مرکز اسلامی هامبورگ، هرگز از قوانین آلمان عدول نکرد

حجت‌الاسلام مفتح در نشست خود با اهالی رسانه به اصول حاکم بر عملکرد مجموعه مرکز اسلامی هامبورگ، مسجد امام علی(ع) و آکادمی اسلامی آلمان اشاره و تاکید کرد: تمام فعالیت ما در چارچوب قانون آلمان بوده است و اتهامات بی اساس است.

به گزارش خبرنگار گروه بین الملل خبرگزاری شبستان، نشست خبری حجت الاسلام والمسلمین محمدهادی مفتح، امام مسجد و مرکز اسلامی هامبورگ با اهالی رسانه صبح امروز (دوشنبه، ۱۴ آبان ۱۴۰۳) در سالن جلسات حوزه ریاست سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد.

این مراسم با تلاوتی آیاتی از قرآن کریم آغاز شد. سپس آیت الله مفتح درباره فعالیت مرکز اسلامی هامبورگ خلاصه‌ای را بیان کرد و در  پایان به سوالان خبرنگاران پاسخ داد.

حجت الاسلام مفتح در این باره گفت: مسجد امام علی(ع) در هامبورگ در نیمه شعبان مصادف با ۱۱ فوریه سال ۱۹۶۰ تقریبا ۲۰ سال قبل از پیروزی انقلاب اسلامی به دستور آیت الله العظمی بروجردی پایه گذاری شد و با همه مشکلات و سختی‌ها در مسیر خود به فعالیتش ادامه داد. این مسجد، تنها مسجد مسلمانان در هامبورگ بوده است و الان تعداد مساجد بیشتر شده است و همه مسلمانان شیعه و سنی در آن حضور داشته‌اند. مشی امامان مسجد در طول این سالها همیشه بر این اساس بوده است که این مسجد پایگاهی برای همه مسلمانان است. دومین امام مسجد، شهید بهشتی در کنار مسجد امام علی(ع)، مرکز اسلام هامبورگ را پایه گذاری کردند که در سال های دهه ۴۰ فعالیت های مسجد در کنار آن ادامه یافت  و در سال ۲۰۰۰ آکادمی اسلامی هامبورگ راه اندازی شد.

سازوکار فعالیت مرکز کاملا مشخص است

وی گفت: بنابراین ما سه ارگان فعال در هامبورگ «مسجد امام علی، آکادمی اسلامی آلمان و مرکز اسلامی هامبورگ» در این کشور داشتیم. آنچه برای امامان مرکز در طول ۶۵ سال در اساسنامه این مسجد که به ثبت قانونی دولت آلمان رسیده است؛ این است که امام مرکز، نماینده مراجع تقلید شیعه در آلمان و اروپا ثبت شده و نحوه انتخاب امام به این ترتیب در اساسنامه است، هیئت امنا و امام قبلی به مرجع تقلید آن زمان پیشنهاد می‌کند و ایشان تعیین می‌کنند نمایندگی مرجعیت در اروپا بشود و این نقطه امتیاز این مسجد نسبت به سایر مساجد در منطقه همیشه بوده است.

وی تاکید کرد: نماینده شیعه در مسجد و مرکز اسلامی هامبورگ همیشه حضور داشته و محوریتی برای فعالیت مسلمانان و شیعیان برای اروپا و آلمان بوده است.

وی در سخنان خود به اصول حاکم بر عملکرد این سه مجموعه در طول ۶۵ سال فعالیت مرکز اسلامی هامبورگ اشاره کرد و گفت: یکی از نکات اصول حاکم بر عملکرد این مرکز  یک بحث انتظام به قانون در کشور آلمان بوده است و به جرات می‌توان گفت در طول ۶۵ سال فعالیت مرکز هیچ تخطی از قانون در این مرکز اتفاق نیفتاده است، انتظام به قانون حتی فراتر از قانون، حساسیت های اجتماعی که در آنجا وجود دارد که بعضی مواقع بود  از نظر قانونی ممنوعیتی وجود نداشته تا ما در برخی عرصه ها وارد شویم، ما این حساسیت‌ها را رعایت کردیم و وارد این عرصه ها نمی شدیم.

نکته دوم بحث دیالوگ و گفت و گوی منطقی با ادیان است. مرکز اسلامی هامبورگ از ابتدا مرکز گفت و گو و دیالوگ با سایر ادیان، مسیحیان و یهودیان بوده است.

امام مسجد و مرکز اسلامی هامبورگ نکته سوم بحث یهودی ستیزی است. یهودی سازی، این یک مشکل اروپایی است که از قدیم بوده است و در واقع یک برهه ای مسیحیان بر یهودیان حکومت می کردند بر آنها سخت می گرفتند و برعکس. اما باید گفت بحث یهودی ستیزی اصلا هیچ سابقه‌ای در دنیای اسلام ندارد و یهودیان هیچ وقت در طول ۱۴۰۰ سال در جامعه اسلامی احساس ناامنی نداشتند. این یک پدیده اروپایی بود، لذا هرچند اینها را به مسلمانان نسبت می دادند، آدرس غلط دادن  است و یکی از نکات مرکز اسلامی هامبورگ که همیشه تاکید داشت، مخالفت با یهودی سازی بوده و ما همیشه تاکید کردیم مسلمانان یهودی ستیز نیستند. وی با اشاره تعابیر تند ضد یهودی مانند مارتین لوتر گفت: وی خیلی عبارات تند علیه یهودیان دارد، اما یک صدم از این تعابیر را به کار نبرده ایم. همیشه علمای اسلام در طول ۱۴۰۰ سال یهودی ستیز نبوده‌اند و  این یک اصل بود تا با یهودی ستیزی مقابله بکنیم  و آن را رعایت کدریم  و ارتباط خوبی با یهودیان داشتیم.

نکته چهارم آنچه که در طول ۶۵ سال در مرکز مورد عنایت ما بوده است، تاکید بر اتحاد و یگانگی مسلمانان بوده است که هیچ گاه مذاهب فرقه گرایی در این مسجد و مرکز دخالت نداشته و هیچ گاه پیروان مذاهب مختلف احساس نمی کردند که مسجد مکان عبادی شان نیست و از زمان اولین امام مسجد مرحوم محققی و شهید بهشتی تا به امروز در برنامه های مسجد برادران شیعه و سنی در کنار هم حضور داشتند، حتی زمانی که اکثریت با سنی ها بوده است در مرکز اسلامی حضور داشتند بدون هیچ تمایزی و این نکات مهم و اصولی فعالیت مرکز اسلامی هامبورگ و مسجد امام علی(ع) در هامبورگ است.

پنجمین نکته، نگاهی که در این مرکز ترویج می‌شد، نگاه معنوی، اخلاقی، عقلانی به دین اسلام بوده است و هیچ گاه جنبه‌های خرافی و غیر عقلانی در مسجد ترویج نشده است و آن جنبه هایی به عنوان آموزه دین اسلام تدریس و در جلسات ارایه می شد که نمایانگر،  عقلانیت، اخلاق و معنویت بوده است و به عنوان سه اصل اسلامی آن را  معرفی کردیم، همان طور که در سخن پیامبر و  قرآن کریم ائمه اطهار فراوان وجود داشته است.

نکته ششم ترویج فرهنگ قانون گرایی در میان مخاطبان و در امامان مرکز اسلامی است و همواره مخاطبان و کسانی که در مسجد شرکت می کنند به عنوان وظیفه دینی به قوانین کشوری که در آن فعالیت می‌کنند، باید ملتزم و پایبند باشند؛ بنابراین فرهنگ قانون گرایی را بر آن تاکید می کردیم و در جلسات با امامان جماعت مساجد شهرها نیز بر آن تاکید داشتیم.

هفتمین اصلی که بر آن بسیار تاکید داشتیم، بحث همزیستی مسالمت آمیز مسلمانان و مخاطبان مرکز اسلامی با سایر شهروندان و پیروان دیگر بوده است که در واقع ارتباط با آنها ارتباط اخلاقی و انسانی بوده است و در کنار آن اصل هشتم مخالفت با نگاه خشونت آمیز به اسلام بوده است و ما در سخنان، خطبه ها و جلسات همواره آنچه را که بعضی از گروه های افراطی ترویج می‌کنند از جمله نگاه داعشی و خشونت آمیز غیر انسانی دارند را رد می‌کردیم و همیشه می گفتیم که اگر جنایتی در دنیا اتفاق می افتد اگر به ظاهر مسلمانان انجام داده باشند در واقع این افراد مسلمان نیستند و اگر به اسم یهود و مسیحی باشد و این جنایت انجام شود در واقع آنها پیروان ادیان نیستند. ادیان الهی طرفدار صلح و انسانیت هستند.

وی در ادامه با اشاره به فعالیتی که خود در این دوره انجام داده است، گفت: مشکلی که وجود داشت، برخی احزاب، سیاسیون و مسئولان مطرح کردند اگر فتوا با قانون ناسازگار باشد به مخاطبان چه می گویید آیا با قانون مخالفت می کنید یا با فتوا و از خود ما بارها سوال شد. ما الان یک فعالیت فقهی داریم با علمای منطقه هر هفته  یک تا دو ساعت جلسه داشتیم و کار ها و مشکلات متدنین در جامعه اروپا جایی که قانون با فقه ناسازگار است ما بحث فقهی می کردیم و گفت و گو می کردیم و نتایج گفت و گو را به بزرگان تقلید منعکس می کردیم و بعضا فتوا عوض می شد و این قابلیت اجتهاد در مکتب شیعه است که خیلی هم مورد استقبال قرار می گرفت.

آیت الله مفتح در ادامه درباره فعالیتهایی که در قالب سه مجموعه مسجد امام علی، مرکز اسلامی هامبورگ و آکادمی اسلامی آلمان انجام می‌گرفت، گفت: برنامه دائمی در این مسجد از جمله برنامه عبادی، مسابقات بین المللی قرآن، اعیاد دینی، اعتکاف و آنچه مورد نیاز مباحث اجتماعی بود در مسجد اتفاق می افتاد.

ممانعت مرکز از تبدیل شدن تعطیلی به آشوب اجتماعی

وی در خصوص  تاثیر آرام بخشی که این مسجد در وضعیت اجتماعی هامبورگ داشته است، به بحث قرآن سوزی که در سال های اخیر در سوئد و کشورهای دیگر جنجال آفرید، اشاره کرد و گفت:  در آلمان نیز اهانت به قرآن صورت گرفت، اما مرکز اسلامی هامبورگ به واسطه مقبولیتی که در میان مسلمانان داشت، توانست مسئله را کنترل کند و با پلیس در ارتباط باشد تا این مسئله به آشوب اجتماعی تبدیل نشود. اگر مرکز اسلامی و مقبولیت آن نبود و ارتباط با مسئولان دولتی وجود نداشت، فاجعه بزرگ تری اتفاق می افتاد اما ما به آرامش در سطح جامعه کمک کردیم.

امام مسجد هامبورگ گفت: مرکز اسلامی هامبورگ ارتباط دایمی فعالی با طوایف اسلامی و مراکز اسلامی و برنامه های مشترک فراوانی نیز داشته است. اما آکادمی اسلامی آلمان در این دوره فعالیت های دانشگاهی را آغاز کرد و اربتط با دانشگاه وجود داشت اما اینکه برنامه مشترک دانشگاهی برگزار شود، اموری بود که انجام شد. در این دوره  آرای نظریه پردازان، مستشرقین در آلمان که خصوصا در زمینه قرآن و فلسفه سرآمد هستند  در قالب رساله دکتری این مباحث را نقل می کردند و ارتباط با ناقل و نظریه پرداز که قطع بود در این دوره برقرار شد.

اولین کنفرانس بین المللی قرآن در سال ۱۴۰۱ برگزار شد و کار مشترک آکادمی اسلامی آلمان و دانشگاه برن و دانشگاه مستر علی رغم مشکلات انجام شد و و فعالیتش را توسعه داد و برنامه ای مشترک و جلسات مشترک به عنوان معرفی و نقد آثار اسلامی  در دانشگاه ها معرفی کرد. در واقع فعالیت آکادمیک در این مجموعه برپا بود و حوزه علمیه هامبورگ نیز زیرمجموعه آن داشتیم و شرط حضور در آن پاسپورت اروپا و اقامت در اروپا بود و این حوزه همچون حوزه های قم و نجف دروس تدریس شد و حوزه موفقی بود.

وی گفت: در این مدت مشکلاتی زیادی داشتیم. مرکز اسلامی هامبورگ به عنوان یک مرکز فعال همراه با مسجد امام علی(ع) مورد هجمات زیادی واقع شدند و یک دوره ای افراد ضد انقلاب برای آن مشکل ایجاد می کردند. در مقابل مرکز اهانت می کردند و در آن زمان پلیس در کنار ما بود. اما از یکی دو سال قبل این مسئله هم از ما گرفته شد و پلیس رسما اعلام کرد که ما نمی توانیم محافظ شما باشیم شما باید خودتان محافظ خود باشید و ما مجبور شدیم افرادی که رسما می توانند حفاظت کنند را به صورت ۲۴ ساعته برای امنیت مردم در مرکز به کار گرفتیم.

مسجد امام علی(ع) هیچ کمکی از دولت ایران نگرفته است

وی تاکید کرد: دو سال پیش در ماه نوامبر این مجموعه هامبورگ به دنبال اغتشاشات ۱۴۰۱ در ایران، یکی از اتهامات دروغین که همیشه بر ما وارد کردند این بود که مرکز اسلامی هامبورگ،  نماینده دولت جمهوری اسلامی است و در واقع ما گفتیم هیچ وقت این مسجد با دولت ایران ارتباطی نداشته و از دولت هیچ ریالی هزینه نگرفته است و ما نماینده مرجعیت شیعه هستیم. در طول ۶۵ سال هیچ ارتباطی با دلوت ایران نداشته است این اتهامات را بارها رد کردیم.

حجت الاسلام مفتح تأکید کرد: بر همین مبنا دو سال پیش در پارلمان مرکزی آلمان دولت موظف شد مرکز هامبورگ را بررسی کند تا چطوری مرکز را تعطیل کند. از سال ۲۰۲۰ یک مشکل دیگر به ما اضافه شد و از اداره مالیات نامه آمد چون نام شما در گزارش سالانه اداره حفاظت از قانون اساسی حضور دارید  شما نمی توانید به عنوان مرکز عام المنفعه باشید و معاف از مالیات باشید و ما نامه نوشتیم به اداره مالیات و گفتیم اتهامات ناروا است و  بعد وکیل ما نامه داد به مرکز اداره حفاظت از قانون اساسی و گفتیم این اتهامات نارواست و بارها گفتیم بیایید گفت و گو کنید و ببینید و اگر مستندات دارید بیاورید و دفاع کنید و ما پس از آن به دادگاه از اداره حفاظت از قانون شکایت کردیم و بعد مرکز حفاظت از قانون اساسی سه ماه مهلت خواست و این مهلت تا شش ماه ادامه پیدا کرد.

ما در دادگاه برنده شدیم

وی ادامه داد: در نهایت ما گفتیم اگر آنها دفاعیه ای دارند، بیاورند تا زمان اینکه دادگاه پارسال تشکیل شد، اسناد جدیدی کشف می‌کردند و این اسناد بی ربط بود. دو سال پیش در ماه نوامبر وقتی مصوبه مرکز حفاظت از قانون اساسی آمد و  دولت موظف بود بررسی کند چگونه مرکز تعطیل شود،  ما در خطبه نماز جمعه گفتیم بهتر است دادگاه زودتر تشکیل شود آیا مرکز اسلامی خط قرمزی رد کرده و یا جایی خلاف حساست جامعه آلمان انجام داده است و این باعث شد در پارسال در سال ۲۰۲۳ دو جلسه دادگاه برگزار کرد و تابستان پارسال خلاصه حکم آمد و ما برنده اصلی شدیم.

وی در پایان خاطرنشان کرد:  پس از آن، یک مسئله دیگر در ماه می ۲۰۲۴ اتفاق افتاد این بود که مرکز  اسلامی با حزب الله  ارتباط دارد و واقعا هم ارتباطی نداشت و حتی خبرنگاری از من پرسید که حزب الله به مسجد می‌آید، من گفتم ممکن است مسلمانان چه شیعه و چه سنی در مراکز ما حضور داشته باشند و ما از کسی نمی پرسیم طرفدار کدام حزب هستید. بر همین اساس در دادگاه این اتهام پارسال رد شد، تا اینکه پارسال در ۱۶  نوامبر به مرکز اسلامی هامبورگ حمله سراسری کردند و  به منزل ما و کسانی که با ما در ارتباط بودند، هجوم بردند و اسناد را بردند و وزیر کشور آلمان  در همان زمان گفت ما به دنبال اسنادی هستیم که شما با حزب الله ارتباط دارید چون در دادگاه نتوانسته بودند آن را اثبات کنند و چون چیزی به دست نیاوردند، ۲۴ جولای حکم تعطیلی مرکز را  اعلام کردند و گفتند یک ماه فرصت دارید تا به دادگاه لایپزیک شکایت کنید و ما وکیل خود را برای پیگیری فرستادیم و تا الان این مسئله ادامه دارد و هنوز دادگاه ادامه دارد و از لحاظ حقوقی داریم مسئله را پیگیری می‌کنیم و زمان می برد تا این مسئله تعیین تکلیف شود. در واقع وزارت کشور آلمان مرکز اسلامی را تعطیل کرده و باید دادگاه بررسی کند تعطیلی بجا بوده است یا نه.

کد خبر 1788969

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha