کشف متنی پنهان در «قرآن آبی» در موزه ملی زاید

با استفاده از فناوری‌های پیشرفته تصویر برداری، یک متن پنهانی در «قرآن آبی» یکی از نادرترین نسخه‌های خطی اسلامی در موزه ملی امارات کشف شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از اخبار الشیعه، محققان موزه ملی امارات در ابوظبی از کشف شگفت انگیزی در رابطه با قرآن معروف «قرآن آبی» خبر دادند.

بر همین اساس، یک متن پنهان شده در زیر تزئینات طلایی یکی از صفحات آن با استفاده از فناوری پیشرفته تصویربرداری چند طیفی کشف شده است.

«قرآن آبی» که قدمت آن به قرن نهم میلادی باز می‌گردد، یکی از نادرترین و زیباترین نسخه‌های خطی اسلامی به شمار می‌رود.

این قرآن دارای صفحاتی است که از پوست گوسفند با رنگ آبی نیلی، خط کوفی طلایی و تزئینات نقره ای پیچیده ساخته شده است.

فناوری پیشرفته تصویربرداری آیاتی از سوره نساء را آشکار کرده است که قرن‌ها در زیر این آیات پنهان مانده بود.

محققان در این باره با استفاده از فناوری‌های پیشرفته گفتند: تزئینات طلایی فقط یک تزئین زیبایی شناختی نیست، بلکه برای پنهان کردن اشتباهی که خوشنویس هنگام انجام کتابت انجام می‌دهد، از این پوشش استفاده کرده است. در قدیم به دلیل هزینه‌های بسیار بالای تولید این نسخه خطی، امکان شروع مجدد بر روی یک پوست گوسفند جدید با رنگ نیلی وجود نداشته است، بنابراین متن با الگوهای پیچیده پوشانده شده است.

نورالایمان بنت رسلی، متصدی موزه ملی امارات، این کشف را یک دستاورد بزرگ توصیف کرد و گفت: تکنولوژی بینش جدیدی را به ما در تولید قرآن آبی که یکی از مهم‌ترین نسخه‌های خطی اسلامی به شمار می‌رود، ارائه کرده است.

قرآن آبی در زمان خلقت شامل ۶۰۰ صفحه بود، اما امروزه تنها ۱۰۰ صفحه آن شناخته شده است که در موزه ها و مجموعه های خصوصی در سراسر جهان نگهداری می‌شود. ورق‌های این نسخه خطی از سال‌های اولیه قرن بیستم برای محققان شناخته‌شده بود، اما نخستین بار در دهه ۱۹۷۰ مورد توجه عمومی پژوهشگران قرار گرفت.

کتابت این قرآن به ایران قرن نهم یا تونس نسبت داده شده و البته برخی محققان نیز احتمال داده‌اند این نسخه خطی در اسپانیای اموی، سیسیل یا عراق تولید شده باشد.

می المنصوری، معاون موزه ملی امارات در این باره گفت: کشف اخیر نه تنها ارزش دینی این نسخه خطی را برجسته می‌کند، بلکه بر نقش آن را به عنوان یک اثر هنری و تاریخی که نشان دهنده تأثیر متقابل تمدن های اسلامی است، تاکید می‌کند.

قرار است پنج صفحه از «قرآن آبی» در سالن «در چارچوب ارتباطات ما» در موزه ملی امارات به نمایش گذاشته شود که نقش امارات را به‌عنوان یک مرکز تبادل فرهنگی نشان دهد.

این نمایشگاه به توسعه زبان عربی، گسترش اسلام و پیشرفت معارف می‌پردازد تا میراث فرهنگی اسلامی را برجسته تر کند.

خط کوفی به کار رفته در «قرآن آبی»، یکی از قدیمی‌ترین سبک‌های خوشنویسی عربی است و اشکال هندسی و زاویه‌ای منحصربه‌فردی دارد، اما فاقد نقاط و نشانه‌های دستوری است که امروزه تفسیر آن را به چالشی تبدیل کرده است.

این کشف جدید نه تنها بینشی نادر از هنر خوشنویسان اولیه ارائه می‌کند، بلکه اهمیت فناوری را در آشکار کردن لایه‌های پنهان تاریخ تقویت می‌کند و به درک عمیق‌تر هنر اولیه اسلامی و میراث غنی آن کمک می‌کند.

کد خبر 1791946

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha