به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان؛ حجت الاسلام والمسلمین حسن علیدادی سلیمانی در خطبه اول نمازجمعه(۲۵آبان) در ادامه سلسله مباحث تربیت دینی از نگاه قرآن و روایات به موضوع "خوف و رجاء" اشاره و تصریح کرد: هم باید ترس و بیم از عملکرد خود داشته باشیم و هم امیدوار باشیم که هر دو در کنار هم جامعه را متحول می کنند.
خوف و رجاء دو بال برای تربیت دینی جامعه
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه کرمان هر گونه نقص در این دو مهم را منجر به نقص در تربیت دینی عنوان و بیان کرد: تعادل بین این دو است که جامعه و شخص را تربیت میکند و معلم و مربی باید تلاش کند نسبت تعادل بین این دو را برقرار کند.
وی خاطرنشان کرد: اگر خوف و ترس بر امید غلبه کند یاس و ناامیدی فرد را و در نگاه اجتماعی جامعه را فرا می گیرد و فرد یا جامعهای که مایوس و ناامید شد حتماً حرکت و رشد و پیشرفت نمیکند.
امام جمعه کرمان اضافه کرد: اگر هم امید بر ترس غلبه کرد و ترس، تضعیف شد آنگاه غرور جای آن را میگیرد و جامعه یا فرد مغرور، تربیت دینی نمیشود لذا باید مراقب بود نه آنقدر امید را بالا برد که فرد و جامعه دچار غرور شود و نه آنقدر بیم و ترس زیاد باشد که جامعه دچار سستی و نامیدی و یاس بشود.
پشتوانه امید در نگاه دینی قویتر از ترس است
وی با متذکر شدن این مطلب که در نگاه دینی پشتوانه امید خیلی قویتر از پشتوانه بیم و ترس است؛ افزود: گرچه در تربیت دینی باید هر دو لحاظ شود اما به لحاظ گزارههای دینی از جهت پشتیبانی امید بر ترس رجحان دارد و در دعای جوشن نیز میخوانیم رحمت خدا که کانون امید است بر بیم و ترسی که از غضب خدا نشات میگیرد غلبه دارد.
صفات ربوبی تولیدکننده امید برای انسانها بیشتر از غضب الهی است
امام جمعه کرمان گفت: وقتی به قرآن مراجعه میکنیم امید و امیدوار بودن به آینده و سرنوشت خیلی قویتر از ترس است و هنگام یاد کردن صفات خداوند تبارک و تعالی اولین صفت، عبارت است از خداوندی که گناهان را می بخشد که بخشش گناهان کانون امید و این یکی از صفات برجسته خدا است و تولید امید در زندگی ما میکند.
وی صفت دیگر خداوند را توبهپذیری دانست و بیان کرد: بازگشت و برگشت ما به سمت خدای تبارک و تعالی باعث میشود آنچه در قبل انجام دادهایم خداوند آنها را نادیده بگیرد و توبه را قبول کند و به دنبال آن امید و امیدواری تولید شود پس یک کانون امیدبخش دیگر همین است که خداوند توبهها را قبول میکند.
اطاعت خداوند بدون بیم و ترس و بدون توجه به امید معنا پیدا نمیکند
حجتالاسلام علیدادی سلیمانی با اشاره به اینکه از طرفی خداوند اگر دیر مجازات میکند اما مجازات او سخت است؛ افزود: اینکه خداوند شدیداً مجازات خواهد کرد کانون بیم و ترس است.
وی صفت دیگر خداوند را اعطای نعمتهای فراوان دانست که این نیز باعث امیدواری است؛ لذا صفات امیدبخش خداوند بیشتر است اما باید خوف و رجا را در کنار هم قرار داد زیرا تا زمانی که بیم و ترس در کسی جدی نباشد هیچگاه از خطاها و اشتباهات دست بر نمیدارد از طرفی اگر امید در وجودش پررنگ نباشد دست به اصلاح نمیزند و اطاعت خداوند بدون بیم و ترس و بدون توجه به امید معنا پیدا نمیکند.
امام جمعه کرمان تأکید کرد: کارگاه آموزشی انبیای الهی بر همین دو بال استوار است و کلاس درس انبیای الهی بر همین دو موضوع است و خداوند فرمود انبیای الهی هم انذار و هم و هم بشارت را در دستور کار دارند لذا تشویق و تنبیه در چهارچوب دین هم برای پدر و مادر و هم برای معلم و استاد باید در کنار هم باشد.
فلسفه پشتیبانی ایران از جبهه مقاومت
وی در خطبه دوم با اشاره به سالروز آزادی سوسنگرد گفت: نکته حائز اهمیت از روز اول ظهور و بروز جمهوری اسلامی این است که با هیچکس سر ستیز ندارد اما در برابر هر زورگویی و تجاوز و قلدری و استکبار به هر قیمتی میایستد و اگر کسی به خاک ما حمله کند پاسخ محکم دریافت میکند و اگر کسی در برابر اعتقادات ما بایستد با پاسخ مناسب مواجه خواهد شد.
حجتالاسلام علیدادی سلیمانی گفت: انقلاب و جمهوری اسلامی قصد لشکرکشی ندارد اما اجازه ظلم به خود را نمیدهد و پشت مظلومان عالم هم ایستاده و این موضع جمهوری اسلامی است که با هر اشغالگری در دنیا مخالف است و با همین فلسفه امروز کنار غزه و لبنان هستیم.
تربیت فرزند یکی از جنبههای الگوساز زندگی حضرت زهرا سلام الله علیها
وی با تسلیت شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها تربیت شده نبی مکرم اسلام اظهار کرد: در زندگی کوتاه ایشان به خوبی جنبه الگویی برای جامعه انسانی نمایان است و در عرصههای مختلف آن را به نمایش گذاشت که یکی از محورهای الگوبودن ایشان برای جامعه اسلامی تربیت فرزند است.
نماینده ولی فقیه در استان کرمان با افزودن این نکته که ایشان فرزندانی تربیت کردند که تاریخساز و الگو شدند؛ یادآور شد: وجود امام حسن علیهالسلام برای هر سیاستمدار دینی و اسلامی الگو است زیرا بصیرت و فهم بالا و تحلیل درست از حوادث بخشی از زندگی امام مجتبی است.
وی در همین بخش از مطالب خود الگو بودن امام حسین علیه السلام نه فقط در دفاع مقدس ما که امروز در غزه و لبنان به ایشان اقتدا میکنند و یا الگو بودن حضرت زینب سلامالله علیها در صبر و مقاومت و رساندن پیام انقلاب عاشورا و حضور ایشان پس از کربلا و مدیریت قوی که برای همه ملتهای بعد از خود به نمایش گذاشتند را مورد توجه قرار داد.
الگو بودن حیات سیاسی و اجتماعی حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها
حجتالاسلام علیدادی سلیمانی با اشاره به بخش سیاسی و اجتماعی زندگی حضرت زهرا سلام الله علیها که هم در خدمت به نبوت و هم امامت جامعه سنگ تمام گذاشتند؛ افزود: شخصیت ایشان بر اساس متون دینی طاهره و مطهره است.
وی سپس رویکرد حضرت صدیقه طاهره در فتنهها را مورد اشاره قرار داد و در این باره گفت: جدای از اینکه عدهای در فتنهها تماشاچی هستند؛ اما سه گروه فعال وجود دارد که اولین آن هویپرستان هستند.
سه گروه فعال در مواجهه با فتنههای دوران
امام جمعه کرمان درباره ویژگی این گروه توضیح داد: آنان از درهمآمیختگی حق و باطل میخواهند به اسم حق نتیجه باطل بگیرند که این جماعت کانون فتنه هستند و میخواهند افکار عمومی را به نفع خود استخدام کنند و نتیجه بگیرند و باطل را با شعار حق و با هدف عملیاتی شدن اهداف خود تقویت کنند.
وی افزود: دوم اینکه وقتی حق و باطل درهم آمیخت عدهای بر اثر بیبصیرتی نمیتوانند تشخیص بدهند لذا به باطل کمک کرده و حق را میکوبند و لشکر هویپرستان را تقویت میکنند.
حجتالاسلام علیدادی سلیمانی اظهار کرد: گروه سوم جبههای است که همه تلاش خود را برای حذف باطل میکند تا به بهترین وجه جهاد تبیین را در دستور کار قرار دهد؛ این گروه کم هستند اما میتوانند چشم فتنه را در بیاورند؛ زمان، احزاب، جریانات و فضای حاکم را خوب میدانند و اهل بصیرت هستند که سردمدار این جریان در دفاع از علی علیهالسلام و حقی که نبی اکرم بارها بیان فرمودند حضرت زهرا است که جهاد تبیین کرد و پیام را به گوش مردم رساند و جان خود را فدا کرد شهیده راه نبوت و امامت شد.
انتظار از استاندار جدید کرمان
وی در ادامه مطالب خطبه دوم با اشاره به انتصاب استاندار جدید؛ ضمن آرزوی توفیق برای وی؛ ضمن درخواست برای تقویت همدلی و همراهی و وفاق و پیشرفت استان کمک کند؛ از فداکار، استاندار سابق به عنوان فردی جهادی و زحمتکش تقدیر کرد و گفت: او شب و روز برای پیشرفت استان وقت گذاشت و همه سعی و تلاش خود را برای نزدیک کردن نیروهای انقلاب و کمک به قشر محروم و آسیب پذیر جامعه کرد و برای اینکه چهره استان را همراه با پیشرفت کند تا آنجا که توانست کار انجام داد.
امام جمعه کرمان تصریح کرد: کرمان؛ استانی پهناور و با موانع و مشکلاتی مواجه هست و رمز عبور از آن صبر و حوصله و بردباری و خویشتنداری و کمک گرفتن از همه دلسوزان استان و در کنار هم قرارگرفتن همه استعدادها و ظرفیتها است.
روش و منش حاجقاسم الگوی مسئولان سیاسی و اجرایی باشد
وی متذکر شد: کرمان؛ استانی ولایی و پایتخت مقاومت و زادگاه حاجقاسم است که فکر و روش و منش او مورد تایید ولی امر مسلمین قرار گرفت و او را صاحب مکتب میداند لذا باید الگویی برای مسئولان سیاسی و اجرایی قرار بگیرد تا با نگاه ایشان در خدمت ولایت امر مسلمین جامعه به مردم خدمت کنند.
نظر شما