خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل، با وجود محدودیتها و تحریمهای اعمال شده از سوی مقامات و فدراسیونهای ورزشی، اخیراً استادیومهای اروپایی با پدیده ای رو به رشد روبه رو شدند که این استادیومها به مکان اصلی حمایت از آرمان عادلانه فلسطین تبدیل شدهاند.
هواداران با برافراشتن پرچمها فلسطین و بنرهایی خواستار آزادی فلسطین هستند و شعار همبستگی با نوار غزه که توسط ارتش اسرائیل در معرض نسل کشی است، سر می دهند. این مسئله نشان دهنده موج بی سابقه همبستگی با آرمان فلسطین در استادیوم های قاره کهن است.
حمایت با وجود سرکوب متوقف نمی شود
با وجود تلاشها برای سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه و فلسطین در ورزشگاههای اروپایی، از جمله ممنوعیت پرچم فلسطین در برخی مسابقات و جریمهکردن باشگاهها، اما غوغای هواداران حمایتکننده هنوز فروکش نکرده و شعارها در حمایت از فلسطین ادامه دارد.
در پنجم نوامبر، هواداران باشگاه سلتیک اسکاتلند در جریان بازی خود با باشگاه آلمانی آربی لایپزیگ، در لیگ قهرمانان، پرچم فلسطین را به اهتزاز درآوردند.
این مسئله نشان دهنده موضع شناخته شده این تیم در حمایت از فلسطین است، در شرایطی که شتاب مردم اروپا علیه اقدامات نسل کشی اسرائیل در غزه در حال افزایش است.
در ششم نوامبر، هواداران تیم پاری سن ژرمن، در جریان بازی خود با باشگاه اسپانیایی اتلتیکو مادرید در ورزشگاه «پارک دو پرنس» پاریس، در همان تورنمنت، بنر بزرگی را با عبارت «آزادی برای فلسطین» به همراه نقاشی قبه الصخره و دو کودک فلسطینی و لبنانی که با نسل کشی اسرائیل روبرو هستند، برافراشتند.
این اقدام همبستگی با غزه و لبنان خشم «برونو ریتایو» وزیر کشور فرانسه را برانگیخت که این بنرها را «غیرقابل قبول» دانست و تهدید کرد که پاریس سن ژرمن را تحریم خواهد کرد.
در روز هفتم نوامبر، آشوبها و هرج و مرجهای ناشی از شعارهای نژادپرستانه هواداران تیم مکابی تلآویو اسرائیل علیه اعراب و فلسطینیها در جریان بازی لیگ اروپا با تیم هلندی آژاکس در آمستردام، خشم گستردهای را در میان هواداران اروپایی برانگیخت و موضوع فلسطین را دوباره به جریان انداخت.
افزایش آگاهی مردمی
علی زبیر، یک فعال حقوق بشر مراکشی مقیم آلمان، معتقد است که حمایت مردمی از غزه، فلسطین و لبنان در استادیوم های اروپایی منعکس کننده آگاهی فزاینده از اهداف عادلانه، به ویژه آرمان فلسطین است.
زبیر که رئیس دیدهبان مهاجرت اروپا-مراکش است، معتقد است که این حمایت در نتیجه ناتوانی جامعه بینالمللی در توقف کشتار کودکان و زنان اسرائیل در غزه است.
او خاطرنشان میکند که هواداران فوتبال، باوجود تمایلی که برای سرگرم شدن با حضور در مسابقات دارند، مصائب انسانی در غزه را نادیده نمیگیرند. این باعث می شود که بنرها و شعارهایی در حمایت از غزه بلند شود.
زبیر میگوید: حمایت مردم اروپا از غزه و فلسطین به طور کلی به سکوهای استادیوم ها محدود نمی شود، بلکه جامعه مدنی در آنجا از همه اقشار در این موج همبستگی شرکت می کند. مردم اروپا لیبرال هستند و برخلاف مواضع برخی از دولتهایشان که بر منافع سیاسی آنها تمرکز میکنند، بیعدالتی را دوست ندارند.
آزار و اذیت و محدودیت
اما آزادی بیان برای هواداران در استادیومهای اروپایی با سرکوب و محدودیتهایی از سوی دولتهای متهم به شرکت در نسلکشی غزه یا از طریق ارائه پشتیبانی اطلاعاتی مانند بریتانیا یا تسلیحاتی مانند فرانسه و آلمان، مواجه شد.
آخرین فصل از این سرکوب و محدودیتها در ورزشگاه استاددو فرانس پاریس عصر پنجشنبه در جریان دیدار تیم ملی فرانسه و همتای اسرائیلیاش در لیگ ملتهای اروپا رخ داد.
لوران نونز، رئیس پلیس پاریس اعلام کرد که برافراشتن پرچم فلسطین در این مسابقه ممنوع است.
نونز تاکید کرد که این مسابقه قرار بود در میان تدابیر شدید امنیتی برگزار شد و تنها پرچم فرانسه و اسرائیل اجازه به اهتزاز درآورده شود، اقدامی که تاییدی بر ادامه محدودیتهای اعمال شده برای ابراز همبستگی با فلسطین در داخل ورزشگاههای اروپایی است.
اما فعالان در پاریس با سازماندهی تظاهرات در حمایت از فلسطین و رد نسل کشی اسرائیل در غزه، پیش دستی کردند.
آنها مخالفت خود را با حضور امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه در این مسابقه ابراز کردند و از استقبال تیم اسرائیلی در پاریس انتقاد کردند و این اقدام را تلاشی برای سفید کردن چهره رژیمی دانستند که کودکان و زنان را می کشد.
اگرچه هواداران از برافراشتن پرچمهای فلسطین در داخل ورزشگاه منع شدند، اما این فعالان مایل بودند پرچمهای فلسطین را در خیابانهای پاریس بالا ببرند.
همچنین در شبکههای اجتماعی فراخوانهایی مبنی بر تحریم این مسابقه در همبستگی با غزه و لبنان منتشر شد.
این کمپین توسط گروهی از فعالان موسوم به یوروپالستین هدایت میشود که خواستار تحریم این مسابقه شدند، از بازیکنان فرانسوی خواستند در آن شرکت نکنند و آن را مسابقه نسلکشی با حمایت فرانسه دانستند.
ممنوعیت پرچم فلسطین و نمایش همبستگی با غزه در قاره کهن چیز جدیدی نیست. به همین دلیل فدراسیونهای ورزشی اروپایی در ماههای اخیر به این اقدام متوسل شدهاند و ادعا میکنند که این اقدامی ضروری برای کاهش تحریکات است.
اکتبر گذشته، اتحادیه فوتبال انگلیس تصمیم گرفت که پرچم فلسطین را از ورود به ورزشگاهها منع کند، اما هواداران این تیم ها به این تصمیم واکنش نشان ندادند و همچنان پرچمهایی را در حمایت از فلسطین به اهتزاز درآوردند.
فدراسیون فوتبال اروپا (یوفا) باشگاه اسکاتلندی سلتیک را به مبلغ ۱۵ هزار پوند استرلینگ (۱۹ هزار دلار) جریمه شد، به دلیل اینکه هوادارانش پرچمهای فلسطین را در جریان بازی لیگ قهرمانان اروپا مقابل اتلتیکو مادرید در ۵ نوامبر به اهتزاز درآوردند.
اقدامات محدودکننده به ممنوعیت و جریمه محدود نشد. یکی از هواداران سلتیک در ماه اکتبر در جریان بازی مقابل بوروسیا دورتموند در لیگ قهرمانان اروپا مورد حمله پلیس آلمان قرار گرفت. زیرا پرچم فلسطین را در دست داشت.
این هوادار کلیپی را بر روی پلتفرم ایکس منتشر کرد که در آن لحظه حمله به او و توقیف پرچم از او نشان داده شد. این باعث همدردی گسترده با او و حمایت از حق مردم برای ابراز همبستگی با فلسطین شد.
در شرایطی که دولتهای اروپایی از اسرائیل حمایت میکنند و مردم نیز نظرات خود را چه در مواقع انتخابات از طریق صندوقهای رای یا بیان نظرات در داخل سکوهای ورزشگاه اعلام میکنند.
برهمین اساس فشار مردم در مقابله با فشارهایی که بر دولتها به ویژه از سوی لابیها وارد میشود، مهم است. همبستگی مردم با فلسطین یک عمل طبیعی انسانی است که نشان از آگاهی نسبت به مسایل عادلانه دارد.
نظر شما