لوموند: حکم بازداشت نتانیاهو، نقطه تحول تاریخی در عدالت بین‌المللی است

روزنامه فرانسوی «لوموند» در گزارشی اعلام کرد: تصمیم دیوان کیفری بین‌المللی علیه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر و یوآو گالانت، وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی نشان‌دهنده تغییری ریشه‌ای در قواعد بازی برای عدالت بین‌المللی است.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از القدس العربی، روزنامه فرانسوی «لوموند» در گزارشی با عنوان «حکم دستگیری بنیامین نتانیاهو؛ نقطه تحول برای عدالت بین المللی» نوشت: تصمیم دیوان  کیفری بین‌المللی علیه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر و یوآو گالانت، وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی، نشان‌دهنده تغییری ریشه‌ای در قواعد بازی برای عدالت بین‌المللی است که از زمان نبورنبرگ تاکنون بر شکست خوردگان، طردشدگان و دشمنان غرب تمرکز کرده بود.

این روزنامه نوشت: حکم دستگیری مقامات اسرائیلی، یک نقطه عطف تاریخی به شمار می‌آید. برای اولین بار از زمان تاسیس این دیوان در سال ۱۹۹۸، رهبران سیاسی بر خلاف میل متحدان غربی شان متهم می‌شوند.

در این گزارش آمده است که ریشه این درخواست‌ها، «کریم خان» دادستان کل، است که از هر طرف مورد حمله قرار گرفت و روزنه‌ای را باز کرد که قضات به سرعت وارد آن شدند.  با صدور این حکم دستگیری، آنها باید با رد اتهامات مربوط به عدالت، به تقویت اعتبار دیوان کیفری بین‌المللی کمک کنند.

براساس این گزارش، حتی اگر تصمیم دیوان کیفری جنگ ‌های جاری را متوقف نکند، قضات و دادستان‌ها خود را به دستور دیوان کیفری ملزم می‌داند.

 به گزارش این روزنامه فرانسوی، برای مدت طولانی، این نهاد فقط مقامات آفریقایی را تحت تعقیب قرار می داد، اما به دلیل سیاست‌های غرب برای تغییر رژیم‌ها در قاره آفریقا، خود را در قفس می دید.

 با صدور کیفرخواست علیه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در مارس ۲۰۲۳، دادگاه کیفری بین المللی جرأت کرد رئیس کشوری را که عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل استُ محاکمه کند که این امر موجب رضایت بسیاری غربی‌ها به ویژه ایالات متحده شد.

 پیش از این هرگز دیوان کیفری بین المللی از چنین حمایت‌های سیاسی، مالی و قضایی بهره نبرده بود. اما اتهام ولادیمیر پوتین نیز احساس استانداردهای دوگانه را تقویت کرد، به طوری که «رید برودی» وکیل مشهور آمریکایی و مدافع حقوق بشر آمریکایی، تا زمان صدور حکم بازداشت علیه مقامات اسرائیلی، می‌گفت که عدالت بین‌المللی تقریباً منحصراً برای رسیدگی به جنایات ارتکابی توسط دشمنان شکست‌خورده است.

 این روزنامه نوشت که با توجه به این تحولات، دیوان کیفری بین المللی به ندرت موضعی علیه منافع غرب اتخاذ می کند، به عنوان مثال، تحقیقات در مورد جنایات ارتش ایالات متحده در افغانستان و همچنین تحقیقات در مورد زندان های مخفی سیا در اروپا و همچنین تحقیقات در مورد جنایات نیروهای انگلیسی در عراق به حالت تعلیق درآمده است.

 با این حال، تحقیقات در مورد جنگ جاری در نوار غزه به مرحله پیشرفته‌ای رسید و پس از آن حکم بازداشت علیه نتانیاهو و گالانت صادر شد.

 بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت اکنون باید هر سفر خارجی را بررسی کنند، همانطور که  برای هرکسی که حکم تعقیب و بازداشت توسط دیوان کیفری بین‌المللی صادر می‌شود،  صادق است.

این روزنامه در گزارش خود تاکید کرد که این تصمیم با چالش‌های سیاسی بزرگی به‌ویژه از سوی متحدان اسرائیل مانند آمریکا مواجه است. تعدادی از سناتورهای آمریکایی قول داده اند که تحریم هایی را علیه دیوان بین‌المللی اعمال کنند که ممکن است توانایی آن را برای پیگیری پرونده‌های مشابه مختل کند.

براساس این گزارش، «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده، مخالفت خود را با حکم دیوان کیفری بین المللی اعلام کرده است، در حالی که جو بایدن، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، از حکم بازداشت پوتین که به وضوح نشان دهنده استانداردهای دوگانه در برخورد با موضوعات مختلف است، استقبال کرده است.

این روزنامه تاکید کرد که این اقدام نشان دهنده پایان چالش‌های پیش روی دیوان کیفری بین المللی نیست. ساختار قضایی دیوان  که در سال ۲۰۰۲ تأسیس شد، هنوز شکننده است، زیرا از روندهای کند و تعداد زیادی پرونده در حال رسیدگی رنج می برد.  این دیوان همچنین به حمایت سیاسی و قضایی مستمر برای حفاظت از شاهدان و ادامه جمع آوری شواهد نیاز دارد.

کد خبر 1791672

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha