خطبه فدکیه، سند زرین مقاومت

رئیس کمیسیون زنان و خانواده شورای شهر قم گفت : ماجرای فدک و خطبه فدکیه را می‌توان نهضتی در اسلام دانست که برای آیندگان سندی از مبارزه با ظلم و مقاومت در برابر طالمان است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از استان قم، حضرت فاطمه (س) یکی از چهارده معصوم و دارای مقامات ویژهٔ معنوی مانند طهارت و عصمت در میان شیعیان است. همچنین ایشان یکی از پنج تن آل عبا می‌باشد. حضرت فاطمه در رویداد مباهله نیز نقش داشته‌ است. براساس احادیث و روایات اهل سنت و شیعه، ۱۳۵ آیه  قرآن درباره ی فاطمه است. سوره‌های «انسان»، «قدر»، «کوثر» و همچنین آیات «مباهله»، «تطهیر»، «نور» و «مَوَدَّت» برخی از این سُوَر و آیات هستند. مصحف فاطمه، خطبه‌های «فدکیه» و «عیادت»، «حدیث لوح فاطمه» و «دعای نور» از آثار ایشان است.

بمناسبت شهادت حضرت زهرای مرضیه گفتگویی انجام دادیم با نرجس نیازمند عضو هیئت رئیسه و رئیس کمیسیون زنان و خانواده شورای اسلامی شهر قم و استاد دانشگاه که در پی می آید :

در زمینه جلوه های مقاومت حضرت فاطمه به عنوان دختر پیامبر(ص) توضیحاتی بفرمایید؟

حضرت فاطمه سلام الله علیها هنگامی که کودکان مکه در ناز و نوازش و رفاه بودند، در سختی و رنج بزرگ شد. در دوران کودکی ایشان ماجرای تبعید مسلمانان به شعب ابیطالب اتفاق افتاد و شاید بتوان نقطه آغاز مقاومت ایشان به عنوان دختر پیامبر صلی الله را از همین زمان ذکر نمود. دختر پیامبر همچون سایر کودکان تبعید شده، غذای ساده  می‌خورد و رنج و مشقت و شرایط سخت شب را تحمل می‌نمود. در کودکی مادر بزرگوار خویش را از دست داد و برای روزهای سخت و محنت افزا؛ روزهایی که پدرش تنها بود برای پدر یاوری شایسته به شمار می آمد و نقش مادری مهربان را ایفا می کرد.

حضرت زهرا شاهد اذیت و آزارهای کفار قریش نسبت به پدر خود بود و در سال‌های حضور در مکه یار و غمخوار پدر محسوب می‌شد.

جلوه‌های مقاومت در سیره فاطمی بعد از رحلت نبوی در دفاع از ولایت به چه صورت خود را نشان داد؟

 با وقوع ماجرای سقیفه در مسیر حکومت اسلامی انحراف به وجود می‌آید. حضرت زهرا سلام الله در این زمان در خصوص دفاع از حق خویش در مورد فدک تلاش می‌نماید تا چهره واقعی خلیفه را برای مردم آشکار کرده و انحراف سقیفه را برای مردم آن زمان تبیین کند.

در این زمان اوج حضور اجتماعی- سیاسی و مقاومت حضرت زهرا سلام الله علیها را با خطبه فدک شاهد هستیم. ماجرای فدک و خطبه فدک را می‌توان نهضتی در اسلام دانست که برای آیندگان درسی از مبارزه با ظلم است.

این مقاومت در بعد نرم و محتوایی چه کارکردهایی داشت و چقدر توانست در جامعه معاصر ایشان و در ادوار بعدی جریان ساز باشد؟

حضرت زهرا سلام الله از سه سالگی در بحث‌های سیاسی و گفتمان مقاومت حضور دارند. ایشان یک الگوی سیاسی برای زنان و مردان هستند. فعالیت سیاسی ایشان به چند بخش تقسیم می‌شود اول سن حضور سیاسی ایشان، دوم پاسداری از رهبری و ولی امر مسلمین از جمله پیامبر گرامی اسلام و حضرت علی علیه السلام و سوم مبارزه سیاسی جدی ایشان در زمان حضرت علی علیه السلام.

حضرت زهرا سلام الله علیها از سن کودکی مبارزه با دشمن و ظلم  را آموخته است و درس‌های مقاومت را به فرزندان خویش نیز آموخت.

روحیه مقاومت در حضرت زهرا بر چه مبانی استوار بود و امروز در الگوی سوم زن چقدر نیازمند اتخاذ و تحکیم این مبانی هستیم؟

در سراسر زندگی حضرت زهرا سلام الله علیها خداباوری و خدا محوری را می‌بینیم حتی در زمان ازدواج ایشان به دنبال کسب رضای خداوند متعال هستند و بخشش بی‌نظیری از ایشان را شاهد هستیم. همچنین در این شب ایشان از معاد یاد می‌کنند و در ادامه زندگی ایشان شاهد یک زندگی ساده دور از تشریفات همراه با رفتارهای زیبای اخلاقی هستیم. چنین زنی مادری نمونه است که فرزندانی همچون حسن و حسین، زینب، ام کلثوم را تحویل جامعه می‌دهد که هر یک جامعه الگویی بسیار اثرگذار وتاریخ ساز هستند.

الگوی سوم زن نه الگوی شرق است و نه الگوی غرب، بلکه الگوی زن مسلمان انقلابی است که پایبند به مبانی دین مبین اسلام و برگرفته از برترین الگو یعنی حضرت زهرا سلام الله علیها می‌باشد.

تقویت معنویت جامع و تربیت دینی بر عهده مادران است و همین مادران آموزش دهندگان مقاومت فرزندانشان در برابر استکبار جهانی خواهند بود. در ماجرای جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان شاهد بودیم که اکثریت شهدا از زنان و کودکان بودند اما درس مقاومت و ایستادگی را چنان آموخته بودند که با وجود هزاران شهید همچنان بر مقاومت و تا نابودی رژیم صهیونیستی تاکید داشتند.

 خطبه فدکیه حضرت زهرا سلام الله علیها را چقدر می‌توان دارای روح مقاومت و مروج این روحیه دانست؟

خطبه فدکیه مواضع سیاسی حضرت زهرا سلام الله علیها، علیه نظام حاکم و سرزنش مصادره کنندگان فدک و خلافت را در بر دارد. در این خطبه بر ایجاد وحدت در جامعه اسلامی و دوری از تفرقه و نفاق زیر سایه پذیرش امامت و ولایت اهل بیت علیه السلام تاکید شده است.

خطبه فدکیه مجموعه‌ای از معارف در زمینه‌های توحید، معاد، نبوت و بعثت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم، همچنین عظمت قرآن، فلسفه احکام و ولایت را در بر می‌گیرد. به همین دلیل از  نفیس‌ترین میراث‌های دینی حضرت زهرا سلام الله علیها به شمار می‌رود.

همانطور که گفتیم خطبه فدکیه اوج حضور سیاسی اجتماعی حضرت زهرا سلام الله علیها محسوب می‌شود. مقاومت و مبارزه ایشان در برابر ظلم در ماجرای غصب حکومت و همچنین غصب باغ فدک سکوت ننموده و تا پای شهادت با حکومت ظالم وقت مبارزه نمودند.

در زمان کنونی که لبنان و غزه درگیر جنگ هستند زنان مسلمان و شیعه چقدر می‌توانند از حضرت زهرا الگوگیری کنند تا مقاومتشان بیشتر شود؟

امروز زنان غزه با الگوپذیری از حضرت زهرا(س) به احقاق حق به تاراج رفته خود برخاسته‌اند. حقی که بیش از هفتاد سال است از چشمان جامعه جهانی دور مانده‌ است. زنانی که برای بازپس‌گیری حقی غصب شده به میدان می‌آیند مال و فرزند فدا می‌کنند.

یکی از ویژگی‌های مؤمن اسوه‌پذیری اوست که قرآن صراحتاً به آن اشاره کرده و بهترین اسوه‌ها، وجود مقدس ائمه معصومین(ع) به ویژه حضرت زهرا(س) هستند. شخصیت ایشان ابعاد گوناگونی دارد که یکی از مهم‌ترین آنها، بُعد سیاسی و کنش اجتماعی شخصیت ایشان است.

موضع‌گیری‌های مجدانه و تلاش بی‌وقفه حضرت زهرا(س) در جهت دفاع از ولایت، برخورد با دشمنان به‌واسطه سخنرانی در مسجد و ایراد خطابه و همچنین رفتن به درب خانه مهاجرین و انصار برای احقاق حق خود و همسرشان، همه نمونه‌های عینی فعالیت‌های سیاسی ایشان بعد از وفات پیامبر اکرم(ص) است. واکنش ایشان در همین مدت کوتاه، تأثیر بسزایی در تحکیم موقعیت امام‌علی(ع) و اثبات نامشروع بودن دستگاه حاکم داشت.

اینکه زنان ایرانی با ارزشترین وسیله زندگی خود و طلاهایشان را به مردم جنگ زده اهداء می کنند چقدر با سیره زهرایی هم خوانی دارد؟

اینکه زن‌ها در بزنگاه‌های تاریخ با حضور و اقدام به موقع خود نقش آفرینی کنند بارها در طول تاریخ اتفاق افتاده و موضوع جدیدی نیست.   گوشه‌های تاریخ را که نگاه کنیم، نمونه‌های زیادی از حضور مستقیم یا غیر مستقیم بانوان را می‌بینیم که در جایی باعث دگرگونی دوران خود شده اند. حضرت خدیجه سلام الله علیها مادر گرامی حضرت زهرا سلام الله علیها از جمله این بانوان است که ثروت خود را در راه دین اسلام صرف نموده است.

کد خبر 1790531

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha