجد بابری حمله کرده و آنجا را تخریب کردند و ظرف چند ساعت آن را به آوارهای تبدیل کردند که باعث شعله ور شدن تنش بین هندوها و اقلیت مسلمان شد و شورشهای گسترده ای را برانگیخت که بیش از دو هزار کشته برجای گذاشت که بیشتر آنها مسلمان بودند.
اختلاف بر سر مسجد به مدت ۲۷ سال معلق باقی ماند تا اینکه دادگاه عالی در نوامبر ۲۰۱۹ حکم واگذاری زمین تاریخی مسجد بابری به هندوها را داد تا در آن معبدی بسازند و در ازای آن گفتند که یک مکان جدید برای ساخت مسجد به مسلمانان میدهند.
نظر شما