نقشه‌ی راه؛ حلقه مفقوده گردشگری مذهبی در اصفهان

استان اصفهان با داشتن ظرفیت های منحصر به فرد در حوزه دینی و مذهبی مثل تخت فولاد، بقاع متبرکه و مساجد تاریخی و هچنین آداب و رسوم دینی، می تواند با نقشه راه هدفمند سرآمد گردشگری دینی و مذهبی ایران بشود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، استان اصفهان با بیش از پنج هزار مسجد، بالغ بر ۷۰۰ بقعه متبرکه، تخت فولاد و دیگر مراکز مذهبی از جمله گلزار شهدا و همچنین آداب و رسوم مذهبی خاص دارای ظرفیت معنوی بالقوه ای است که پرداختن به آن دامنه وسیعی دارد.

بالغ بر ۴۷۰ از این بناهای فرهنگی و مذهبی دارای شناسه ملی و بین المللی در حوزه میراث فرهنگی هستند که برای ایرانیان و حتی بسیاری از کشورهای دنیا نیز شناخته شده‌اند.

سفر به این نقاط از ظرفیت های تاریخی نه تنها معماری، آداب و رسوم و ظرفیت قدیمی کشور را ترسیم می کند بلکه سرشار از معنویت و توام با درس های زیادی برای زندگی بشر است.

گردشگری مذهبی و دینی که یکی از گونه های پر مخاطب این صنعت محسوب می‌شود، زیبایی و جذابیتی دارد که چشم بازدید کنندگان را به خوب جلب کرده و تاریخ بشریت را مرور می‌کند.

نقشه‌ی راه؛ حلقه مفقوده گردشگری مذهبی در اصفهان

امروز این فرصت گرانبها در استان اصفهان توسعه یافته اما کمتر از آن برای جذب توریست داخلی و خارجی استفاده شده و در گونه های گردشگری به صرف چند مرکر مورد تبلیغ و بررسی قرار می‌گیرد.

اقتصاد هدفمند این حوزه می تواند به درآمد زایی منجر شود و فارغ از آن در انتقال فرهنگ بسیار موثر خواهد بود اما از نبود نقشه راه رنج می برد و متولیان امر در این حوزه برای رشد و رونق آن باید با همدیگر هم پیمان شوند.

اهمیت موضوع باید فراتر از یک سازمان و نهاد برود که مثلا تنها اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری میدان دار این عرصه باشد و شهرداری هم به لحاظ مسئولیت خود در عرصه تخت فولاد پا پیش بگذارد در حالی که متولیان حوزه مساجد، نهادهای فرهنگی، کانون‌های فرهنگی و هنری و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی نیز وارد شوند.

نقشه‌ی راه؛ حلقه مفقوده گردشگری مذهبی در اصفهان

قدرت و ظرفیت گردشگری مذهبی در استان اصفهان

شهرها و روستاهای استان اصفهان دارای ظرفیت خاص و منحصری در حوزه گردشگری دینی و مذهبی هستند که بعضی از عرصه آداب و رسوم و بعضی به لحاظ اماکن مذهبی تاریخی صاحب شهره بوده بسیار ناشناخته‌اند.

شناسایی و توسعه این ظرفیت‌ها مستلزم کار رسانه های، سرمایه گذاری و هم افزایی بین بخش‌های دولتی، خصوصی و مردمی است.

نقشه‌ی راه؛ حلقه مفقوده گردشگری مذهبی در اصفهان

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اصفهان با اشاره به تنوع گونه‌های گردشگری در این استان، تصریح کرد: یکی از این عرصه‌ها، گردشگری فرهنگی و مذهبی است که به قدری شناخته شده اما جای کار بیشتری دارد.

امیر کرم زاده، وجود مساجد و آستان مقدس امامزادگان، تخت فولاد و مراکز دینی مثل کلیساها را از ظرفیت‌های گردشگری فعال در این استان برشمرد و اذعان داشت: تورهای بازدید از مساجد تاریخی در کلانشهر اصفهان نهادینه شده و امکان توسعه آن به دیگر بخش‌های استان را دارد.

تدوین چشم انداز گردشگری مذهبی

چالشی که همواره برخی از حوزه های اقتصادی و فرهنگی را تهدید می‌کند نبود چشم انداز و نقشه راه روشن است که گردشگری مذهبی هم چنین برنامه ای را تاکنون نداشته تا سهم هر دستگاه مشخص شود.

با توجه به کار مشترک گردشگری مذهبی در حوزه‌های ماموریتی مساجد، بقاع متبرکه و جاذبه های طبیعی و تاریخی، نیازمند تعامل و تدوین برنامه های همکاری بین ادارات اوقاف و امور خیریه، میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و محیط زیست و منابع طبیعی است.

نقشه‌ی راه؛ حلقه مفقوده گردشگری مذهبی در اصفهان

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان اصفهان به این موضوع اشاره کرد و در تایید اهمیت این موضوع گفت: برنامه چشم انداز در حوزه گردشگری مذهبی در کارگروه مشترک بین کارشناسان اوقاف و امور خیریه و کارشناسان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفته که نتایج آن به این حوزه می رسد.

حجت الاسلام محمد حسن بلک ادامه داد: ظرفیت فعال گردشگری در بقاع متبرکه و مساجد استان اصفهان نهفته و امکان زیرساختی مثل زائر سرا هم در آستان مقدس امامزادگان احداث و یا در حال توسعه است.

نقشه‌ی راه؛ حلقه مفقوده گردشگری مذهبی در اصفهان

مسیر توسعه گردشگری در تخت فولاد

تخت فولاد اصفهان یکی از مهمترین مراکز فرهنگی که مقبره بسیاری از بزرگان و عالمان را در خود دارد و گذر در این مجموعه افراد را با اقدامات و ابعاد شخصیتی چنین افراد معروفی آشنا می‌کند.

مدیریت شهری اصفهان این سال ها برنامه ریزی جدی داشته تا شهروندان و مسافران را بیشتر با این مرکز آشنا کند.

تکیه گردی از جمله طرح هایی است که مدیریت مجموعه فرهنگی تخت فولاد برای این مجموعه جهت آشنایی با شخصیت‌ها و قبرستان بزرگ فراهم کرده است.

مدیر مجموعه فرهنگی تخت فولاد اصفهان به شمار بازدیدکنندگان از این مرکز اشاره کرد و گفت: تعداد بازدیدکنندگان این سال‌ها با اجرای برنامه‌های فرهنگی روند روبه رشدی داشته و از مرز ۱۰۰ هزار نفر گذر کرده که افزایش آن پیش بینی می‌شود.

ابراهیم عمرانی، معنویت در این مرکز را از دیگر شاخصه ها بیان کرد و گفت: تنوع موضوعات فرهنگی، تاریخی و معنوی برای گروه‌های مختلف مردمی جذابیت ایجاد می‌کند.

کد خبر 1789862

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha