بانویی مبارز، انقلابیِ خستگی‌ناپذیر از پایتخت تاریخ و تمدن ایران

مرضیه دباغ بانوی شاخص تاریخ انقلاب اسلامی است، زندگی سیاسی‌نظامی بی‌نظیری را پشت‌سر گذاشت، شیوۀ زندگی او در تعاریف متداول زنان هم‌عصرش نمی‌گنجد و در بسیاری جهات، فعالیت‌های سیاسی او حتی از بانوان سال‌های بعد از پیروزی انقلاب برجسته‌تر است، نقش این زن در تاریخ انقلاب به‌قدری درخشان است که الگویی از زن انقلابی مبارز را به جامعه ارائه می‌کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از همدان، زنان موفق با هر نوع تفکری، در برخی ویژگی‌ها، مشترک هستند. کنشگری و توانایی در تصمیم‌گیری و کنترل شرایط برای رسیدن به هدفی مشخص، شاخصۀ بانوان اثرگذار است.

 رسیدن به چنین توانمندی نیازمند تحول درونی و آگاهی و شجاعت است. اگر در محیط خانواده یا اجتماع، ظرفیتی برای به‌ فعلیت درآمدن توانایی زن وجود نداشته باشد، به‌طبع بسیاری از بانوان، فرصت بروز و ظهور توانایی‌هایشان را پیدا نمی‌کنند.

 مرضیه دباغ بانوی ترا تاریخ انقلاب اسلامی است. او زندگی سیاسی‌نظامی بی‌نظیری را پشت‌سر گذاشت. شیوۀ زندگی او در تعاریف متداول زنان هم‌عصرش نمی‌گنجد و در بسیاری جهات، فعالیت‌های سیاسی او حتی از بانوان سال‌های بعد از پیروزی انقلاب برجسته‌تر است، نقش این زن در تاریخ انقلاب به‌قدری درخشان است که الگویی از زن انقلابی مبارز را به جامعه ارائه می‌کند.

مرضیه حدیدچی، معروف به مرضیه دباغ در سال ۱۳۱۸ در همدان به دنیا آمد و تحصیل در حد خواندن را در مکتب‌خانه سپری کرد ولی خود سعی کرد نوشتن را بیاموزد. او قرآن و نهج‌البلاغه و مفاتیح‌الجنان را نزد پدرش آموخت و در ۱۴ سالگی با محمدحسن دباغ ازدواج کرد و در سال ۱۳۳۳ به تهران مهاجرت کردند.

مرضیه دباغ در تهران مقدمات درس‌های حوزوی را فراگرفت و در ادامه درس‌های فقه، اصول و اخلاق را آموخت و دروس پایین‌تر را تدریس کرد. او پس از درگذشت سیدحسین بروجردی و آغاز نهضت روحانیون، با امام‌خمینی(ره) آشنا شد و در سال ۱۳۴۲ نخستین بار ایشان را در قم ملاقات کرد.

او ادامه تحصیلات خود را نزد سیدمحمدرضا سعیدی پی گرفت و سعیدی زمینه ارتباط او را با روحانیون مبارز فراهم کرد و در سال‌های مبارزه تکثیر اعلامیه‌ها و فتاوای امام‌خمینی(ره) که از نجف می‌رسید و کتاب حکومت اسلامی ایشان و نیز برگزاری اردوهای مختلف برای بانوان از فعالیت‌های دباغ بوده است.

بانویی مبارز، انقلابیِ خستگی‌ناپذیر از پایتخت تاریخ و تمدن ایران

مرضیه دباغ در طول مبارزات انقلابی‌اش توسط ساواک دستگیر و به همراه دخترش در زندان‌های مخوف رژیم پهلوی شکنجه‌های سختی شد. وی پس از آزادی از زندان به خارج از ایران رفت و در پاریس به عنوان محافظ امام ایشان را همراهی کرد.

این مبارز انقلابی پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، مأمور تشکیل سپاه غرب کشور شد و مدتی فرمانده سپاه همدان بود و در سال ۱۳۶۱ در کردستان مجروح شد. از وی به عنوان نخستین و تنها فرمانده زن سپاه یاد شده‌ است؛ سپس نمایندهٔ مجلس شورای اسلامی شد.

او در هیئتی به ریاست عبدالله جوادی آملی که نامه امام‌خمینی (ره) را به رهبر اتحاد جماهیر شوروی ابلاغ کرد حضور داشت. 

خانم دباغ روز ۲۷ آبان ۱۳۹۵ پس از گذراندن دوره‌ای بیماری در سن ۷۷ سالگی درگذشت و در صحن آرامگاه امام خمینی (ره) به خاک سپرده شد.

 با توجه به  اینکه این بانوی بزرگ  یکی از زنان تاثیر گذار قرن معاصر بوده و باید بیشتر از گذشته معرفی شود  کنگره بانو دباغ در تهران و همدان برگزار می‌شود.

 

بانویی مبارز، انقلابیِ خستگی‌ناپذیر از پایتخت تاریخ و تمدن ایران

برگزاری کنگره بزرگ بانو دباغ در تهران و همدان

کنگره مرضیه حدیدچی (دباغ) ۳۰ آبان سال جاری در تهران آغاز می شود و یکم آذرماه اختتامیه کنگره در همدان با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر علوم و تحقیقات و فناوری و علی آقامحمدی، نماینده مقام معظم رهبری در مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار می شود.

به گفته سید محمد کاظم حجازی، این بانوی مبارز برای جامعه ایرانی به عنوان هویت ملی مایه فخر و مباهات است و معرفی اینگونه افراد قوام بخش اعتقادات نسل جدید است و خواهر دباغ نماد بانویی است که ویژگی های شخصیتی او از ابعاد مختلف قابل الگو برداری است، در اوج خفقان طاغوت که زمینه رشد بانوان وجود نداشت در عالی‌ترین سطح حوزوی تحصیل می‌کند و بعد از انقلاب به عنوان استاد در دانشگاه به تدریس می‌پردازد.

دبیر کنگره ملی بانوی مبارز و انقلابی مرضیه حدیدچی (دباغ) با اشاره به اینکه ایشان  در بعد اجتماعی در مقابل طاغوت قد علم می کند و در نقش همسر نیز به عنوان الگوی تمام و کمال مورد توجه است افزود: این بانوی مبارز از بدو پیروزی انقلاب اسلامی خدمت به رهبری را تکلیف اجتماعی خود می‌بیند و در کنار بیت امام فراز و نشیب‌ها از او انسانی تربیت می‌کند که این زن به عنوان فرمانده سپاه انتخاب می‌شود و در شورای شکل گیری سپاه انجام وظیفه می‌کند.

حجازی با تاکید بر اینکه در حوزه سیاسی به عنوان نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی حضور پیدا می‌کند، در محیط های مختلف نیز به ترویج فرهنگ انقلاب استمرار می‌ورزد و تا پایان عمر نیز سعی داشت پیام انقلاب را به تمام مردم دنیا برساند یادآور شد: ابعاد شخصیتی خواهر دباغ مطابق با ذائقه نسل جوان و با ابزار هنر به آینده سازان ایران معرفی شود زیرا هنر اثرگذارترین ابزار برای معرفی هویت ملی و دینی ما است.

وی با اشاره به کنگره ملی بانو دباغ تصریح کرد: کنگره خواهر دباغ از اسفند سال ۱۴۰۱ در دفتر پژوهش موسسه شهید مدنی بنا نهاده شد و ستادهای ملی و استانی متولی برپایی کنگره تشکیل شدند و ستاد استانی با ریاست نماینده ولی فقیه در استان و ۱۰ کمیته تشکیل شده است که هر کمیته پنج تا هفت دستگاه اجرایی را در زیر مجموعه دارد.

 وی  با بیان اینکه ۷۰ مقاله علمی، پژوهشی به دبیرخانه این کنگره ارسال شده که ۳۵ مقاله شایسته انتشار، به چاپ می رسد، گفت: به مقاله های ارسال شده به دبیرخانه این کنگره با محورهای زندگینامه، شخصیت شناسی و سیره فکری این بانوی مبارز، امتیاز علمی تعلق می‌گیرد و توسط انجمن مفاخر چاپ خواهد شد.

دبیر کنگره ملی (خواهر دباغ)  با اشاره به اینکه کتاب‌هایی در خصوص تبیین ابعاد شخصیتی خواهر دباغ در قالب رمان و روایتگری برای جوانان و نوجوانان در دست تدوین است و چاپ ۲۰ کتاب در کنگره پیش بینی شده است.

  در راستای برگزاری این کنگره عظیم با چند تن از مسئولان واساتید استان همدان در خصوص شخصیت این بانوی  فرهیخته گفتگویی داشتیم.

بانو دباغ شخصیتی والا و الگویی از زن تراز انقلاب است که پای در مسیر مبارزه گذاشت

بانویی مبارز، انقلابیِ خستگی‌ناپذیر از پایتخت تاریخ و تمدن ایران

طاهره خلیلی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، با بیان اینکه شخصیتی مانند خواهر دباغ با وجود هشت فرزند علیه ظلم وارد مبارزه شد،  گفت: او شخصیتی والا و الگویی از زن تراز انقلاب است که پای در مسیر مبارزه گذاشت.

مسئول نهضت پیشرفت بانوان استان همدان با بیان اینکه بانوان ایران به تأسی از حضرت زهرا (س) همواره در مسیر دفاع از ولایت حضور داشته‌اند، گفت:  زنان ایران در کنار نقش مادری و حرکت گهواره فرزندان خود، با نگاه دینی و انقلابی دنیا را هم تکان داده‌اند.

وی در ادامه ولایت‌پذیری را شاخصه بارز خانم دباغ عنوان کرد و گفت: عشق به ایران و اسلام باعث شد این بانوی خستگی‌ناپذیر در برابر شکنجه‌های ساواک تسلیم نشود و پس از آن برای اهداف انقلاب مدت‌ها رنج دوری از خانواده را تحمل کند.

خلیلی با اشاره به پشتکار و مجاهدت‌های خانم دباغ عنوان "بانوی مقاومت" را بهترین توصیف برای معرفی ایشان خواند و افزود: خواهر دباغ نمونه‌ای والا از الگوی زن مسلمان است که مطالعه اقدامات ایشان در مسیر مبارزه برای انقلاب در عین توجه به نقش مادری و همسری همچنین دفاع از آرمان‌های فلسطین می‌تواند راهنمای زندگی همگان باشد.

الگوی سوم زن

بانویی مبارز، انقلابیِ خستگی‌ناپذیر از پایتخت تاریخ و تمدن ایران

آیت الله حبیب الله شعبانی نیز با اشاره به اینکه بیان اینکه خواهر دباغ در تاریخ انقلاب اسلامی به عنوان بانوی الگو و اسوه مطرح است که در تمام مسائل حرف برای گفتن دارد گفت: ایشان در عین اینکه بانویی خانه‌دار بود و فرزندانی را برای دین و انقلاب تربیت کرد در بعد ورود به مسائل اجتماعی، سیاسی و مدیریتی نیز به خوبی ظاهر شد.

نماینده ولی فقیه در استان همدان با بیان اینکه خواهر دباغ با حفظ منزلت اجتماعی در حساس‌ترین مسئولیت‌ها حضور داشت و کارنامه خوبی از خود به جای گذاشت، افزود: ایشان تنها زنی بود که به عنوان فرمانده سپاه انتخاب شد که همین مسئله نگاه خاص انقلاب به زنان را نشان می‌دهد.

وی با اشاره به تمرکز خواهر دباغ بر ارتقای سطح تحصیلات علاوه بر رشد فردی و خودسازی یادآور شد: شخصیت فردی و مدیریتی این بانوی انقلابی دارای جامعیتی بود که می‌تواند به عنوان الگو برای بانوان مطرح شود.

زنان ایرانی همیشه اثرگذار بوده‌اند

حسن رحیمی‌روشن نیز با بیان اینکه در طول تاریخ ایران از زنان اسطوره‌ای در شاهنامه گرفته تا شخصیت‌های واقعی و تاریخی، زنان ایرانی در جامعه خود تأثیرگذار بوده‌اند گفت: جایگاه زن آن چنان در ایران و فرهنگ ایرانی مهم بوده که برخی زنان سطح پادشاهی و یا به جایگاه فرماندهی نظامی می‌رسیدند.

رئیس بسیج اساتید استان همدان یادآور شد: تاریخ ادیان و اسلام نیز زنان تأثیرگذار زیادی داشته که می‌توان به نقش بسزای حضرت آسیه (س)، حضرت مریم (س)، حضرت خدیجه کبری (س)، حضرت زهرا (س) و حضرت زینب (س) اشاره کرد.

وی در ادامه با بیان اینکه در تاریخ ایران و مخصوصاً ایران معاصر افراد تأثیرگذاری بودند که در تاریخ ماندگار شدند افزود: زنان ایرانی همواره زنان تأثیرگذار صدر اسلام مثل خدیجه کبری (س) و فاطمه زهرا (س) را الگوی خود قرار داده‌اند.

رحیمی‌روشن با اشاره به ثبت رشادت زنانی چون خانم مرضیه دباغ در صحنه‌های سیاسی و اجتماعی انقلاب تصریح کرد: زندگی خواهر دباغ سراسر شور و مبارزه بود.

وی خاطرنشان کرد: بسیار اعجاب‌انگیز و حیرت‌آور است که زنی تمام وظایف خود را در حوزه فرزندآوری و همسرداری در کنار فعالیت سیاسی و اجتماعی به نحو احسن انجام می‌دهد و حتی می‌تواند به عنوان فرمانده نظامی نیز ظاهر شود.

رئیس بسیج اساتید استان همدان با تاکید بر اینکه خانم دباغ یکی از زنان تأثیرگذار تاریخ معاصر ایران است اضافه کرد: برگزاری کنگره بزرگداشت این بانوی انقلابی در راستای معرفی این شخصیت اتفاقی مبارک است.

 

بانو دباغ در مدیریت بحران‌ها فوق‌العاده ظاهر شد

بانویی مبارز، انقلابیِ خستگی‌ناپذیر از پایتخت تاریخ و تمدن ایران

سردار مهدی فرجی نیز با بیان اینکه خواهر دباغ به عنوان نخستین فرمانده زن در کشور انتخاب شد و در سپاه ایفای نقش کرد گفت:وی با حجاب کامل در این مسئولیت وظیفه خود را انجام داد و در آن روزهای پرتنش در مواجهه با ضد انقلاب و در مدیریت بحران‌ها فوق‌العاده ظاهر شد.

مشاور عالی فرمانده سپاه انصارالحسین (ع) استان همدان با اشاره به اینکه ایشان با اقدامات خود در سپاه بسترسازی خوبی ایجاد کرد افزود: فعالیت‌های خانم دباغ نشان داد جنسیت مانعی برای حضور و فعالیت زنان نبوده و نیست و نگاه انقلاب نیز بر حمایت از حضور زنان در عرصه‌های مهم و حساس است.

فرجی تصریح کرد: در تلاش هستیم اقدامات خواهر دباغ در زمان فرماندهی سپاه در همدان و غرب کشور، فعالیت‌های ایشان در مجلس و دیگر عرصه‌های انقلاب به ویژه در خارج از کشور را جمع‌آوری کرده و آنها را به نسل جوان به ویژه دختران برای کنش‌گری در بعد زن تراز انقلاب منتقل کنیم.

وی با بیان اینکه تمرکز دشمن بر تغییر سبک زندگی دختران این سرزمین با هدف دور کردن آنها از اسلام و انقلاب است گفت: با معرفی الگوهایی چون خواهردباغ و تبیین واقعیت جایگاه زن، باید این موضوع که چرا دشمن تلاش خود را معطوف به حوزه زنان کرده را تشریح کنیم.

مشاور عالی فرمانده سپاه انصارالحسین (ع) استان همدان اضافه کرد: باید شخصیت خواهر دباغ را همان گونه که بود و با همان سوابق و سختی‌هایی که متحمل شد معرفی کنیم، کسی که شکنجه‌های بسیاری را در زندان ساواک تحمل کرد و با وجود اینکه فرزندش را در مقابل چشمانش شکنجه دادند تسلیم نشد.

وی با تاکید بر اینکه از رهگذر برنامه‌هایی چون کنگره ملی خواهر دباغ باید واقعیت جمهوری اسلامی در توجه به جایگاه زن و بسترسازی برای حضور آنها در مناصب مختلف بیان شود گفت: امروز زنان این سرزمین در مسئولیت‌های مختلف نقش‌آفرینی می‌کنند؛ حتی در وزارت دفاع نیز زنان حضور دارند و از علم و تخصص آنها استفاده می‌شود.

فرجی با گریزی به بیانات رهبر معظم انقلاب در مورد اهمیت جایگاه زن در نظام جمهوری اسلامی اظهار کرد: در دیداری که سال گذشته با معظم‌له داشتیم ایشان از ۳۰ دقیقه سخنرانی حدوداً ۱۴ دقیقه درباره شخصیت خواهر دباغ، نقش زنان در پیروزی انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، سال‌های بعد از آن و نقش آنها در جبهه مقاومت صحبت کردند.

مشاور عالی فرمانده سپاه انصارالحسین (ع) استان همدان در ادامه بیان کرد: هدف رهبر معظم انقلاب توجه به این نکته بود که زنانی چون خواهر دباغ الگوی ویژه‌ای برای بانوان و دختران کشور هستند و در کنار توجه به مسائل خانه و خانواده هیچ محدودیتی برای حضور بانوان در عرصه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی و حتی نظامی وجود ندارد. ‌

برچسب ها - مسعود ویژه

مسعود ویژه نیز با تاکید بر لزوم معرفی شخصیت زن در تراز انقلاب و جایگاه آن اظهار کرد: انقلاب اسلامی با اعتقاد به اهمیت زنان زمینه ظهور و بروز استعداد آن‌ها در ابعاد مختلف و حضور در جامعه با حفظ حیا و عفت را مهیا کرده است.

وی با بیان اینکه دشمنان با هدف قرار دادن جایگاه زن مسلمان و با شعار دروغین "زن، زندگی، آزادی" وارد میدان شدند تا اهداف خود را محقق کنند یادآور شد: دشمن با تبلیغات می‌خواهد چنین القا کند که زن در انقلاب محدود است و جایگاهی ندارد در صورتی که واقعیت جایگاه زن در انقلاب وجود زنانی چون خواهر دباغ است که حتی به عنوان فرمانده سپاه هم انتخاب می‌شود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان و رئیس کمیته فرهنگی و پشتیبانی کنگره خواهر دباغ، در ادامه معرفی الگوهای ملموس از بانوان موفق و اثرگذار در جامعه را یکی از راهکارهای مقابله با تبلیغات سو دشمن عنوان کرد.

 فاطمه رحمتی

کد خبر 1791155

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha