به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از همدان، در قرآن کریم کلمه مسجد ۲۸ آورده شده که نشان از اهمیت والای این مکان مقدس دارد و پیامبر گرامی اسلام پس ورود به مدینه ابتدا مسجدی در این شهر بنا نهاد، مساجد در طول تاریخ اسلام همواره دارای جایگاهی والا در بین مسلمین بوده و مقر اصلی حکومتهای اسلامی در مساجد شکلگرفته است.
در دورههای تاریخی متعدد معماران اسلامی همواره توجه خاصی به ساخت این مکان مقدس داشته و با نقوشی زیبا مساجدی همچون مسجد گوهرشاد مشهد، شیخ لطفالله اصفهان و ... به را ساخته و به یادگار گذاشتهاند.
در استان همدان نیز مساجد تاریخی بسیاری وجود دارد که تعدادی از این مساجد در شهرستان ملایر است، در دوره قاجاریه، خیران و سیفالدوله مساجد متعددی در این شهر ساختهاند که از نمونههای آن میتوان به مساجد شیخ الملوک، مسجد مهدوی (عاشورا)، مسجد سیفیه و مسجد حاج قاسم اشاره کرد.
ابراهیم جلیلی در گفتوگو با خبرنگار شبستان از همدان بااشاره به اینکه شهرستان ملایر بعد از شهرستان همدان به عنوان دومین شهرستان بزرگ این استان بوده افزود: این شهرستان با داشتن بیش از ۴۰۰ اثر تاریخی، تفریحی و گردشگری همه ساله میزبان گردشگران زیادی از اقصی نقاط کشور و سایر کشورهای خارجی است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملایر افزود: این شهرستان ثبت دو نشان جهانی مبل ومنبت و انگور را در کارنامه خود دارد و بیش از ۲۲۰ اثر از آثار تاریخی این شهرستان به ثبت ملی رسیده است.
وی با بیان اینکه در این میان یکی از مهمترین آثار تاریخی و ارزشمند در بین آثار ثبت شده مساجد تاریخی و قدیمی است که در نقاط مختلف این شهرستان واقع شده اند، تصریح کرد: ملایر دارای۶مسجد تاریخی شامل مسجد عاشورا، مسجد حاج قاسم و مسجد پارک سیفیه در شهر ملایر و مسجد روستای ضربعلی از توابع بخش سامن، مسجد روستای ننج و مسجد امام زمان(عج) روستای امام زاده خاتون و مسجد روستای توجغاز است و به جز مسجد صاحبالزمان که در دوران صفویه ساخته شده است، باقی مساجد مربوط به دوران قاجار است.
جلیلی افزود: مسجد عاشورا دارای قدمت ۱۵۰ ساله بوده و توسط حاج مهدی مهدوی ساختهشده است که شبستان آن ۱۳ طاقو مسجد سیفیه یکی دیگر از مساجد قدیمی شهر ملایر است که توسط سیفالدوله ساختهشده است و دارای حیاط آجری و یک دالان مسقف طاق صربی است.
وی با اشاره به اینکه در مسجد سیفیه ۱۲ طاق ضربی روی شش ستون بنانهاده شده است و دارای محراب آجری زیبایی است افزود: مسجد تاریخی حاج قاسم نیز دارای قدمتی ۱۵۰ ساله و توسط حاج محمدقاسم خوانساری بنانهاده شدهو دارای ۱۲ طاق گنبدی و ۶ ستون آجری است.
جلیلی گفت: مساجد دیگری نیز در شهرستان ملایر همچون مسجد ننج، مسجد توجغاز، مسجد ضربعلی و منتصرالملک روستای آورزمان وجود داشته که همانند همین مساجد داری معماری سنتی طاق ضربی و گنبدی و خشتی هستند.
وی با بیان اینکه مرمت و نگهداری از این مساجد همواره در دستور کار اداره میراث فرهنگی بوده و در این مساجد با توجه به نیاز و اعتباراتی که داشتیم مرمت انجامشده از مرمت دو مسجد روستای ننج و مسجد روستای توجغار خبرداد و گفت: این دو مسجد از محل اعتبارات سفر ریاست جمهوری با اعتباری بالغ بر ۵۰۰۰ میلیون ریال مورد مرمت قرار گرفتند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملایر گفت: مساجد روستای های ننج و توچغاز از مساجد به یادگار مانده از دوران قاجار و ساختمان مسجد توچغاز از نظر معماری به ۲ بخش قدیمی و نوساز تشکیل شده و از نظر کاربری به صورت یکپارچه عمل میکند.
وی با اشاره به اینکه مسجد توچغاز بخشی از بافت قدیمی روستا محسوب می شود که به لحاظ دارا بودن فضاهای سنتی و ویژگی های معماری شاخص است تصریح کرد: ایمن مسجد دارای پلانی با فضای مربع شکل است که در دهه های اخیر فضای جدیدی به بخش قدیمی اضافه شده و قسمت قدیمی مسجد حدود ۲۱۰ متر مربع زیربنا دارد دارای ستون های آجری با طاق رومی و کلنبو و مصالح مصرفی بنا آجر و خشت و گل است.
جلیلی اضافه کرد: مسجد تاریخی باب الحوائج روستای ننج نیز به لحاظ معماری مشابه مسجد روستای توچغاز می باشد با شش دهنه طاق و ستون های آجری برپا شده که امسال از اعتبارات سفر ریاست جمهوری این مساجد مورد مرمت قرار گرفت.
وی اضافه کرد: مرمت بنای مسجد توچغاز شامل بام سازی اصولی شامل برداشتن ایزوگام و قیرگونی، آواربرداری، استحکام بخشی طاق ها، کونال بندی و بام سازی مجدد، مرمت فضای گچکاری داخل بنا، مرمت مسجد ننج شام بامسازی، بندکشی و ساب و بندکشی است.
نظر شما