خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: حمزه یوسف، اولین نخست وزیر مسلمان اسکاتلند، در خانوادهای بزرگ شد که برای حفظ هویت فرهنگی و مذهبی خود تلاش کرد و در مصاحبه با برنامه «المقابله» به تأثیر سوابق خود بهعنوان فرزند یک خانواده مسلمان در زندگی حرفهای خود پرداخت و تأکید کرد که ارتباط او با ریشههایش عنصر مهمی در شکل گیری هویت و بینش سیاسی او داشته است.
حمزه یوسف با اشاره به زندگی پر چالشش، گفت: صعود در عرصه سیاسی کار آسانی نبوده است، اما راهی الهام بخش در تلاش برای تحقق عدالت و برابری در جامعه چند فرهنگی بوده است.
حمزه یوسف از پدر و مادری مهاجر پدر پاکستانی و مادر کنیایی به دنیا آمد. او در دانشگاه گلاسکو تحصیل کرد و نماینده انجمن دانشجویان مسلمان در آن زمان شد و مسیر سیاسی خود را طی کرد و نماینده پارلمان شد و سپس به وزارت رسید.
حمزه در طول زندگی حرفهای خود با چالشهای زیادی مواجه شد، اما این امر مانع از ادامه تلاشهایش برای ترویج ارزشهای عدالت و برابری نشد و به مقابله با تبعیض در همه اشکال آن پرداخت و برای ایجاد جامعهای فراگیرتر که قابل احترام برای همه تنوعهای فرهنگی باشد، تلاش کرد.
حمزه با اشاره به متغیر بودن دیدگاهها نسبت به مسلمانان در اروپا از درک سطحی تا خصومت آشکاری توسط رهبران سیاسی افراطی، گفت: اسلامهراسی و نفرتی را که امروزه مسلمانان در اروپا با آن مواجه هستند، افزایش یافته است و این مسئله بحرانی است که سیاستمداران برای مقابله با آن اقدامی نکردهاند.
وی اظهار کرد: به عنوان یک شهروند مسلمان غربی که در اسکاتلند بزرگ شده و تحصیل کرده است، معتقدم که اسلام دینی برای تمام بشریت است و بین هویت مذهبی خود و زندگی در غرب تعارضی احساس نکردهام، اما آنچه من را نگران میکند، تشدید نفرت علیه مسلمانان است.
حمزه یوسف بر این باور است که نفرت از مسلمانان در غرب، ناشی از یک احساس عمومی نیست، بلکه ناشی از رفتارهای مقامات سیاسی است که مسلمانان و مهاجران را قربانی مشکلات اقتصادی خود کردند، همچنانکه در بحران مالی جهانی ۲۰۰۸ یا همه گیری کرونا شاهد بودیم.
وی ادامه داد: این سیاستها منجر به آزار و اذیت طولانی مدت مهاجران و مسلمانان شد و به تشدید این نفرت و گسترش آن در بین مردم کمک کرد تا اینکه بسیاری از مسلمانان را به این پرسش واداشت که آیا واقعاً متعلق به اروپا هستند یا خیر.
حمزه یوسف با ذکر نمونههای موفق از مسلمانان در بریتانیا در زمینههای تجاری، سیاسی و دانشگاهی بر لزوم مقابله مسلمانان با ترس از ظهور راستگرایان افراطی در اروپا از طریق مشارکت مثبت در جوامع خود تاکید کرد.
یوسف به تناقضات در سیاستهای غرب در قبال حقوق بشر و به استانداردهای دوگانه بین حمایت از اوکراین و نادیده گرفتن رنج فلسطینیان اشاره کرد و گفت: بریتانیا برنامهای را برای اسکان مجدد آوارگان اوکراینی ارائه کرد، در حالی که غزه از حمایت مشابه با وجود رنج شدید مردمش محروم است.
وی افزود: این نابرابری باعث نگرانی شدید مسلمانان و غیرمسلمانان در جوامع غربی میشود که در مورد ارزش زندگی فلسطینیها در مقایسه با زندگی دیگران تفاوت قائل میشوند.
یوسف معتقد است که اروپا و غرب همان اندازه که خانه دیگران است، خانه مسلمانان نیز است و از رهبران جوان مسلمان خواست در زندگی عمومی مشارکت فعال داشته باشند و به گلایهها بسنده نکنند، زیرا تغییر با تلاش و مشارکت مثبت حاصل میشود.
یوسف در مورد قانون نفرت که در دوران تصدی خود در وزارت دادگستری به تصویب آن کمک کرد، گفت: ارائه پیش نویس قانون به پارلمان اسکاتلند نبرد سختی بود، اما انجام آن به دلیل بالا بودن میزان نفرت از گروههای مختلف جامعه لازم و ضروری بود.
یوسف پس از وزارت دادگستری در سختترین مرحله، یعنی در زمان کرونا، مسئولیت وزارت بهداشت را بر عهده گرفت، با وجود انتقاداتی که با آن مواجه شد، ماموریت خود را مبنی بر اطمینان از توانایی خدمات بهداشتی برای مقابله با بحران انجام داد.
نخست وزیر مسلمان اسکاتلند از تلاش برای تحمیل ارزشهای غربی به جوامع دیگر انتقاد کرد و به تجربه جام جهانی در قطر به عنوان نمونه ای از موفقیت جوامع در حفظ هویت خود در سازماندهی رویدادهای جهانی اشاره کرد.
وی در مورد راهبردهای خود برای هدایت اسکاتلند به سمت تحقق استقلال صحبت کرد و گفت: هدف اصلی او دادن حق آزادی به اسکاتلندیها برای تعیین سرنوشت خودشان است.
وی گفت: میل به استقلال به دشمنی با یک حزب خاص مربوط نمی شود، بلکه حقی اساسی مردم اسکاتلند است تا برای آینده خود تصمیم بگیرند.
یوسف درباره موضع اسکاتلند در قبال استقلال از بریتانیا، اظهار داشت: حمایت فزاینده ای از ایده استقلال به ویژه پس از آسیب های اقتصادی وارده به اسکاتلند در نتیجه خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا وجود دارد.
وی با بیان اینکه اکثریت اسکاتلندیها معتقدند که اگر استقلال خود را دوباره به دست آورد و به اتحادیه اروپا بپیوندد، کشورشان از نظر اقتصادی و سیاسی قویتر خواهد بود، خاطرنشان کرد: «برگزیت» نه تنها بر اقتصاد، بلکه بر آینده اسکاتلند و استقلال آن از انگلیس تأثیر میگذارد.
یوسف با اشاره به اینکه دوره نمایندگی وی در پارلمان در سال ۲۰۲۶ به پایان میرسد، برای سرمایه گذاری تجربیات خود در زمینه حل مناقشات و دستیابی به صلح به ویژه در مناطقی که اکثریت آن مسلمان هستند، ابراز تمایل کرد و بر آرزوی خود برای پر کردن شکاف بین شرق و غرب تاکید کرد.
نظر شما