خبرگزاری شبستان-استان فارس؛ مهدی رحمانیان| با توجه به چالشهای روزافزون اجتماعی و فرهنگی که نسل جوان با آن مواجه است، نیاز به راهاندازی مدارس با رویکردهای متفاوت، بهویژه مدارس دینی-علمی که ارزشهای اسلامی و فرهنگی را با تحصیلات مدرن ترکیب کنند، بیش از پیش احساس میشود. در این راستا، راهاندازی مسجد-مدرسهها بهعنوان یکی از این رویکردهای نوآورانه میتواند نقشی کلیدی در شکلدهی به آینده روشن نسلهای آینده ایفا کند. این مدارس در واقع فضایی فراهم میکنند که در آن، علاوه بر آموزشهای علمی و درسی، دانشآموزان با اصول اخلاقی، دینی و اجتماعی نیز آشنا میشوند.
در یک حرکت نوآورانه در راستای فعالسازی کارکردهای مساجد، نخستین مسجد-مدرسه در شیراز راهاندازی شده است. این پروژه که با همکاری مؤسسه ماوا در مسجد شهید آیتالله ربانی شیرازی در شهرک سراج به اجرا درآمده، نمونهای تازه از پیوند آموزش و معنویت را رقم زده است.
این مدرسه تاکنون موفق به جذب ۷۵ دانشآموز در مقاطع هفتم، هشتم و نهم شده و قرار است ضمن برآورده کردن نیازهای علمی و آموزشی دانشآموزان، آنها را با مفاهیم معنوی و دینی نیز آشنا میکند.
نگاهی نو به فضای آموزشی
این مدرسه تاکنون موفق به جذب ۷۵ دانشآموز شده و قرار است ضمن برآورده کردن نیازهای علمی و آموزشی دانشآموزان، آنها را با مفاهیم معنوی و دینی نیز آشنا میکند.
دانشآموزان این مدرسه، زنگهای تفریح خود را در حیاط مسجد سپری میکنند و با صدای اذان ظهر و عصر، کلاسهای خود را برای اقامه نماز جماعت ترک میکنند. با این رویکرد، فضایی برای تعامل بیشتر دانشآموزان با آموزههای اسلامی و فرصت پیوند عمیقتر آنها با ارزشهای دینی فراهم شده است.
تربیت نسل توانمند در طراز انقلاب
مفتاحی، مدیر دبیرستان شهید آیتالله ربانی شیرازی، در مورد اهمیت این پروژه میگوید: با همکاری مسئولین مسجد و تلاش مربیان و معلمان، در حال تربیت نسل آیندهسازی هستیم که مطابق با ارزشها و آرمانهای انقلاب اسلامی باشد.
نیاز جامعه به چنین مدارسِی، بهویژه در شرایطی که فضای آموزشی و فرهنگی غالب، بهطور عمده تحت تاثیر معیارهای مادی و غربی قرار دارد، بسیار محسوس است. نسل جوان امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز به تبیین درست و علمی آموزههای اسلامی در کنار تحصیلات علمی دارند تا بتوانند بهعنوان مدیران و رهبران آینده، با اعتماد به نفس و مسئولیتپذیری در دنیای پیچیده امروزی ایفای نقش کنند. مدارس ترکیبی مسجد-مدرسه بهعنوان محیطهای آموزشی، و همچنین بهعنوان مراکزی برای نهادینهسازی فرهنگ ایثار، جهاد، خدمت به مردم و استقامت در برابر مشکلات عمل میکنند.
وی همچنین از برنامههای متنوع فرهنگی، علمی و اجتماعی که برای دانشآموزان طراحی شده خبر میدهد و اضافه میکند که این برنامهها به منظور ارتقاء سطح دانش و مهارتهای دانشآموزان و همچنین تقویت روحیه مسئولیتپذیری و خودباوری آنان به اجرا درمیآید.
برنامههای این مدرسه به منظور ارتقاء سطح دانش و مهارتهای دانشآموزان و همچنین تقویت روحیه مسئولیتپذیری و خودباوری آنان به اجرا درمیآید.
پرورش نسل متعهد
این مسجد-مدرسه در راستای تحقق منویات رهبر انقلاب مبنی بر پرورش مدیران و نیروهای متعهد راه اندازی شده است.
این مجموعه با برنامهریزی جامع برای فعالیتهای علمی و فرهنگی، در تلاش است تا دانشآموزانی تربیت کند که نهتنها در زمینه علمی و فرهنگی سرآمد باشند، بلکه با روحیهای مبتنی بر تعهد به ارزشهای اسلامی به رشد و پیشرفت جامعه کمک کنند.
نگاهی به آینده
راهاندازی این مسجد-مدرسه در شیراز میتواند الگویی برای دیگر مناطق کشور باشد و این ایده از ظرفیت کافی برخوردار است تا با جلب حمایتهای گسترده، گامی به سوی ایجاد نظام آموزشی اسلامی-ایرانی بردارد.
یک مسجد-مدرسه، مانند آنچه در شیراز راهاندازی شده، میتواند بهعنوان یک محیط تربیتی جامع عمل کند. در این مدارس، دانشآموزان فقط به آموختن مفاهیم درسی و علمی محدود نمیشوند، و در کنار آنها، درسهای زندگی و تربیت اسلامی نیز بهطور جدی پیگیری میشود.
نیاز جامعه به فضای آموزشی با رویکرد تربیتی
از آنجا که مساجد همواره محلی برای تجمعات دینی، فرهنگی و اجتماعی بودهاند، تبدیل آنها به مراکز آموزشی میتواند زمینهساز افزایش تعاملات اجتماعی، تقویت اخلاق و ارزشهای اسلامی در بین دانشآموزان و همچنین افزایش مسئولیتپذیری در برابر جامعه باشد.
راهاندازی مسجد-مدرسهها میتواند بهعنوان یکی از گامهای مهم در تحقق اهداف عالی انقلاب اسلامی و تحقق منویات مقام معظم رهبری در راستای تربیت نسل جوان و مستعد برای پیشبرد اهداف جامعه اسلامی در حوزههای مختلف شناخته شود.
نظر شما