خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: پس از یک دوره گذار و خلاء در جنبش حزب الله لبنان پس از ترور «سید حسن نصرالله»، نیروهای مقاومت سازماندهی دوباره خود را به رهبری «شیخ نعیم قاسم»، دبیر کل جنبش آغاز کردند و حزبالله در حال حاضر در دو جبهه می جنگد؛ یکی مقاومت در برابر ارتش اسرائیل و دیگری مدیریت فشارهای سیاسی و اجتماعی داخلی در لبنان.
حزبالله اخیرا تعداد زیادی از راکتها و موشکهای خود را به سمت شمال شلیک کرد و نزدیک به ۲۵۰ پرتابه و چندین اسکادران پهپاد تهاجمی را به سمت مناطق صفد، عکا و حیفا که بیشتر جمعیت شمال در آنجا متمرکز شدهاند، ارسال کرد.
این بمباران بیش از یک ماه پس از آغاز حمله زمینی اسرائیل در اول اکتبر صورت گرفت و همچنین مصادف شد با ۱۱ نوامبر، روز شهدای حزب الله.
به همین مناسبت، «محمد عفیف»، سخنگوی حزبالله، یک کنفرانس خبری در قلب حومه جنوبی بیروت که توسط صدها حمله هوایی اسرائیل ویران شده است،برگزار کرد.
روزنامهنگاران با احتیاط از میان ویرانهها و در میان بوی باروت و سوختن به سمت مجتمع «ارباب شهدا» رفتند؛ جایی که سید حسن نصرالله اغلب برای جمعیت سخنرانی میکرد.
تشدید حملات به اسرائیل و کنفرانس خبری در پایگاه ضاحیه، اقدامات نمادین برای نشان دادن سرپیچی از شرایط تحمیل شده بود، زیرا «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر اسرائیل مدعی است که هدف نهایی این جنگ «تغییر واقعیت استراتژیک» منطقه خاورمیانه است.
این جاه طلبی، مستلزم نابودی حزبالله؛ سنگ بنای محور مقاومت و الهام بخش جنبش های ضد اسرائیلی از عراق، یمن، سوریه و فراتر از آن است.
ضربات سنگین
از طریق این اقدامات، حزب الله قصد دارد هم به دشمنان و هم به حامیان خود که به شدت از شکستهای اخیر متزلزل شدهاند، نشان دهد که مقاوم و متعهد به مبارزه باقی میماند.
حزب الله از زمان انفجار هماهنگ دستگاههای ارتباطی خود در اواسط سپتامبر و به دنبال آن ترور مقامات ارشد خود توسط اسرائیل، متحمل یک سری ضربات سنگین شده است. اسرائیل همچنین هزاران حمله هوایی انجام داده و هزاران نیرو را به لبنان اعزام کرده است، اما این نیروها نتوانستند هیچ روستایی را در جنوب اشغال کنند.
عفیف با اشاره به اینکه نتیجه جنگ سرنوشت مقاومت و آینده لبنان و خاورمیانه را تعیین خواهد کرد، گفت: ما اراده قوی برای مبارزه و سازماندهی مجدد داریم و برای یک جنگ طولانی آماده شدهایم.
انتخاب نعیم قاسم به عنوان رهبر جنبش حزبالله به این گروه اجازه داد تا بازسازی ساختار رهبری خود را آغاز کند، در حالی که فرماندهان جدیدی به جای شهدا در ماههای اخیر منصوب شدهاند.
قاسم در اولین سخنرانی خود به عنوان دبیرکل جدید حزب الله در اواخر ماه گذشته گفت که همه پستهای خالی پر شده است.
از زمانی که قاسم سکان هدایت حزبالله را به دست گرفت، ناظران به تلفیقی از مواضع سیاسی و اقدامات نظامی او در میدان اشاره کردهاند که به عنوان شاهدی بر بازسازی ساختار فرماندهی و کنترل تلقی می شود.
منابع امنیتی میگویند که حزبالله پس از اجرای یک سیستم جدید به نام «بسیج ذخیره»، نیروهای کمکی متشکل از صدها مبارز به جنوب لبنان فرستاده است.
حزب الله همچنین توانسته است سرعت حملات روزانه موشکی و پهپادی به اسرائیل را حفظ کند. در روزهای اخیر موشک های فاتح ۱۱۰ دقیق با برد ۳۰۰ کیلومتر و محموله انفجاری ۵۰۰ کیلوگرمی را نیز مستقر کرده است.
در همین حال، ارتش اسرائیل تا چندین شهر مرزی لبنان پیشروی کرده و مدعی است که تونلها و انبارهای سلاح حزب الله را کشف و منهدم کرده است، اما در نهایت وادار به عقبنشینی شد و به این ترتیب حزبالله را قادر ساخت تا حملات موشکی خود را از سر بگیرد.
فشارهای داخلی
وظیفه حزب الله با افزایش فشارهای سیاسی و اجتماعی داخلی پیچیدهتر می شود. این جنبش باید قبل از هر چیز، آوارگی بیش از یک میلیون نفر را که نماینده پایگاه مردمی حزب الله هستند و به دلیل جنگ مجبور به تبعید شدهاند، مدیریت کند.
این آوارگان اکنون در شرایط سختی به سر میبرند. در حالی که حزبالله این سناریو را با ذخیره مقادیر زیادی غذا، تشک، پتو، دارو و سایر اقلام ضروری پیش بینی میکرد، حملات هوایی اسرائیل بسیاری از این پایگاههای تدارکاتی را در جنوب لبنان، حومه جنوبی بیروت و دره بقاع نابود کرد.
علاوه بر این، انفجارهای هماهنگ شده پیجر و واکی تاکی در اواخر سپتامبر تعداد قابل توجهی از کارکنان حزب الله را در موسسههای اجتماعی و پزشکی مجروح کرد و همین اتفاق تا حد زیادی کار را برای نیروهای حزبالله در جبهه داخلی پیچیدهتر کرد، اما با سازماندهی مجدد منابع حزب الله، وضعیت تا حدودی بهبود یافته است.
از سوی دیگر، حزبالله با انتقاد فزایندهای از سوی مخالفان سیاسی خود بهویژه در حوزه مسیحیت، مواجه است که آن را مسئول جنگ میدانند.
یک نماینده مستقل که نخواست نامش فاش نشود در این باره گفت: سفیران غربی، عمدتا از آمریکا و آلمان، دشمنان حزبالله در لبنان را تشویق میکنند تا فشار خود را افزایش دهند و از تضعیف حزبالله برای انزوای سیاسی آن استفاده کنند.
یک تعادل ظریف
هفته گذشته، سمیر جعجع، رئیس حزب نیروهای مسیحی لبنان در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که با جلسه پارلمان برای انتخاب رئیسجمهوری جدید بدون مشارکت نمایندگان شیعه موافقت خواهد کرد اما موضع او حتی در میان مسیحیان به دور از اتفاق نظر است.
«فارس بویز»، وزیر امور خارجه سابق لبنان در این باره گفت: انتخاب رئیس جمهور بدون مشارکت یکی از جوامع اصلی لبنان غیرواقعی است. در تاریخ لبنان، رئیسجمهور هرگز به عنوان چالشی برای دیگر گروههای مذهبی این کشور انتخاب نشده است. رئیس جمهور همیشه حداقل تا حدودی مورد قبول همه جوامع بوده است. تاریخ به ما آموخته است که رئیسجمهوری که بدون اجماع جامعه انتخاب میشود، نمیتواند حکومت کند و منجر به فلج نهادی میشود.
«احمد قبالان»، یکی از رهبران ارشد مذهبی نزدیک به نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان نیز اخیرا تایید کرد که پارلمان برای انتخاب رئیس جمهور بدون نمایندگان شیعه تشکیل جلسه نمی دهد.
وی در این باره گفت: لبنان با اجماع اداره می شود و جایگزین اجماع، ویرانی است.
به گفته بویز که یک شخصیت سیاسی معتدل مارونی است، لبنان بر روی موازنه های ظریفی بنا شده است و هر بار که یکی از جوامع مذهبی آن نقشی بزرگتر از وزن طبیعی خود میگیرد، عدم تعادل ایجاد میشود.
وی افزود: با وجود این اختلافات ما شاهد موجی از همبستگی ملی هستیم که از طریق نگرش مثبت نسبت به همه جمعیتها ایجاد شده است. اصطکاک وجود دارد، اما این در حاشیه باقی میماند و وحدت ملی را تهدید نمیکند.
نظر شما